EN DEĞERLİ VARLIK BİLGİ
Turkcell Global Bilgi BT Genel Müdür Yardımcısı Fahri Arkan’a göre, iş zekâsı sektörü yurtdışında belli bir olgunluk seviyesine ulaşmakla birlikte, ülkemizde henüz emekleme seviyelerinde. Daha önceleri ‘Karar Destek Sistemleri’ olarak geçen birimler, son 2-3 yıldır iş zekâsı olarak adlandırılmaya başlandı. “Danışman şirketler, artık kod geliştirme alanında destek vermenin yanı sıra, iş zekâsı alanında da destek vermeye başladılar” diyen Arkan, şu bilgileri paylaştı:
“İki yıl önce resmi olarak tek ‘Business Objects’ danışmanlık şirketi varken, bugün bu sayı 16’ya ulaştı. Buna rağmen, dışkaynak olarak ihtiyaç halinde çalışan bulmakta zorluk çekilebiliyor. Orta ve uzun vadede ciddi bir insan kaynağı ihtiyacı olacağını öngörmekteyiz.”
Bilginin öneminin günden güne arttığına dikkat çeken KoçSistem İş Çözümleri Uygulama ve Entegrasyon Grubu Yöneticisi Müjde Işım, bu doğrultuda iş zekâsı sistemleri ile elde edilen bilginin, kurumların stratejisini belirlemek, geleceğini şekillendirmek açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Bu sistemleri, kurumlar için bir ihtiyaç olarak tanımlayan Işım, iş zekâsı çözümlerinin yeni teknolojiler ile desteklenmesini de, bunun bir göstergesi olarak tanımladı.
“İş analitiği orta ve uzun vadede her büyüklükte şirketin önceliği olmaya devam edecek” diyen IBM Türk Yazılım Grubu Satış Müdürü Arzu Gelgeç, bu yapının rekabette sağlayacağı avantajları ise şöyle özetledi:
“Eldeki verilerin bilgiye dönüştürülerek strateji oluşturulabildiği günümüzde, gelişen pazar dinamiklerine ve kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik özellikler çözümlere eklenecek. Kullanıcılar da rakiplere karşı üstünlük kazanabilmek için bu alanda pazarın gereksinimlerine göre yatırım yapmaya devam edecekler.”
POTANSİYEL ÇOK BÜYÜK
Likya Teknoloji Yönetici Ortağı Ayhan Demirci’ye göre, gittikçe artan veri hacmine uluslararası seviyede zorlaşan rekabet koşullarını eklediğinizde, elindeki verileri en iyi kullanan şirketlerin daha başarılı olacaklarını söylemek yanlış olmaz. “Geçen on yılda BT altyapı yatırımlarının daha çok veri saklama, güvenlik, performans alanlarında yapıldığını izledik” açıklamasını yapan Demirci, “Önümüzdeki dönemde ise altyapı yatırımlarının yanında artan bir şekilde iş zekâsı süreçleri ile ilgili yatırımları izleyebiliriz” dedi. Ana faaliyet konusu bu olmayan pek çok büyük BT şirketinin, satın almalarla iş zekâsı alanında faaliyet gösteren göreceli olarak daha küçük şirketleri bünyelerine kattıklarını da hatırlatan Demirci, ekledi: “Bunun yanında çok hızlı bir şekilde büyüyerek sektörde rekabet edebilecek yeni oyuncuları da izliyoruz. Bu gelişmeler sektörün potansiyelini gösteriyor.”
Microsoft Türkiye İş Platformu Ürün Yöneticisi Gökben Utkun, iş zekâsı alanındaki büyüme beklentisinin göstergesi olarak, konuyla ilgili araştırmaları hatırlattı. Buna göre Gartner’ın 2011 yılı için yayımladığı iş zekâsı değerlendirme raporuna göre, iş zekâsı çözümleri ekonomilerde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen yazılım pazarında en hızlı büyüyecek alanlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Bu tabloda Utkun, “Önümüzdeki dönemde kurumlar iş zekâsını hayati önem taşıyan konulardan biri olarak görmeye devam edecek” dedi ve şöyle devam etti:
“Gartner’ın yıllık olarak düzenlediği CIO teknoloji öncelik araştırmasına göre iş zekâsı 2009 yılının ilk 5 önceliği arasında ilk sırada yer alıyor. Aynı şekilde, önceki 4 yıl boyunca da iş zekâsı birinci sırada yer almıştı. 2014 yılına kadar iş zekâsı platformu pazarının yıllık bileşik büyüme oranının yüzde 7 olması bekleniyor. İş zekâsı platformu ile analiz ve performans yönetimi de dahil edildiğinde, büyüme oranının yüzde 7,7’ye ulaşması bekleniyor. 2010’lu yıllarda bu pazarın büyüme hızının tek basamaklı rakamlarla gerçekleşmesi bekleniyor.”
