Bölgesel çaptaki BT projeleri ödüllendirildi
Bu yıl ilk kez düzenlenen ICT Summit Eurasia Awards’da ipi göğüsleyen şirketler zirvenin ilk gününün akşamında düzenlenen ödül töreniyle ödüllerini aldı. Büyük ödülü TAV Bilişim aldı. Vodafone Teknoloji de ikinci oldu.
Bu yıl Avrasya bölgesindeki ülkeler arasında işbirliklerinin artmasını teşvik edecek bir platform olarak tasarlanan ICT Summit Eurasia – Bilişim Zirvesi ‘11’de, Avrasya’daki bilişim şirketlerinin kendi ülkeleri dışında işbirlikleri kurarak gerçekleştirdikleri başarılı projeler ödüllendirildi. ICT Summit Eurasia Awards’da ipi göğüsleyen şirketler zirvenin ilk gününün akşamında düzenlenen ödül töreniyle ödüllerini aldı. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ICT Summit Eurasia Awards, Başbakanlıka bağlı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın (TİKA) desteğini aldı.
Toplam 12 finalistin yarıştığı ICT Summit Eurasia Awards’da projeler hedeflenen ve gerçekleşen tamamlanma süreleri, coğrafi kapsama alanları, kullanılan teknoloji ve ürünler, Ar-Ge ve özel uyarlamalar, özgünlük gibi kıstaslara göre değerlendirildi.
TAV Grubu’na bağlı olarak, havalimanı işletmecilerine yönelik anahtar teslim çözümler üreten TAV Bilişim, sistem tasarımından kuruluma, devreye almadan satış sonrası desteğe kadar tüm süreçlerde hizmet sunabiliyor. Başta havalimanları olmak üzere TAV’ın tüm operasyonlarında da kesintisiz hizmetin sürdürülebilmesi için 7/24 destek, çağrı merkezi, bakım onarım merkezi, otopark çözümleri, ERP üzerinde yürüyen lojistik ve finansal süreçler ile ilgili süreç danışmanlığı ve uygulama desteği veren TAV Bilişim, TAV için stratejik açıdan çok önemli bir role sahip. Şirket, birincilik ödülünü “Enfidha Uluslararası Havalimanı BT sistemleri Projesi” ile aldı. TAV Bilişim İşletim ve Destek Genel Müdür Yardımcısı Ersin İnankul, proje ile ilgili şu açıklamada bulundu: “Tunus devleti tarafından kayıtlara en büyük BT ve bütünleştirme projesi olarak geçen proje kapsamında Airport City kavramının uygulanması için büyük bir kampus ağı RCDD standartlarında tasarlandı, 900 kilometre cat6, 600 kilometre F/O kablo çekildi. TAV Bilişim hizmetleri tüm havalimanı sistem tasarımını ve yazılımlarını kendi geliştirdiği uygulamalar ve mühendisleri vasıtası ile hayata geçirdi. Geliştirilen yazılımlar sayesinde havalimanı bünyesindeki yolcu akışı, güvenlik, bagaj akışı, yolcu bilgilendirme, verilen hizmet faturalamaları tamamen otomotize edildi. Dünyanın dört bir yanından 11 farklı şirket ve 130 kişilik bir BT ekibinin koordineli çalışması sağlanmış 23 farklı sistemin bütünleşmesi yine TAV Bilişim tarafından geliştirilen IB (Information Broker ) ürünü tarafından gerçekleştirildi. Tüm PMI standartlarının uygulandığı projede toplamda 816 bin adam/saat harcandı. Risk ve değişim yönetimi prosedürlerinin tamamen uygulandığı proje kapsamında düzenli kalite kontrol faaliyetleri ve belirlenen proje KPI’ları haftalık toplantılar ile takip edildi.”
VODAFONE OKSİJEN AR-GE
Vodafone Türkiye grup şirketi olan ve 250 Türk mühendis kadrosu bulunan Oksijen Ar-Ge, 30’u aşkın ülkede dünyada 371 milyon aboneye hizmet götüren Vodafone Grubu’na teknoloji ihraç ediyor Şirket, yeni nesil servis platformları ve inovatif uçtan uca katma değerli servis çözümleri sunuyor. Oksijen Ar-Ge Genel Müdürü Arda Özgün, Locate çözümü hakkında şunları söyledi: “Oksijen Ar-Ge’nin geliştirdiği Vodafone Locate, Vodafone’un kurumsal müşterilerinin, çalışanlarını ve ekiplerini GPS ya da mobil şebeke ağını kullanarak takip etmelerini sağlıyor. Vodafone Locate ile çalışanlar da toplantılarını koordine edip, katılım zamanı ve konumlarını sistem üzerinden belirleyebiliyor. Ayrıca, filo yönetimi için adres ve rota sorgulama özelliklerine sahip olup, lokasyon ve takvim özelliklerini birarada kullanarak toplantıların daha etkin yönetilmesini sağlıyor. Vodafone Locate’in bir başka özelliği ise şirketlerin ilgi noktalarını sisteme yükleyip, filo yönetimi yapabilmelerini sağlaması. Ürün aynı zamanda harita üzerinden rota tanımlamaya, yön bulmaya ve ilgi noktası eklemeye de olanak tanıyor.
