800 veri merkezi kapatılıyor
ABD hükümeti kısıtlı teknoloji bütçesi yüzünden ve verinin daha modern ve verimli yollarla kullanılması amacı ile önümüzdeki dört yıl içinde çalıştırdığı veri merkezlerinin yüzde 40’ını kapatmak gibi radikal bir karar almış bulunuyor. Her ne kadar bu merkezlerdeki çalışan sayısı çok da olmasa bile atılan bu adımla onbinlerce kişinin işlerinden olması mevcut işsizlik sorunun daha da artmasına yol açacağı bekleniyor.
Bilgi teknolojisi satın almasında dünyanın en büyük bütçesine sahip ABD hükümetinin bu alandaki harcamaları yılda 80 milyar dolara yaklaşıyor. Obama yönetimi şimdi devletin çalıştırdığı 2 bin veri merkezlerinden 800’ünü kapatarak yılda milyarlarca dolar tasarruf etmeyi planlıyor.
Veri merkezlerini kapatmakla hükümetin özel sektörün stratejisini izleyerek daha çok bilgiyi daha verimli olarak daha az bilgisayarlarla ve daha az sayıda veri merkezleri ile işlemeyi hedefliyor. Amerikan hükümeti bu adımı atarak bulut bilişim teknolojisine yönelik çok ciddi bir adım atarken devlet dairelerinin gereksinimlerini karşılamak üzere satın alacakları yazılım ve donanımda büyük azalmaların olacağı ve sadece bu şekilde yılda 5 milyar dolarlık bir tasarrufun sağlanacağı bekleniyor.
İlk aşamada bu yıl sonuna dek kapatılacak merkezlerinin sayısı 137 olup 2012 yılında da 178 merkezin kapatılması planlanıyordu. Ancak bazı devlet daireleri bu işi hızlandırarak bu yıl sonunda kapatılacakların sayısını 195’e çıkararak 2012 yılı sonu itibarı ile toplam 373 veri merkezinin faaliyetleri sona ermiş olacak.
Daha az sayıda veri merkezinin çalıştırılması ile çok büyük miktarda enerji kullanan bu merkezlerin kapatılması sonucu çevresel etkisi de azımsanmayacak boyutlarda olacak. Ortalama kapasitedeki bir veri merkezinde kullanılan enerjinin 200 evin kullandığı enerjiye eş değer olduğu hesaplanıyor.