Bulut güvenliği…
Bulut hizmetlerinden bahsediyorken, bir miktar güvenlikten bahsetmemiz uygun olacak. Buluttan yararlanma dünya üzerinde henüz çok yaygınlaşmış değil. Ülkemizde çok daha az yaygın tabii ama ABD’de bile yaygın sayılmaz. 2010’da yapılan bir ankete göre, şirketlerin yüzde 23’ü veya daha az bir kısmı bir şekilde bulut hizmetleri kullanıyor. Kullananların içinde ise, yarıdan fazlası (yüzde 54), kendi özel bulutunu kullanıyor. Herkese açık (public) bulut hizmet sağlayıcıları (Google, Amazon) kullananların oranı ise 1/3’den daha az. Bu niçin böyle? Sebeplerini anlamak o kadar da zor değil.
Çevrenizde tanıdığınız şirket, banka, kurum BT yöneticilerine birkaç cümle ile sorarsanız, en büyük sıkıntının kendi bilgilerinin (veritabanı) başkalarına emaneti konusu olarak dile getirildiğini görürsünüz. Maliyet konusuna çok önem veren, dinamik, küçük veya başlangıç (startup) şirketleri herkese açık bulut hizmetlerini kullanmaktan çekinmezler. Ancak, önemli veya değerli veritabanları olan kurumlar (bankalar, SSK gibi devlet kurumları, İTO gibi yarı-resmi organizasyonlar), bunları fiziksel olarak kontrol edemedikleri yerlerde tutmaktan kesinlikle kaçınmaktadırlar.
Aslında, böyle bilgiler kendi data merkezlerinde veya binalarında gerçekten ne kadar çok güvenli? Dikkatle bakarsınız, sarıldıkları çözümün hiç de güvenli olmadığını anlarsınız. Kendi veri merkezleri de benzeri güvenlik problemleri barındırıyor: siber saldırılar, fiziksel saldırılar, doğal afet, vb. Aslında, çok büyük bir ihtimalle, herkese açık bir veri merkezi, bulunduğu fiziksel yer itibariyle fiziksel saldırılara karşı (hemen hepsinin yerleri gizli tutulur; Google veya Amazon bulut veri merkezleri dünyanın hangi köşelerindedir, bilemezsiniz) ve hem de ekiplerinin tecrübesi ve kullandıkları ileri düzey ağ savunma yazılım ve donanım sistemleri ile siber saldırılara karşı, verilerini kendi binasında tutan herhangi bir bankadan çok daha güvenliler.
Ancak, bu argümanlar pek bir işe yaramıyor. Çoğunluk hala buluttan kaçınıyor veya böyle bir hizmet türü için kendi özel bulutunu kuruyor. Şimdilik böyle.