DETAY VERİ ANALİZİ OLANAĞI
Birden çok veritabanı, birden çok uygulaması olan kurumlarda, merkezi veri ambarı oluşturma ve kurumun tüm raporlamasını bu veri ambarı üzerinden gerçekleştirme ihtiyacı ön plana çıkıyor. KoçSistem İş Çözümleri Uygulama ve Entegrasyon Grubu Yöneticisi Müjde Işım, bunun yanı sıra, konsolide finansal raporların oluşturulması, finansal göstergelerin yönetim kokpitleri ile sunulması talepleri ile de sıklıkla karşılaşıldığına dikkat çekti. Işım eklemeden geçmedi: “İş zekâsı uygulamalarının bir ön hazırlığı olarak veri temizleme, veri tekilleştirme, veri standardizasyonun sağlanması talepleri de yoğun olarak görülüyor.”
Supercom Genel Müdürü Harun Şahin, iş zekâsı çözümleri çerçevesinde yer alan veri ambarı, müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) gibi kavramların, bunların kimin ne işine yaradığını ve yarayacağının planlaması, farklı profildeki kullanıcıların beklentilerini, ilgili teknolojileri ve araçları, bu teknolojilerin nasıl bütünleştirilmesi, tüm bunları içeren bir mimarinin nasıl tasarlanması gerektiği, bu mimariyi desteklemek için verilerin nasıl organize edilmesinin daha uygun olacağı gibi konularda bir uzmanlık ihtiyacına dikkat çekti. Bu nedenle iş zekâsı çözümleri, kurumların her yönetim noktasında etkin olmaya başladı. Bu çerçevede ihtiyaç duyulan ve ilk akla gelen başlıklar; kâr, maliyet, ürün, verimlilik, portföy analizleri, optimizasyon, lokasyona bağlı analizler, kişi bazlı analizler, sahtekarlık tespiti, müşteri analiz tabloları ve eğilimlerin takibi gibi pek çok gerçek zamanlı ve çok kanallı verilerin toplanıp analiz edilerek sonuçların elde edildiği geliştirilmiş yazılımlar olarak sıralanıyor.
İŞ ZEKÂSI YATIRIMLARI ARTACAK
Microsoft Türkiye İş Platformu Ürün Yöneticisi Gökben Utkun ise özellikle küresel krizin, iş zekâsının önemini daha da ortaya çıkardığı kanısında. Çünkü şirketler giderek daha rekabetçi hale gelen pazarda, öne çıkabilmelerinin yolunun özellikle pazar ve sürdürdükleri iş konusunda doğru analizi yapabilme ve doğru kararı alabilmelerine bağlı olduğunun farkındalar. Benzer şekilde, şirketlerin veri hacimleri her geçen gün katlanarak artıyor. Bu verileri doğru yönetebilmek, anlamlı bilgiye dönüştürebilmek ve paylaşabilmek Utkun’un tabiriyle, ‘vazgeçilmez bir öncelik’ haline geldi. IDC’nin sunduğu verilerin, pek çok işletme için iş zekâsı projelerinin ön sırada yer aldığını gösterdiğine dikkat çeken Utkun, “Paralel şekilde, işletmelerin bu alanda yapacağı yatırımların da yine giderek artacağı öngörülmekte. Microsoft olarak giderek yaygınlaşan bu talebi en doğru şekilde adresleyebilmek için pek çok yatırım gerçekleştiriyoruz” dedi. SAP Türkiye COO’su Uğur Candan da bu ihtiyaçları şöyle sıraladı:
“İlk sırada matbu/yasal raporlama geliyor. Günümüzde, müşterilerine ekstre gönderimlerini bu çözümle yapan şirketler mevcut. İkinci sırada esnek (ad-hoc) raporlama geliyor. Üçüncü sırada yer alan ‘dashboard’ için SAP BusinessObjects Xcelsius çözümü, karar alma sürecini yalınlaştırarak iş performansını artırır. Bunu OLAP analizi izliyor. Böylece analistler çok boyutlu veri setlerini inceleyebilir. Beşinci yapı; düşünce hızında analiz, yani veri keşfi. Örneğin SAP BusinessObjects Explorer ile milyonlarca kayıttan oluşan veri kümeleri birkaç saniyede analiz edilebilir. Bunu ‘masaüstünde etkileşimli iş zekâsı ve mobil iş zekâsı izliyor. MS Office Entegrasyonu ve metadata yönetimi de bu yapıda öne çıkıyor.”
Software AG webMethods Teknoloji Birimi Müdürü Yalkın Yanık’a göre ise iş zekâsına yatırım yapan ve karşılığında belli bir geri dönüş elde eden kurumlarda eksikliği gittikçe daha fazla hissedilen iki konu var: Süreç iyileştirme ve operasyonel mükemmellik. Bu iki konu çerçevesinde kurumların gündeminde bulunan iş zekâsı platformlarından beklentilerin arttığına dikkat çeken Yanık, iş zekâsı platformları gibi karar destek mekanizmaları ile operasyonel mükemmellik sağlamak adına ‘gerçek zamanlı aktivite izleme’ teknolojilerinin devreye sokulduğunu da hatırlattı. Bu da iş zekâsı platformlarındaki geleneksel yöntemlerin ve veri madenciliği yaklaşımlarının yerini, kurumsal mimariyle bağlantılı analitik araçlara bırakmaya başladığının göstergesi.
Turkcell Global Bilgi BT Genel Müdür Yardımcısı Fahri Arkan, taleplerin çok geniş bir yelpazede geldiğini belirtti ama eklemeden geçmedi: “İş zekâsı anlamında gelen talep ve ihtiyaçlarda ilk sırada raporlama ve bütünleştirme talepleri var. Diğer öne çıkan ihtiyaç ise anlık verilerin analizinde hızlı, değişken ve görsellik ihtiyaçları nedeniyle Dashboard talepleri.”