SEKTÖRDE SATIN ALMA CANLILIĞI
“Veri” artık tüm şirketler için stratejik bir değer. Bu nedenle Oytek CRM/Veri Ambarı Grup Yöneticisi İlkay Öztürk, iş zekâsı çözümlerinin önemini ilerleyen yıllarda da artarak korumaya devam edeceğine dikkat çekti. Öztürk, rekabetin yüksek olduğu iş zekâsı çözümleri pazarına artık büyük yazılım şirketlerinin hakim durumda olduğunu belirterek, son 5 yıl içinde iş zekâsı yazılımı üreten orta ölçekli şirketlerin birer birer bu büyük şirketler tarafından satın alındığını hatırlattı. Benzer bir yorumu yapan Software AG webMethods Teknoloji Birimi Müdürü Yalkın Yanık, şu detayları paylaştı:
“İş zekâsı platformlarına ürün sağlayıcılar penceresinden baktığımızda, Türkiye’de yerli oyuncuların neredeyse hiç yer almadığını ve ağırlıklı olarak uluslararası yazılım şirketlerinin aktif olduğunu görüyoruz. Buna karşılık, dünya pazarında son dönemde dikkate değer birleşmeler ya da satın almalarla hareketlilik gözlemleniyor. Türkiye’de ise iş zekâsı alanında hâlâ büyümekte olan bir pazar var. Buna yatırım yapan büyük işletmelerin, ellerindeki veri madenciliği olanaklarını katma değeri yüksek seçeneklerle birleştirme arzusu taşıdıklarını görüyoruz. Bu anlamda, “İş Süreçlerine Dayalı İş Zekâsı” adı verilen bir eğilimin şekillendiğini söylemek ve orta vadede bu eğilime yönelik talebin artacağını öngörmek yanlış olmaz.”
VERİLERİ İŞLEME
ZAMANI
Bizcon Bilişim İş Zekâsı Uygulamaları Grup Yöneticisi Özgür Yavuzkara, birçok şirketin operasyonel sistemlerini yürütebilecekleri kurumsal kaynak planlama uygulamalarını devreye aldığına dikkat çekti. Şirketler bu sayede günlük operasyonlarını tüm birimlerle ve sistemlerle bütünleşik bir şekilde, sağlıklı olarak yürütebiliyorlar. Bu sistemler sayesinde de yöneticilerin karar vermesine temel oluşturacak kaliteli veri, operasyonel sistemler oluşmaya başladı. Yavuzkara’ya göre, bir sonraki aşama ise bu verilerin iş zekâsı ürünleri ile işlenmesi olacak. Bu sebeple orta ve uzun vadede iş zekâsı uygulamalarına ilginin daha da aratacağını öngören Yavuzkara, “Önümüzdeki dönemde raporlama performanslarını çok artıran “in-memory” teknolojisinin daha da yaygınlaşacağını ve mobil cihazlar ile rapor ve analizlere ulaşımın daha fazla kullanılacağını düşünüyoruz” dedi.
İş süreçlerinde bilginin etkin yönetimi, rakiplere kıyasla rekabet üstünlüğü sağlayarak şirketlerde kazanç artışını tetikliyor. Elsys İş Analitikleri ve Teknoloji Direktörü Serdal Mermer’e göre, bu doğrultuda, iş zekâsı çözümlerini uygulamak isteyen şirketlerin deneyimli danışmanlık şirketleriyle çalışması bir gereklilik. Bu süreçte dikkat edilmesi gerekenlerde ilk sırada; iş zekâsı çözümlerinin öncelikle şirketin ana iş süreçlerini raporlayabilecek biçimde kurgulamasının gerekliliği ve tüm ayrıntıları tek bir platformda toparlayabilme zorunluluğu yer alıyor. “Böylece, iş zekâsı platformları kapsamında şirket raporlarının oluşturulabilmesine imkan tanıyan kullanışlı ekranlar sunuluyor” diyen Mermer, “Süreç yapısının kurulması sırasında kurumun hangi verileri bilgi haline getirmek istediğinin net olarak anlaşılması ve buna uygun ekranlar hazırlanması fayda sağlıyor” yorumunu yaptı. Bu arada, hangi kullanıcıların hangi bilgilere erişebileceklerinin, çalışanların yanı sıra sisteme giriş yetkisi bulunan bayiler, tedarikçiler, iş ortakları gibi üçüncü kurumlar bazında da belirlenmesi Mermer’e göre önemli.
İş zekâsı, günümüz dünyasında varlığını başarılı bir şekilde sürdürmek isteyen, kurumsal performansını takip ederek zamanında, doğru ve hızlı karar vermek isteyen tüm kurumlar tarafından bilinen bir kavram haline geldi. BI Technology Genel Müdürü Ruhver Barengi, bu açıdan değerlendirildiğinde orta ve uzun vadede sektörün büyümeye devam edeceğini öngördü. Bununla birlikte, dünyadaki ekonomik gelişmelere paralel olarak, kurumlar nasıl iş yapma biçimlerini değiştirmeye başladıysa, Barengi’ye göre, bu yeni iş yapma biçimlerinde hayata geçirmek istedikleri iş zekâsı yaklaşımlarını da değiştirecekler. Barengi, “Bu yaklaşımlarının temelinde; daha büyük veri kümelerini, daha görsel, daha etkileşimli, daha çok kullanıcıya daha çevik yöntemler ve daha hızlı konumlandırma süreçleriyle ulaştırmak gibi konuların yattığına inanıyoruz” açıklamasını da ekledi.
Ereteam İş Zekâsı ve Veri Yönetimi Çözümleri Yöneticisi Gökhan Mataracı, çözümlerini proje metodolojisi ile sunmakla birlikte, eğitim vererek müşterinin ürünü ve çözümü benimsemesini, ürün ve çözüm desteği vererek de kendini güvende hissetmesini sağladıklarını ifade etti. Genelde finans ve sigortacılık sektörü olmak üzere, perakende ve eczacılık sektörlerinde de çözümlerini sunduklarını ifade eden Mataracı, şöyle devam etti:
“Sosyal medya iş zekâsı alanında da etkilerini gösteriyor. Kurum içindeki iş zekâsı platformlarının paylaşımı, etkileşimi ve iletişimi sağlayan ve teşvik eden bir alt yapıyı sunması gerekiyor. Kullanıcılar, iş sorularına daha rahat cevap bulabilme, daha hızlı analiz edebilme, sebepleri ve sonuçları daha etkileşimli bir ortamda iş arkadaşları ile değerlendirebilme konusunda çok istekliler. Coğrafi analizler ve mobil ortamlardan iş zekâsı çözümüne erişim de revaçta. İş zekâsı, her zaman ihtiyaç duyulan ve duyulacak olan bir süreç ve çözüm. Olumlu yönde ilerleyen teknolojiyle birlikte, iş ihtiyaçlarının farklı yöntemlerle karşılanabilmesi, çözümün şeklini de değiştirecektir. Bu da, iş zekâsına yönelik kullanıcıların daha da hevesli olmasını sağlayacak.”