İŞ ZEKÂSI MOBİL ALANA YÖNELİYOR
1995 yılında karar destek sistemi çözümleri sunmak üzere yapılanma başlattıklarını hatırlatan Obase Genel Müdürü Bülent Dal, bu yolda önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi ve ekledi: “Veri keşfi, veri temizliği, veri bütünleştirme, veri ambarı tasarımı, veri madenciliği, ana veri yönetimi ile temsilcisi olarak iş ortaklığında bulunduğumuz, alanlarında lider şirketlerin teknolojilerini kullanarak iş zekâsının yer aldığı komple bilgi yönetimi çözümleri sunuyoruz.”
SAS iş zekâsı çözümleri ise, kurumlara ihtiyaç duydukları bilgiyi ihtiyaç duydukları zamanda ve istedikleri verimlilikte sağlıyor. Sistem; farklı kaynaklardan gelen verileri bütünleştirerek, anlık raporlama ve analiz olanağı sunarak iş kullanıcılarının bilgiye daha kolay erişmesini mümkün kılıyor. Böylece şirketler bilgiye dayalı daha doğru kararlar alabilmek için çok daha az zaman harcıyorlar. SAS Kıdemli Danışmanı Dr. Pelin Bozkurt, “SAS iş zekâsı çözümlerinin kurumların geçmişi anlamalarına, bugünü kontrol edebilmelerine ve gelecekte karşılaşabilecekleri olayları tahmin edebilmelerine olanak tanıyor” dedi.
SAS analitik çözümleri ise kurumlara ileri analitik ve tahminsel modelleme, veri madenciliği, metin madenciliği, optimizasyon, simülasyon, deney tasarımı, veri kalitesi ve daha fazlası için bütünleşik bir ortam sunuyor. Bozkurt’a göre, günümüzde iş zekâsı, ‘statik’ kimliğinden sıyrılarak, mobil kanallara geçme eğiliminde. Mevcut eğilimi yakalamak isteyen yazılım şirketleri de, kurumsal mobil yazılım çözümlerinde uzman olan deneyimli şirketlerle iş ortaklığına gidiyor. Bozkurt bu yapıyı, “Zira kurumların karar mekanizmasında yer alan üst düzey yöneticiler, hareket halindeyken de iş zekâsı çözümlerine ihtiyaç duyuyor” şeklinde açıkladı. SAS’ın son dönemde yaptığı ortaklıklardan biri de bu alanda gerçekleşti.
Sadece iş zekâsı konusuna odaklı olarak Türkiye’de QlikView’ın dağıtıcılığı rolünü üstlenen BI Technology; bu kapsamda anlık sorgulama, analiz, OLAP, kurumsal karne, yönetim kokpitleri, veri görselleme ve analitik uygulamalar başlığı altında çözümler sunuyor. BI Technology Genel Müdürü Ruhver Barengi’ye göre, tüm bu uygulamalarda en dikkat çeken ve QlikView’ı geleneksel iş zekâsı platformlarından ayıran başlıklar var. Barengi bunları, QlikView’la çok büyük veri kümelerinde bile saniyeler bazında ve hiç eğitim almadan tamamen görsel bir ortamda analiz yapılabilmesi, konumlandırmaların geleneksel platformlarla karşılaştırıldığında yaklaşık 1/4 – 1/5 oranında tamamlanabilmesi olarak sıraladı.
Bu yapıda Software AG; süreç zekâsı uygulamalarıyla İş Zekâsı, Kurumsal Aktivite İzleme ve Kompleks Etkinlik Yönetimi’nin birarada yürütülmesini sağlayan çözümler geliştirmek için çalışıyor. Software AG webMethods Teknoloji Birimi Müdürü Yalkın Yanık, böylece kullanımı kolay ve hızlı çözümler ortaya koyabildiklerini belirtti. Bu kapsamda, süreçler üzerinden anlamlı veriler toplanıyor. Böylece müşterilerin de verilerini hassasiyetle analiz etmelerine ve bunları gerçek zamanlı olarak her tür web tabanlı bağımsız platformda görüntülemelerine yardımcı olunuyor. Yanık, iş zekâsı uygulamaları ile müşterilerin hayata geçirmelerini sağladıkları konu başlıklarını şöyle sıraladı:
“Anlık süreç bilgisi ‘mashup’ panellerde görüntülenebiliyor. Otomatik süreç keşfi sayesinde şeffaflık sağlanırken, süreç analizleri ile süreç eksikliklerinin çözümü gündeme geliyor. Süreçlerin karşılaştırılması sonucunda en iyi uygulamalar ortaya çıkartılırken, gerçek zamanlı izleme ile sorunlar müşteriye yansımadan önce giderilebiliyor.”
SAP Kurumsal Kaynak Planlaması yazılımının Türkiye’de kullanılmaya başlandığı yıllardan itibaren sektör içinde bulunan, çalışanları ile beraber 13 yıllık deneyime sahip olduklarını belirten Bizcon Bilişim İş Zekâsı Uygulamaları Grup Yöneticisi Özgür Yavuzkara, şöyle devam etti:
“50’den fazla müşteride 70’den fazla başarılı iş zekâsı projesine imza attık. Yöneticiler doğru karar alabilmek için doğru ve güvenilir veriye istedikleri zaman ulaşmak zorunda. Karar vericilerin, görsel ve kullanıcı dostu ön yüzlerde özetlenmiş veriye ulaşabilmesi ve sorun varsa, sorunun kaynağına inebilmeleri gerek. Ön yüzdeki esnekliği sağlamak için ise altyapı olarak tutarlı ve performanslı bir veri ambarı tasarlamak şart. Farklı sistemlerden, kalitesi güvence altına alınmış ve temizliği yapılmış veri standartlaştırılarak, veri ambarına yüklenmeli ve bu işlemler otomatikleştirilebilmeli. SAP BusinessObjects ürün ailesi ise tüm bunları yapabiliyor.”