Sabancı Üniversitesi, Ankara ekosistemiyle buluşuyor
Sabancı Üniversitesi Dijital Teknolojilerde Öncü: ‘Siber Güvenlik, Kriptografi, Blok Zincir’ etkinliği, 2 Ekim tarihinde Ankara’da düzenlendi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Sabancı Üniversitesi Ankara Proje Ofisi Direktörü Elif Tepeli, “Sabancı Üniversitesi çatısı altında Ankara ekosisteminde daha fazla yer almak, savunma sanayi, kamu ve Ankara merkezli kuruluşlarla daha yakından çalışabilmek amacıyla, kısa bir süre önce proje ofisimizi faaliyete geçirdik. Sabancı Üniversitesi’nin değerli hocalarıyla Ankara ekosistemini bugün burada bir araya getiriyoruz” açıklamasını yaptı. Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, paydaşlarla birlikte hareket edilmesi gerektiğinin bilincinde olduklarını vurgulayıp “Ünversitemiz bu sene 20. yılını kutladı. Ankara’daki ofisimiz bir köprü niteliğinde olacak ve artık çok daha etkin çalışmalarla birlikte olacağız. Hedefimiz; dünya çapında tanınan bir araştırma üniversitesi olmak” şeklinde konuştu.
Siber güvenlikte paydaşlar arasında güven ihtiyacı bulunuyor
TÜBİTAK BİLGEM Başkan Yardımcısı Dr. Ali Görçin, önümüzdeki 5-10 yılda otonom araçlarda gelişmeler olacağına dikkat çekip “Bilgi güvenliği açısından şöyle bir gelişme var: Cihaz bazlı çalışmalarda yeni bir paradigmaya ihtiyaç bulunuyor. Siber güvenliğin yanı sıra cihaz güvenliğiyle ilgili ayağın önemini görüyoruz. Sabancı Üniversitesi ve diğer paydaşlarla bu konuda çalışmaya hazırız. Kendimizi Endüstri 4.0’a bilgi güvenliği açısından da hazırlamamız gerekiyor” dedi. Siber Güvenlik, e-Yönetişim ve e-Devlet Kıdemli Uzmanı Dr. Mustafa Afyonluoğlu, ‘Siber güvenlik için blok zincir mi yoksa blok zincir için siber güvenlik mi?’ ‘Blok zincir siber güvenliği sağlayabilir mi?’, ‘Hangi meslekler blok zincirden olumsuz etkilenecek?’, ‘Hangi sektörler blok zincir ile atılım yapabilir?’, ‘Dünyada ve AB’de ne gibi gelişmeler var?’, ‘Türkiye’de bu alanda neler yapılmalı?’ sorularını masaya yatırdı ve siber güvenlikte paydaşlar arasında güven ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Erdinç Öztürk de blok zincir için yeni nesil altyapı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Toplantıda ayrıca moderatörlüğünü Dr. Selim Balcısoy’un yaptığı ve Prof. Albert Levi, Dr. Erdinç Öztürk, Dr. Kamer Kaya, Prof. Erkay Savaş’ın katıldığı ‘Siber güvenlikte yeni gelişmeler, kriptoloji ve blok zincir uygulamaları’ paneli düzenlendi ve blok zincirde ulusal ve uluslararası standartlaşma çalışması yapılması gerektiğine dikkat çekildi. Toplantı sonrasında tematik ikili görüşmeler gerçekleştirildi.