Bulut bilişim ve BT’ nin geleceği – I
Bir arkadaşınızı aramak için, telefonunuzun ahizesini kaldırdığınızda, çevir sesini en son ne zaman beklediniz?
Bu yazıyı unutun, yarın her zamanki gibi telefonu kaldırın, numarayı çevirin, konuşmaya başlayın. Çevir sesini beklemediniz değil mi? Neden? Çevir sesinin orada olduğunu biliyorsunuz da ondan. İşte PSTN telefon hizmetlerinin geldiği bu nokta muhteşem. Dünya çapında, sizi her yere bağlayan bir servis, mükemmel bir şekilde çalışıyor. Yıllık ulaşılabilirlik yüzdesinde kaç tane 9 olduğunu hesaplamıyoruz bile.
Son derece basit kullanımı ile üç yaşında iken kullanmasını öğrenebildiğiniz bu hizmetin, arka planındaki telefon hatları, transmisyon hatları, fiber optik kablolar, cep telefonu bütünleştirmesi, uydular, okyanus altı hatlar, telefon santralları, saha dolapları, telefon direkleri vb. inanılmaz kompleks bir Ar-Ge – teknoloji yatırımı, haberleşme teorileri, tamamı son kullanıcı için önemsiz, anlamsız.
Çocuğunuza Facebook, Google, YouTube ve Twitter’i nasıl kullanacağını öğrettiniz mi? Bu hizmetler zaten orada duruyor ve kesintisiz olarak çalışıyorlardı, bizlere sadece onların bağımlısı olmak kaldı. Üstelik bu fenomen ürünlerin kullanıcılarının, bilgisayar ekranına tıkladıklarında, bu istek nereye gidiyor, veriler hangi merkezde saklanıyor, milyonlarca kullanıcı aynı anda sisteme nasıl bağlanıyor gibi konular umurlarında bile değil.
İşte bulut bilişimin, BT departmanının gelecekteki yapısını, BT uzmanı olarak çalışanların kariyerlerini, son kullanıcı gözünden ise BT’ ye bakış açısını tamamen değiştireceği vizyon bu.
Bulut bilişimin BT ekibine getireceği bu değişim; teknoloji ürünleri ile oynamaktan zevk alan, karmaşık ürün ve hizmetleri birbirine bütünleştirmeyi iş edinmiş BT uzmanlarının geleceğini de tehdit ediyor. Geçen sene başka bir yazımda belirttiğim gibi; dosya paylaşımı, e-posta, video konferans ve komünikasyon gibi BT ürün ve hizmetleri hızla emtialaşıyor. Öte yandan şirket için daha kritik olan ERP, CRM, BI, finans gibi özelleşmiş katma değerli ürünler hızla mobil ve web tabanlı hale geliyor.
Bir sonraki yazıda konuya devam edeceğim.