YENİ TEKNOLOJİLER BİRBİRİNİ İZLİYOR
Bu yapıya ihtiyacı ortaya çıkartan temel sebep; veri miktarının artması. Navigator İş ve Bilgi Yönetim Genel Müdür Cenk Bıçakçı, bu sebebi ‘artan veri içinde doğru olana ulaşmanın giderek zorlaşması’ olarak açıkladı ve büyümekte olan tüm şirketlerin iş zekâsı çözümlerine ihtiyaçlarının olduğunu hatırlattı. “SAP İşletme Zekâsı ürününün yanında Business Objects ürün ailesi ile de pazardan önemli bir pay alıyor” diyen Bıçakçı, “Şirketlerdeki üst düzey yöneticiler ihtiyaç duydukları verilere farklı mobil cihazlardan internetin olduğu her yerden ulaşma sansına sahipler. İşletme Zekâsı ürünlerinin getirdiği bu kolaylıklar sayesinde pazardaki bu ürünlere olan talep artıyor” yorumunu yaptı. Bıçakçı’nın yorumlarını SAP Türkiye COO’su Uğur Candan da şu sözlerle destekledi:
“İş zekâsı önümüzdeki yıllarda önemini koruyacak. SAP’nin yeni teknolojileri sayesinde sorgu sürelerinin azaldığı, gerçek zamanlı bilgiye her yerden erişimin çok fazla önem kazandığı günümüzde bu kadar geniş işlevselliği sağlayamayan şirketlerin geleceği endişe verici olur.”
ARTAN VERİYE HAKİM OLMA ÇABASI
Obase Genel Müdürü Bülent Dal da, iş zekâsı uygulamalarına ilginin büyüyeceğine inanıyor. “Sadece 2 yıl içerisinde mobil zekâ, sosyal zekâ ve bulut zekâ iş zekâsının temel yapı taşları haline gelecekler” tahminini yapan Dal, her gün 500 bin ile 1 milyon arasında yeni Facebook kullanıcısı eklendiğini bildiren Facebook CIO’sunun açıklamasından yola çıkarak, bu teknolojinin potansiyeli hakkında şu çıkarımı yaptı:
“Tüm kurumsal şirketlerin en değerli müşterilerinin henüz sahip olamadığı veriler Facebook’ta yer alıyor. Facebook’taki toplam 750 milyon kullanıcının 250 milyonu mobil ortamdan erişiyor. Akıllı telefon ve tablet PC’lerin sayısı 1 milyarı geçmiş durumda ve yakında toplam PC sayısının üzerine çıkacak. 5 milyarlık mevcut telefon kullanıcısı yarın gerek işleri gerekse özel hayatları ile ilgili birçok kararı mobil cihazları ve mobil zekâyı kullanarak verecek. Çok sayıda kullanıcı ve çok büyük hacimdeki verilerin herkese en optimum verimi sağlaması için bulut mimarisi hizmet verecek.”
Supercom Genel Müdürü Harun Şahin, iş zekâsı çözümleri alanında sağlanan başarı senaryolarının ilgiyi, bilinci ve yaygınlığı artırdığına dikkat çekti. Şu ana kadar iş zekâsı çözümlerini hayata geçirdikleri şirketlerin bankacılıktan gıdaya, üretimden hizmet sektörüne yayıldığını vurgulayan Şahin, “Bu, orta ve uzun vadede tüm sektörler yelpazesinde ve her ölçekten kurumun ihtiyaç duyduğu bir çözüm olarak yaygınlığını daha da artıracak” yorumunu yaptı.