Google, Motorola Mobility için neden 12,5 milyar dolar ödeyecek?
Yılın en büyük satın alma işlemini gerçekleştiren ve artık adının başına sadece arama motoru yazamadığımız Google, bu önemli satın almayı neden gerçekleştirdi? Mobil cihaz piyasasında ilk beşin dışında kalan Motorola Mobility’nin 12,5 milyar dolar etmesinin altında neler yatıyor?
Aslında bu satın almayı değerlendirmeden önce Nisan ayında devlerin, iflas eden Nortel için giriştikleri mücadeleye göz atmak gerekiyor. Nortel’in kablosuz ağ teknolojilerinin sahibi olmak için Google, Research In Motion (RIM), Intel, ZTE ve Ericsson gibi dev şirketler teklif vermişti. Bu süreçte Google 900 milyon dolarlık teklifle yaklaşık 6 bin patentin sahibi olmak için en önemli aday olarak görülüyordu.
Aradan geçen iki ay sonunda 900 milyon dolardan açılan kapı altı şirketin oluşturduğu konsorsiyuma 4,5 milyar dolara satıldı. Bu konsorsiyumun içinde Apple, Microsoft, Sony, RIM, Ericsson ve EMC bulunuyordu.
Patent kazanan gruplardan Ericsson’un Fikri Varlıklar Müdürü Kasim Alfalahi, “Nortel’in patent portföyü 100 yıldan uzun süren Ar-Ge çalışmalarının mirasından oluşuyor. Ayrıca telekomünikasyon ve diğer sektörlere yönelik bazı önemli patentleri de içeriyor. Konsorsiyumun patentleri uzun vadede sektör için en faydalı biçimde hayata geçireceğine inanıyoruz” dedi.
Google çok istediği telekomünikasyon patentlerinden mahrum kaldı ve daha da zor olanı, patentler en büyük rakipleri Apple, Microsoft gibi şirketlerin oldu.
Motorola’nın 17 binden fazla patenti bulunuyor
Nortel’in patentlerine sahip olamayan Google, konsorsiyumda bulunan şirketlerden geri kalmak istemediği için Motorola Mobility’ye 12,5 milyar dolar ödeyerek tarihinin en büyük satın almasını gerçekleştirdi. Böylece Motorola’nın 17 bin patenti Google’ın oldu. Ayrıca ilk cep telefonunu yaklaşık 30 yıl önce tanıtan Motorola’nın 7 bin 500 patent başvurusu bulunuyor.
Bu hamleyle Google, önemli rakipleri Apple, Microsoft ve Oracle’ın önünde akıllı telefon, tablet ve diğer mobil cihazlar konusunda avantaj sağlamayı hedefliyor. Bunun yanında Google, mobil işletim sistemi Android nedeniyle karşılaşabileceği olası davaların önüne geçerek Android için telefon üreten HTC, Samsung gibi şirketleri de yasal bir koruma altına almayı planlıyor.
Telefon üreticileri ve yazılım şirketleri mobil cihazların patentleri üzerinden savaş yaşıyor. En ufak detaylar bile patent davalarının konusu olabiliyor. Örneğin, ‘akıllı telefonlardaki uygulama simgesine tıklandığında tam ekran olması’ patenti bulunan Apple, HTC’ye Android’teki benzer görünüm nedeniyle dava açmıştı.
Google telefon ve tablet üretimine de adım atmış oldu
Motorola’nın satın alınmasıyla Google telefon ve tablet bilgisayar üretimine de girmiş oldu. Her ne kadar Android’in açık bir platform olarak kalacağı açıklansa da Google, Android için diğer üretim yapan şirketlerin rakibi oldu.
Apple gibi hem yazılım hem de donanım üreten bir şirket olma yolunda ilerleyen Google’ın açık bir platform olan Android ve oluşturduğu devasa pazarda nasıl konumlanacağı merak konusu. Bu arada mobil cihazlarda da yer almak isteyen bir başka Amerikan devi Microsoft’un da bir süre önce önemli bir anlaşma imzaladığı Nokia’yı satın almasına pek de şaşırmamak gerekiyor.