Hedef; niş alanlarda farklı çözümler
Destel, sunduğu teknoloji danışmanlığı hizmetiyle dikkat çekiyor. _x000D_
Destel, orta ve büyük ölçekli kurumların her türlü teknoloji ihtiyacını tek elden sağlayabilmek için 2003 yılında kurulmuş bir sistem bütünleştiricisi. Bugün, müşteri ihtiyaçlarını belirleme ve çözümler üretme noktasında teknoloji iş ortağı olarak hizmet veren şirket, destek ve danışmanlık hizmetlerinde geliştirdiği yeni modellerle dikkat çekiyor. Proje yönetimi, ERP danışmanlığı, süreç analizi danışmanlığı, mobil saha uygulamaları, müşteriye özel yazılımlar ve uygulama bütünleştirme çözümleri veren Destel’in ana amacı ise niş alanlarda müşteriye özel çözümler sunmak. 23 kişilik bir ekiple hizmet veren ve kendi bünyesinde mobil uygulamalar başta olmak üzere Ar-Ge faaliyetleri ile farklı çözümler sunabilen şirket, ortaklarının 20 yılı bulan tecrübesi daha önce yapılmamış çözümleri oluşturmak üzere çalışıyor. Destel Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Arvas da standart BT danışmanlığı hizmeti veren bir şirket olmadıklarını vurguluyor.
Katma değerli ERP proje danışmanlığı öne çıkıyor
Şirket olarak verdikleri önemli hizmet alanlarından birinin daha önceki deneyimleri doğrultusunda ERP süreç danışmanlığı olduğunu belirten Arvas, “Müşteriler açısından SAP gibi kapsamlı ERP programlarında hep sıkıntılı dönemler vardır. Aynı dili konuşmak önem kazanır. Biz SAP iş ortağı bir şirket değiliz ancak şirketlerde SAP gibi kapsamlı ERP programlarına geçiş süreci öncesinde şirketlerin ihtiyaçlarını belirleyerek süreci kolaylaştırıyoruz” diye konuştu. Arvas, ERP danışmanlığı kapsamındaki çalışmalarını da şöyle özetledi: “Tekliflendirmelerde satın almalarda bulunuyor ve şirket adına ERP projesini yönetiyor. Saptadığımız duruma göre de; proje çalışmaları başlamadan önce şu noktalarda şu kadrolarda insan kaynağına ihtiyacınız var diyebiliyoruz. Diyelim ki SAP projesi yapılıyor. Yüklenici x şirketi olabilir biz o sektörde tecrübeli başka danışmanları projeye katılımlarını sağlıyoruz. Üç ayaklı bir iş bu. Kullanıcı, danışman şirket ve biz. Eğer üç ayaktan biri uygun değilse aksıyor. ERP süreçleri şirketler tarafından basit algılanıyor, şirket hazır olmuyor. Bu noktada da şirketlerde süreci takip edecek uzman bir yapı gerekiyor biz de bunu sağlıyoruz. Proje başlıyor, projenin bütün müşteri tarafında yapılması gereken yönetimsel işlemlerini biz koordine ediyoruz. Uyarlamalarda koordinasyonu sağlıyoruz, proje canlıya geçiyor, canlıya geçtikten sonra projenin ikinci ve üçüncü fazları var ise onları tekrar devam ettirebiliyoruz. Müşteri kendi bünyesinde kadrolu kimseyi barındırmadan bu hizmeti alabiliyor.”
Bugüne kadar ERP danışmanlığı desteği verdikleri üç projenin öne çıktığını belirten Arvas, “Burada Komşu Fırın, Uno Ekmek, Yılteks Konfeksiyon olmak üzere bu kavramla yapılan ve biten projelerimiz. Komşu Fırın Elsys’in SAP iş ortağı olarak yer aldığı bizim de şirket tarafındaki çalışmaları koordine ettiğimiz dünyanın en hızlı SAP projesi olmuş bir örnek. Çok kısa sürede 27 mağazada SAP kullanıldı. Komşu Fırın’ın kendi altyapısında perakende satışı olarak kullandığı POS cihazı ve yazılımlarını da değiştirdik. Her mağazayı merkezi sisteme geçirdik ve bunu 55 günde yaptık” dedi.
Verdikleri hizmetler arasında yer alan ve danışmanlık hizmetlerini farklılaştıran hizmet modellerinden birinin de; şirketlerin BT bölümü yapılanmasını paket olarak bütün müşterilere sunmak olduğunu belirten Arvas, “Tamamen bir BT bölümü gibi bir oluşum olarak hizmet veriyoruz. İsteyen müşteri bunun istediği kadarını alıp kullanabiliyor. Yapılandığımız müşterilerde teknoloji direktörü veya koordinatörü biz olabiliyoruz. Şu anda Destel olarak Komşufırın’ın bütün operasyonlarını biz yönetiyoruz. Komşu Fırın bünyesinde yer alan tek BT direktörü, şirketin hedeflerini stratejilerini bizimle paylaşıyor biz o doğrultuda hareket ediyoruz. Şu anda 63 mağaza 8 tane Migros noktası olan Komşu Fırın’ın BT bölümü gibi çalışıyoruz. Bu yapının Komşu Fırın’a maliyeti de kendi bünyesinde oluşturması bedelinin yüzde 30’unu geçmiyor” dedi.
SAP ile bütünleşik çalışan sıcak satış programı
Destel olarak gerçekleştirdikleri önemli çözümlerden birinin de; Uno Ekmek için mobil kısmını yaptıkları SAP ile bütünleşik çalışan sıcak satış programı olduğunu belirten Arvas, “Uno’nun tüm Türkiye’de beş ana bölgede her ilde yapılanması var. Son bir buçuk iki ayda çok saha testi yaptık. Mobil taraftaki uygulamayı yazdık. Uno’da kullanılan sistemde hareket eden bir plasiyer merkeze bağlanıp GPRS üzerinden siparişini görebiliyor, güncellemeleri görebiliyor, gidip satışı yaptıktan sonra da faturalarını direk sisteme gönderebiliyor” diye konuştu.
“Mobil bizim için önemli bir alan”
Mobil tarafın kendileri için önemli hizmet alanlarından biri olduğunu belirten Arvas, şöyle konuştu: “Web tabanlı yazılımlarımız var. Mobil tarafta Motorola, Intermec gibi cihazlarda çalışan sıcak satış dediğimiz gaz dağıtımına yönelik yazılımlarımız var. Bir de iki yıldır Java ile iPhone, iPad ve Android üzerinde uygulama geliştiriyoruz. Orada da yaptığımız standart bir iPhone uygulaması yapmak yerine daha yenilikçi çözümler yaratabilmek. Destel olarak asıl yapmak istediğimiz ise Türkiye ve küresel pazarda çözümlerini pazarlamak ve yenilikçi, farklı projelelerini devreye almak. Yıllık 5-10 milyon dolar arası ciro yapan bir şirket olarak devam etmek istiyoruz. Kalıcı ve niş projeler gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.”