Otonom hale gelen iş dünyasında insanı yönetmek
Serdar Özgenlik – Cargill Çalışan Deneyimi Müdürü
Teknoloji Platformu Bursa etkinliğinde robotik, süreç otomasyonu, yapay zeka gibi konular konuşulurken “İş Dünyasında İnsan” faktörü de unutulmadı. Bu denli bir değişimin insan kaynakları yönetimi alanında da köklü değişimlere sebep olacağını belirten Cargill Çalışan Deneyimi Müdürü Serdar Özgenlik, Teknoloji Platformu konuşmacıları arasında yer aldı.
Son 50 yıllık süreçte insanoğlunun teknolojiyi algılama biçimi, onu kullanması ve geliştirmesi noktasında bile önemli bir gelişim katettiğini belirten Özgenlik, iş dünyasına yeni yeni atılan günümüz jenerasyonun tüm bu gelişmelerin ortasında kendini tanıdığını, doğal olarak teknoloji ile bir hayli barışık yaşadığını belirtti. Tüm sektörleri ve operasyonları değiştiren bu dönüşüm sürecinde insan kaynakları alanında bir kabuk değişimi olduğunu belirten Serdar Özgenlik Deloitte’nin 2017 yılında yayınladığı araştırma sonuçlarından dikkat çeken noktaları paylaştı:
“2017 yılında dijital ve mobil araçlardan yararlanmak ve yine bu cihazlar üzerinden erişim sağlayabilmek için insan kaynakları programlarının yüzde 56’sı yeniden tasarlandı. Şirketlerin yüzde 51 ise dijital iş modelleri için kuruluşlarını yeniden tasarlama sürecinde. Bir diğer yandan şirketlerin yüzde 33’ü insan kaynakları çözümleri sunmak için bir çeşit yapay zeka teknolojisi kullanıyor ve yüzde 41’i insan kaynakları hizmetleri sunmak için aktif olarak mobil uygulamalar geliştiriyor. Tüm bu rakamlar 2017 yılını kapsayan dönem için. 2020’li yıllarda ise insan kaynakları süreçlerinin büyük oranda dijitale taşınması bekleniyor.”
Robotik teknolojilerin kullanım alanının her geçen yıl genişlediğini kaydeden Özgenlik, ”2018 yılında saha operasyonlarının yüzde 71’i insanlar tarafından işletiliyorken süreçlerin sadece yüzde 29’u otomasyon teknolojilerine emanetti. Yapılan araştırmalar 2022 yılında bu oranın yüzde 58’i insan gücü, yüzde 42’si ise robotik ve otomasyon teknolojileri olacağını gösteriyor” dedi ve ekledi:
“Robotik ve otomasyon teknolojileri insan gücünü merkeze alan çok sayıda mesleği yok ediyorken yeni mesleklerin doğmasına da zemin oluşturuyor. Teknik becerilerin gerektiği veri analistliği, büyük veri uzmanlığı, robotik mühendisliği, blok zinciri uzmanlığı, bilgi güvenliği uzmanlığı gibi yeni unvanların yanı sıra müşteri hizmetleri uzmanlığı, inovasyon uzmanlığı, organizasyonel gelişim, kültür yönetimi gibi daha çok insana özgü becerilerin merkezde olduğu alanlar da açılıyor.”