İstanbul’un teknoloji ile yönetilen yüzü ve akıllı şehir başbaşa konuştu
İstanbul’da kentli yaşamını kolaylaştıran bilişim temelli uygulamalar ve geleceğin iletişim ağları üzerine kurulacak ağdaşlarını yaratacak kent ve kentli kavramı ortaya kondu.
Teknoloji Şehri İstanbul Forumu, İstanbul’da akıllı şehir olma yolunda yapılan projeleri ortaya çıkarırken, dünya şehirlerindeki Smart City uygulamalarını da gündeme taşıdı. İBB Bilgi Teknolojileri Daire Başkanı Hakkı Tok’un açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte, SmartCities Danışmanı Anders Chan de Smart City konusunda Veno olarak Çin ve Tayland’da gerçekleştirdikleri yapılar ve Smart City’nin bileşenleri hakkında önemli bilgiler verdi. Konuşmasında İstanbul’a ait önemli sayısal verilerle başlayan Tok, kentin metropol özelliği ve farklı kimliğini vurguladı ve teknolojiyi de bu çerçevede kullandıklarını kaydetti.
Etkinlikte söz alan ve Çin ve Tayland’da “Smart City” projelerini üstlenen Veno’dan SmartCities Danışmanı Anders Chan, “SmartCity” başlıklarına değindi.
Etkinlikte İBB’nin farklı müdürlükleri de, trafikten su ve gaz yönetimine farklı alanlarda İstanbul’un teknoloji ile nasıl yönetildiği konusunda ışık tuttu. İSKİ Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürü Dr. Deniz Aydın, İGDAŞ Altyapı Bilgi Sistemleri Müdürü Mustafa Yalçınkaya, İBB Trafik Müdürü Necip Ertaş ve farklı birimlerin yöneticileri bünyelerinde oluşturdukları otomasyon sistemleri, yazılımlar ve bütünleşik GIS tabanlı uygulamalarla nasıl bir kontrol ve yönetim sağladıklarını aktardı.
Teknoloji Şehri İstanbul Forumu’nun ‘Şehir Yönetiminde Teknolojik Altyapı’ panelinde konuşmacılar, şehir yönetiminde kullandıkları teknolojileri ve gelecekte gerçekleştirmeyi hedefledikleri projeleri katılımcılarla paylaştı.
Panel yöneticiliğini BThaber ve E-Devlet Dergisi Editörü Yeşim Çinioğlu Cerit’in yaptığı panelin ilk konuşmasını gerçekleştiren Belbim Ödeme Sistemleri İşletme Müdürü Tarık Söylemezoğlu, Akbil uygulaması hakkında bilgi aktardı ve yeni nesil biletmatiklerin de sene sonuna kadar 300’e ulaşması hedeflendiğini söyledi.
İSBAK Genel Müdürü Kasım Kutluk ise “Aydınlatma yönetim sistemleri, kent güvenlik yönetim sistemleri ve akıllı ulaşım sistemleri İSBAK’ın ilgilendiği alanlar” dedi.
İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Mehmet Çelen konuşmasında Akyolbil projesi hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Fatih Belediyesi Başkan Yardımcısı Okan Erhan Oflaz ise konuşmasında vatandaşın belediyeye gelmesi değil belediyenin vatandaşa gitmesine yönelik projelerin yerel yönetimler tarafından üretilmesi gerektiğini söyledi. Oflaz, “Tahsilat ve tahakkuku arazide gerçekleştirme konusunda kanuni bazı sıkıntılar vardı. Ancak biz BDDK’ın güvenlik kriterleri çerçevesinde bir donanım ve yazılım gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.