TELEKOMÜNİKASYON iletişim ağları için yeni nesil birleşik servis platformları ve uygulamaları sağlayan Telenity, kendi dalında lider yazılım şirketlerinden. Telenity USSD çözümleri ile ödüllerde yer aldı. USSD çözümleri tüm dünyada cep telefonu abonelerine hizmet veriyor. Telenity Ürün Müdürü Nurettin Atalay, şu bilgileri verdi: “Canvas USSD Servis Merkezi, USSD Servis Yaratım Ortamı, USSD Geçidi ve Tarayıcısını da içeren Telenity’nin USSD ürün grubu ve müşterilere özel yaratılmış çeşitli USSD uygulamaları halihazırda Ortadoğu, Afrika ve Asya Pasifik bölgelerinde 20’ye yakın GSM operatöründe 200 milyondan fazla aboneye hizmet veriyor. Telenity’nin USSD ürün portföyü operatörlere, abonelerinin kullanımı için hesap bakiye kontrolü, maç sonuçları, haberler, hava durumu, araştırmalar, anketler, mobil sohbet ve mobil karşı ödemeli aramalar gibi çeşitli ileri düzey uygulamaları menü-seçimli etkileşimli USSD servisleri olarak sunma olanağı tanıyor. Telenity USSD portföyü, servis yaratımı için kullanılan esnek arabirimi ve kullanıcı dostu web arayüzü sayesinde, dinamik ve statik menu yapılarını kolayca tasarlamaya olanak vererek, USSD uygulama ve servislerinin hızlıca geliştirilmesi ve sunulmasına olanak sağlıyor. Çağrı merkezlerinden ve IVR teknolojisinden çok daha uygun maliyetli olan USSD teknolojisi basit bir kısa kodun aranması ile şirketlere müşterileri için bakiye kontrolü, müşteri hizmetleri, uçuş planlama, rezervasyon durumu ve sipariş takibi gibi servisleri hızlı ve etkelişimli biçimde sunmaya olanak veriyor.”
Koçsistem ödüle İngiltere Premier Ligi’ndeki Sayısal Yayıncılık alanındaki projesi ile layık görüldü. KoçSistem Pazarlama ve Satış Genel Müdür Yardımcısı Can Barış Öztok, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: “Projedeki amacımız; stadyumlara iletişim ve yayın çözümleri sağlayarak ve en son teknolojiyi kullanarak içeriğin tek bir merkezden yönetildiği yeni bir reklam mecrası yaratmak ve bu mecrada doğru mesajı, doğru zamanda, doğru kitleye iletmekti. Stadyumlardaki izleyicilerin dikkatini çekmeyi ve etkileşimli pazarlama ile onlara eşsiz bir deneyim yaşatmayı hedefledik. Projeyi, Sports Revolution ile işbirliği içerisinde gerçekleştirdik. İngiltere’nin en büyük medya hakları sahibi olan, pek çok küresel markaya hizmet veren Sports Revolution, aynı zamanda futbol sektörüne reklam veren seçkin bir markalar grubunun bu alandaki ihtiyaçlarını da yönetmekte. Beko’nun da işbirliği ve yönlendirmesi ile Sports Revolution ile çalışmaya başladık. Projede üstesinden gelmemiz gereken konu; İngiltere’de çok farklı coğrafyalara yayılmış stadyumlara tek bir merkezden dinamik medya ve reklam içeriğini iletmekti. Etkin bir iletişim ve etkili bir seyirci deneyimi için sayısal yayının ihtiyacı karşılayabilecek niteliklere sahip olduğuna karar verdik. Bu hedefleri gerçekleştirmek için projede KoçSistem Sayısal Yayıncılık çözümü olan Pixage kullanıldı. Pixage, kişiselleştirilmiş mesajları farklı lokasyonlarda yayınlamak ve farklı mesajları arenanın farklı bölümlerine aynı anda iletebilmek için gerekli esneklik ve kolay kullanım özelliklerini taşımaktadır. Bu şekilde hizmet sunulan şirketlerin mesajları, doğru zamanda doğru kişilere iletebilir hale geldi. Pixage ile seyirci kitlesinin dikkatini sürekli canlı tutacak şekilde taze, anlamlı, dinamik ve çekici içerikler ile reklam gelirlerinin artırılması sağlandı.”
NETERRA
Neterra 1996’da kurulmuş bir Bulgar telekom şirketi. Şirket, en son fiber, IP ve uydu teknolojileri bazlı bütünleşik iletişim çözümleri sunuyor. Şirketin öne çıkan çözümleri arasında IP Transit, VPN, Home TV servisleri gibi teknolojiler bulunuyor. Neterra’nın veri transmisyonu ağı, Bulgaristan’daki bütün büyük şehirleri kapsar durumda. Neterra’nın çevre ve bölge ülkelerinde de faaliyetleri bulunuyor. Neterra’nın üç bağımsız carrier neutral veri merkezi bulunuyor. Buralardaki iki ‘meet-me’ odasıyla tüm Bulgar ağları Avrupa’da en büyük telekom ağları ile bağlanıyor. Neterra ayrıca veri merkezinde oluşturduğu ‘Free Cooling Air Conditioning’ sistemiyle yeşil veri merkezlerine iyi bir örnek sunuyor, sistem az güç harcarken, kaynak ve maliyet tasarrufu sağlıyor.