Bilişim ve ‘zirve’ bizim işimiz!
Merhaba,
Bilişim Zirvesi’ni 19’uncu kez düzenledik, haklı olarak yorulduk, ama daha da fazlası gururlandık. Her zamanki gibi, 2020 Bilişim Zirvesi için hazırlıklarımıza da başladık. İlmek ilmek örerek seneye yine ‘zirvede’ olacağız, bizzat eminim bundan. Zirveye dair zengin içeriğimizi gazetemizde takip edebileceksin her zamanki gibi. Böylece ben de kendi gündemime geçeyim. Bayer Gençlik Tarım Zirvesi (Youth Ag Summit); gıda ve tarım alanında değişim yaratan fikirlerini hayata geçirmek isteyen gençleri Brezilya’da buluşturmuş, 45 farklı ülkeden 100 genç, doğal kaynakları koruyarak artan dünya nüfusunu beslemek için yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler ortaya koymaya çalışmış. Bayer Tarımsal Eğitim Programı’nın bir parçası olan Gençlik Tarım Zirvesi; düzenlediği inovasyon, sürdürülebilirlik temalı tartışmalar ve çiftlik ziyaretleriyle, tarım alanında daha sürdürülebilir gelecek için tarafları buluşturuyor. Zirvede Türkiye’yi ise küçük ölçekli tarla sahipleri ve çiftçileri bölgesel kooperatifler çatısı altında birleştirmeyi amaçlayan projesiyle Hukuk Fakültesi mezunu Uğur Gönül temsil etmiş.
Öğrencilerine yapay zekâ teknolojisi eğitimi veren Sarıyer Akademi, bu alanda bir başarıya imza atmış ve yapay zekâ eğitimi alan dört öğrenci Feyza Zeynep Salam, Şükrü Sefa İşçi, Emre Yüksel ve Yunus Emre Gündoğmuş, SETUR ve Microsoft’un ortaklaşa düzenlediği Dataton yarışmasında kişiselleştirilmiş otel arayüzü ve analiz asistanı projesiyle birinci olmuş. Öğrenciler; otellerin; önümüzdeki günlerin satış tahminleri, müşteri segmantasyonu ve hakkındaki yorumların yer aldığı asistanı tasarlamış. Bu gençlerin ve daha fazlasının yepyeni başarı hikayelerini yine paylaşabilmek dileğiyle…
Sonuçta eğitim şart… Öğrenciler arası sosyal öğrenme platformu eodev.com da bu bilinç paralelinde, 17. Altın Örümcek Web Ödülleri’nde jüri oylaması sonucu eğitim kategorisinde yılın sitesi seçilmiş. Öğrencilerin birbirlerine dersleri ve ödevleri hakkında sorular sorarak öğrenmesini sağlayan ve milyonlarca öğrencinin buluşma noktası eodev.com, 35 farklı ülkede hizmet veren ve aylık 150 milyon öğrenciye ulaşan Brainly Network’un Türkiye’deki sitesi ve Türkiye’de kayıtlı 5,7 milyonun üzerinde de öğrencisi var.
Eğitim şart, çünkü yaratıcılığın ve doğal olarak ödüllerin de anahtarı. Misal, Teknopark İstanbul’un mezun kuluçka şirketi ELAA Teknoloji geliştirdiği 3 Boyutlu Akciğer Navigasyon Sistemi’yle yeni bir ödül almış. Akciğer kanserinin teşhisi noktasında ileri görüntü işleme teknolojisi kullanılarak geliştirilen sistem; 30-31 Ekim’de TET Ar-Ge Proje Pazarı’nın Smart Future Expo etkinliğiyle eş zamanlı gerçekleştirdiği “Akıllı Projeler” konulu yarışmada “Akıllı Sağlık ve Medikal” kategorisinde birinci olmuş. Ürün doktorların akciğer tomografisinde görülen şüpheli kitleye endoskopi ile en kısa ve doğru yoldan ulaşmasını sağlayan bir algoritma sunuyormuş.
Sağlık gündemimizle devam edeyim. Toplumda Hepatit B bilincini artırmak, daha çok insanın test yaptırmasını ve önlem almasını sağlamak amacıyla Santa Farma’nın katkılarıyla, Viral Hepatit Savaşım Derneği’nin hayata geçirdiği “Hayata Sarı Not Bırak” farkındalık projesinde sıra.,. Altın Örümcek Ödülleri’nde ‘Sağlık’ kategorisinde jüri özel ödülüne layık görülen proje, Felis Ödülleri’nde ise ‘Sağlık İletişimi’ bölümünde gerilla projesi kategorisinde başarı ödülünü almış. Gün+Partners Avukatlık Bürosu ise Deloitte tarafından düzenlenen Türkiye’de “En İyi Yönetilen Şirketler (Best Managed Companies)” programının 2019 kazananları arasında yer almış. Avukatlık bürosu, kendi geliştirdiği yazılımı, hukuk yapay zekası temeli ve yol haritası ile liyakate dayalı performans yönetim ve şeffaf ücretlendirme sistemi ile 95 şirket arasından ayrışarak ödüle layık görülmüş. Kendi geliştirdiği yazılımda hukukta yapay zekayı kullanan ve ulusal bir yapay zeka platformu oluşturmak için de hazırlıklar yapan Gün + Partners Avukatlık Bürosu, yargıda yapay zeka yoluyla hukukçuların işlerinin yüzde 40 ile 60’nı robotların yapmasını sağlamak, iş yükünde azalma sağlayarak adaletin hızını artırırken, kararların isabetliliği ve kalitesini yükseltmeyi de hedefliyormuş. Yıldız Holding ise 500 ve üzeri çalışana sahip şirketlerin LinkedIn üzerindeki işveren markası performansının değerlendirildiği LinkedIn Talent Awards 2019 Ödülleri’nde “Best Employer Brand- En İyi İşveren Markası” kategorisinde birinci olmuş.
Eğitim, inovasyon diyorum ya hep, bunun hem de çevreci bir örneği var. Plastik atıkların yeniden kullanımını teşvik ederek ekonomiye katma değer yaratacak olan blok zinciri ve kripto para tabanlı dijital platform PlasticTwist, Avrupa Birliği (AB) Ufuk 2020 Programı tarafından da desteklenen bir proje. “Yeni Bir Plastik Ekonomisi ve Atıklar İçin Dijital Pazaryeri” modeli ortaya koyan platform, Ocak 2020 itibariyle kitlesel fonlamayla piyasada yerini alacakmış. PlasticTwist dijital platformu, sıfırdan plastik üretimi yerine; ucuz, kolay ulaşılabilir ve yeniden üretilebilir plastiği değerli hâle getirmeyi amaçlıyormuş.
Zirveli zorlu bir haftaya müzeli final yapıyorum. Micro-Folie – Küçük Çılgınlık sanal müzesi 14 Kasım’da Diyarbakır Önce Çocuklar Derneği’nde ziyarete açılmış. Sanal müzenin ziyaretçileri, Fransa’daki 8 önemli müze ve kurumda 250 başyapıtı dev ekranda görme ve tabletler üzerinde inceleme olanağı bulacak. Rehber eşliğinde dijital müze girişleri ücretsiz ve haftanın 6 günü çocuk ve yetişkin tüm Diyarbakırlılar’ın, özellikle okulların ziyaretine açık.
Zirve biter, işler bitmez, o vakit haftaya görüşmek üzere,