Çin, eğitimle gelecek
Çinli yazılımcılar, matematik bilgisinde ve mantık kurmada Amerikalı yazılımcılardan daha başarılı. Program yazmada ise Amerikalılar halen üstünlüğü koruyor.
Bu iki satırlık bilgi, kültürlerarası yetenekleri ölçmeye odaklı, Gild adlı bir Amerikan araştırma şirketinin araştırmasından… 500 bine yakın Çinli ve Amerikalı yazılımcıya toplamı bir milyonu aşkın sınav uyguladılar. Yazılım “yazarken” matematiği nasıl kullandıklarına, yazılımın “mantığı”nı nasıl kurduklarına ve yazılım işlemini nasıl yaptıklarına baktılar.
Sonuç: Çinli yazılımcılar, matematiği doğru kullanmada ve mantığı doğru kurmada Amerikalı benzerlerinden yüzde 20 daha başarılı görülüyor. Ancak, gözde programları yazmada Amerikalılar daha önde:
• C (Amerikalılar yüzde 22 daha başarılı)
• C# (yüzde 26 daha başarılı)
• C++ (yüzde 19 daha başarılı)
• Java (yüzde 24 daha başarılı)
• Oracle Programming (yüzde 24 daha başarılı)
Çin’de matematik eğitiminde “bir şey” mi var ki böyle bir sonuç ortaya çıktı? Evet, var…
OECD’nin düzenlediği PISA araştırması, 15 yaşındaki çocukların, matematik sorularını doğru anlayıp, yanıtı doğru oluşturma sürecini ölçüyor. Burada sadece bilgi değil, düşünme yetenekleri (eski dille: muhakeme) daha önemli.
2010 Aralık ayında açıklanan 2009 PISA Araştırması’nda matematik sorularını kavrama ve bunlara, “doğru” muhakeme yürüterek yanıt vermede en yüksek puan Çin-Şanghay: 600. ABD: 487. (Türkiye’nin puanı 445). Çinliler, “Eğitim şart” derken bunu ciddiye alıyor ve dalga geçmiyor.