Yerli yazılım ödülle buluştu!
Bir yılı daha tükettik,
Neyse biz gündemimize, mektubumuza bakalım. Açılış alışveriş tarzlarımızla ilgili… Yemeksepeti’nin online market ürünleri sipariş platformu olarak İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Antalya, Trabzon ve İzmit’teki kullanıcılara ulaşan Banabi; 6 ildeki kullanıcılarının sipariş alışkanlarını açıklamış. İstanbullular sabah saatlerinde en çok zeytin ve kahvaltılık sos sipariş ederken, unlu mamuller ve fırın ürünleri en çok sabah sipariş ediliyor. Akşam sabun, bulaşık deterjanı ve köpek maması gibi muhtelif ürünlerin ardından, çikolata, dondurulmuş gıda ve damacana su ise gece saatlerinin siparişleri. İzmirlilerin sabah ilk tercihi maden suyu, akşam saatlerinin tercihi ise kraker, sandviç ve bar gibi hafif atıştırmalıklar, gece saatlerinde ise soğuk çay ve kahve ile meyve suyu gibi içecekler. Ankaralılar kahvaltı sofraları için en çok yumurta ve meyve suyu sipariş ederken, akşam saatlerinde sebze, meyve, şarküteri, yoğurt gibi temel ihtiyaçlar sipariş ediliyor. Kuruyemiş, cips, patlamış mısır ve kek, bisküvi gibi ürünler gecelerin vazgeçilmezi. Antalya’da öğle ve akşam saatlerinin tercihleri ise çikolata, gazlı içecek, kuruyemiş, kraker, kurabiye gibi atıştırmalıklar. Eskişehir güne su siparişiyle başlarken, ardından kek ve bisküvi tercih ediyor. Akşam saatlerinde cips, patlamış mısır ve çikolata siparişi artıyor. Temel gıda malzemeleri ve kişisel bakım kategorisinde siparişler daha çok öğle saatlerinde. Bursalıların sabah siparişleri kek, bisküvi ve unlu mamuller olurken, akşam ve gece saatlerinde tercih çikolata, cips ve patlamış mısır, dondurma gibi atıştırmalıklar. Sözün özü, yiyelim güzelleşelim.
Kapsamlı ve örnek olmasını dilediğim bir çevresel haberim var. Mercedes-Benz Türk, fabrikalarında yürüttüğü “Atık Yönetimi”, “Hava Kirliliği Kontrolü” ve “Sıfır Atık Su” gibi projeleri ile doğa dostu otomotiv üreticilerden biri olmayı sürdürürken, tüm bunlara ek olarak şirket genelinde tek kullanımlık plastik ürünleri kullanmama kararı almış. Bu yeni uygulama ile tek kullanımlık plastik ürün tüketiminin önüne geçilmesi planlanırken; şirket genelinde uzun vadede üretim dışı kullanılan tüm plastik alımının durdurulması hedefleniyormuş. Bu kararın ardında, şirket kapsamında yılda 350 bin pet şişe ve yaklaşık 15 milyon plastik kullanımlı bardağın kullanımının önüne geçilmesi hedefi var.
Bu bilince sahip insanları hayata kazandıran öğretmenlerimizde sıra. Bu sayfalarda daha önce de yer vermiştim, Anadolu Vakfı’nın, gittiği her bölgede büyük ilgi gören projesi Değerli Öğretmenim son olarak 50 ile ulaşmış. Öğretmenlerin başarılı birer sosyal girişimci olabilmeleri için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerilerin artırılmasının hedeflendiği projede 50’inci il olan Bitlis’te Anadolu Vakfı eğitmenleri öğretmen ve yöneticilere “Sosyal Girişimcilik” alanında eğitim vermiş. Bu alanda öncü olan Değerli Öğretmenim projesi İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğinde yürütülüyor ve 50 ilde 80 binin üzerinde öğretmene ulaşan proje ile 3 binin üzerinde proje başvurusu alınmış. Toplumun sorunlarına yenilikçi ve uygulanabilir çözümler getirmeyi teşvik etmek amacıyla ‘Sosyal Girişimcilik Proje Yarışmaları’nın düzenlendiği projede gerçekleştirilen 9 yarışma ile 240’tan fazla ödül verilmiş. Var olan yetkinliklerini bu bilinçle zenginleştiren öğretmenlerimize saygılar.
Anladığın üzere, sıra ödül gündemimizde… Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleri sahiplerini bulmuş. Teknoloji, organizasyonel ve pazarlama olmak üzere 3 başlık altında, jüri ve halk oylaması sonucunda yapılan değerlendirmede, önemli projelere imza atan ve sektörel gelişime katkı sunan kurum, kişi ya da organizasyonlar ödüllendirilmiş. Farklı sektörlerden küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin iş süreçlerini kolaylaştırmak için yerli yazılım çözümleri geliştiren DİA Yazılım da Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleri’nde “Yılın İnovatif Yazılım Markası Ödülü”nü kazanmış.
Türkiye İş Bankası, ticari bankacılıkta bir ilk olan ve farklı bankalardaki ticari hesapları tek bir ekran üzerinden sunan TekCep özelliği ile ödeme sistemleri yarışması olan PSM Awards’ta “en inovatif ürün” kategorisinde birincilik ödülünün sahibi olmuş. Multinet Up’ın yemek kartı sektöründe bir devrim yaratan ödeme çözümü MultiPOS ise ödeme teknolojilerinin gelişmesi ve inovasyonun teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen PSM Ödülleri’nde “En İyi Mobil Ödeme Çözümü” kategorisinde birinci seçilmiş.
Gelelim yılın son mektubunun kitap gündemine… Bu hafta da sana iki kitap önerim var. Birincisi, Britanyalı yazar Ali Smith’in Man Booker Ödülü’ne aday gösterilen yeni romanı ‘Sonbahar’. Birbirinden ayrı ama tıpkı mevsimler gibi birbiriyle bağlantılı ve döngüsel bir dörtlemenin, ‘Mevsim Dörtlemesi’nin ilk kitabı olan, Seda Çıngay Mellor’ın çevirisi ile bize ulaşan ‘Sonbahar’ okuma listesinde yerini alsın ki, Kafka Kitap’ın yayın programında olan dörtlemenin diğer üç kitabı ‘Kış’, ‘İlkbahar’ ve ‘Yaz’ için tüm zincire hakim olalım.
İkinci kitap ise benim gibi bir distopik için merak konusu… Almanya’da büyük bir ilgiyle karşılanıp, eleştirmenlerce “1984 ve Otostopçunun Galaksi Rehberi’nin zekice birleşimi” olarak tanımlanan ‘Kalite Ülkesi’. Marc-Uwe Kling’in kitabında giderek otomatikleşen ve insanların karar verme özgürlüğünü “rahatlık” kisvesiyle sınırlandıran teknoloji odaklı dünyaya mizahi bir eleştiri var. Kitabın kapağındaki “Dünyanın en büyük şirketi ve en iyi algoritması varken ne ters gidebilir ki?” sorusu, benim gibi bir distopik için yanıt ister…
Seneye görüşürüz. ?