Ulaştırmada Türkiye’nin potansiyeli göz kamaştırıyor
Demiryolu ve karayolu alanında planlanan yenilikler, Kapsch CarrierCom ve Netaş arasında verimli işbirliğini daha da geliştiriyor.Demiryolu ve karayolu alanında planlanan yenilikler, Kapsch CarrierCom ve Netaş arasında verimli işbirliğini daha da geliştiriyor.
Türkiye’nin ulaştırma alanında, özellikle demiryolu ve karayolu alanında yaptığı ve planladığı yatırımlar, dünya devleri ile Türk şirketlerinin işbirliklerini beraberinde getiriyor. Bunun bir örneği Netaş ve Kapsch CarrierCom. 1892 yılında kurulan Kapsch’in ilk günden bugüne temel iş alanı telekomünikasyon oldu. Kapsch CarrierCom CEO’su Dr. Kari Kapsch, küresel bazda 4 bini aşkın çalışana, 830 milyon avro ciroya, yıllık 66 milyon avroluk Ar-Ge yatırımlarına dikkat çekti. Şirketi kuran aile, şirketin sahipliğine devam ediyor ve holding, halka açık değil. İş alanında ise holdingin içinde üç şirket grubu var. İlki; Kapsch CarrierCom, ikincisi Kapsch BusinessCom. Üçüncü şirket Kapsch TrafficCom’un otomatik geçiş sistemlerinde uzman olduğunu belirten Kapsch, “Bazı Avrupa ülkeleri, Amerika kıtası, Avustralya, Güney Afrika gibi farklı coğrafyalarda bu sistem kullanılıyor” dedi.
Netaş’la yapılan çalışmanın iş ortağı Kapsch CarrierCom, tren işletmecileri ve telekom operatörleri ile çalışıyor, sabit hat ve mobil ağ bütününde, kapsamlı ‘telekom ağları sistem bütünleştiricisi’ olarak görev yapıyor. Kapsch, GSM-R çalışmalarının trenlere yönelik kendi teknolojileri olduğunu belirterek, bunu şöyle tanımladı:
“Bu bir iletişim teknolojisi. 90’ların sonunda Avrupa tren sistemleri; lokomotif ve merkezdeki sistemlerde ses ve veri iletişimi kapsamında bir iletişim standardı bulmaya karar verdi. O zaman GSM iyi bilinen bir teknolojiydi ve konu tren ulaşımı olunca, özellikle güvenlik alanında farklı özellikler ortaya koyan GSM-R ortaya çıktı. Bu çok kullanışlı bir standart ve dünyanın birçok demiryolu, bu Avrupa demiryolu standartlarına katılıyor, GSM-R küresel bir standart halini alıyor.”
Demiryollarında büyük yatırımlar devrede
Kapsch CarrierCom’un önemli bir iş ortağı olan Nortel’in iflası ile şirket, Nortel’in GSM ve GSM-R odaklı çalışmalarını 2010 Nisan’ında satın almış. Böylece çekirdek işlerini büyüttüklerini belirten Kapsch, GSM-R teknolojisi pazarında payları ile 1 numara olduklarını, küresel olarak bu çalışmaları yaptıklarını vurguladı. Kapsch, şöyle devam etti: “Türkiye’de iki temel çalışma yaptık. Birincisi geçiş operatörleri konumlandırılması, diğeri de TCDD ile GSM-R çalışmaları. Türkiye’de demiryolları için inanılmaz yatırımlar yapılacak ve yüksek hızlı tren hatları bu yatırımların temel sebebi.
GSM-R teknolojisini konumlandırmak üzere Netaş ile proje yürütüyoruz. İlerleyen süreçte farklı projeler de üstlenmeyi umuyoruz. Hedefimiz GSM-R alanında bu pazarda da bir numara olmak. Nortel bağlantısı, bu iki şirketi daha da yakın kılıyor. İş geliştirme konusunda da Netaş’la birlikteyiz. Türkiye, hem demiryolu hem de karayolu alanlarında önemli yatırımlar için kolları sıvadı ve bunlar da ilgi alanımıza giriyor. Bir hedefimiz de Türkiye’den doğu ülkelerine, örneğin Gürcistan’a, Azerbaycan’a geçebilmek.”
Kapsch CarrierCom GSM-R Başkan Yardımcısı Michel Clément’e göre, kişi ve ürün nakliyesinde en yararlı nokta demiryolları. Yüksek hızlı hatların dünyanın her yerinde önem kazandığına dikkat çeken Clément, “Bu yapıda bizi avantajlı kılan unsurlardan ilki; teknolojiyi daha ileri taşıyabilecek bilgi birikimimiz. İkincisi ise tren yolu sinyal yapısı ile telekom bölümü GSM-R arasındaki iletişimi geliştirimemiz” dedi.
Dünya yönetimi İstanbul’da buluştu
Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay, “Ekonominin yükselişi; iletişime ve ulaştırmaya verilen önemle bağlantılı” dedi ve Kapsch CarrierCom ile çalışmaları hakkında şunları söyledi:
“GSM-R yeni bir teknoloji ve Türkiye’nin birçok önemli demiryolu hattında yatırımlar yapılıyor. Kapsch ile birbirimizi, Nortel bağımız dolayısıyla iyi tanıyoruz. GSM-R’da güzel bir işbirliğini hayata geçirdik. Bunu güçlendirmek adına, Ar-Ge’de de işbirliğini hayata geçiriyoruz. Bu işbirliği ilerleyen yıllarda büyüyecek. Çünkü Türkiye ulaştırmaya büyük önem veriyor ve böyle sistemlere ihtiyacı var. Bu işbirliğini Türkiye’nin komşularına taşıma isteğimizden bahsettik ve bunun olacağına inanıyoruz. Kapsch, Türkiye’ye büyük önem veriyor. Örneğin şirket, küresel toplantısını, bölge için teknolojik bir merkez olarak gördüğü İstanbul’da yapma kararı aldı, 250 Kapsch yöneticisi burada biraraya geldi. Bu; Türkiye’yi tanıtmak, Kapsch’in uluslararası yönetimi ile deneyim paylaşmak adına dev bir fırsat oldu.”