Mobil izlemeye yeni bakış
Telista Bilişim, mobil izleme sistemi ile mobil takibe yeni bir yaklaşım getiriyor.Telekomünikasyon sektörü oyuncusu Telista Bilişim, mobil izleme sistemi ile mobil takibe yeni bir yaklaşım getiriyor.
Telekomünikasyon sektöründe erişim cihazları, çağrı merkezi bileşenleri ve GSM teknoloji alanlarında faaliyet gösteren Telista Bilişim, 2004 yılından beri verdiği hizmetlerine bu yıl pazara sunduğu yeni bir ürünle devam ediyor. 1,5 yılı aşan bir çalışmanın ürünü olan mobil izleme sistemi Mizi, mobil izleme alanında farklı bir platform sunuyor. Kuruldukları günden bu yana 2 binden fazla işletmenin ses ve veri haberleşmesi alanlarındaki ihtiyaçlarını yeni nesil ürün ve hizmetler ile karşıladıklarını ve 2008 yılında Turkcell’in en iyi tedarikçilerinden biri olarak ödüllendirildiklerini belirten Telista Bilişim Genel Müdürü Yetkin Polat, Telista Bilişim’in bugün geldiği noktada uzmanlık alanlarını üç başlıkta topluyor. Telekomünikasyonda ağ erişim cihazları uzmanlığı, uygulama tarafında ise IVR, ses kayıt gibi çağrı merkezi bileşenleri uzmanlığı ve GSM teknolojisine yönelik çözümler. Telista olarak geliştirdikleri en yenilikçi ürünlerden birinin de Mizi Mobil Takip Sistemi olduğunu belirten Polat, “Mizi, konularında uzman, İsviçre’li, Alman ve Türk mühendislerden oluşan, uluslararası bir ekibin ortak çalışmalarıyla geliştirilen bir sistem ve Türkiye’deki dağıtımı ve satış sonrası hizmetlerini de biz Telista Bilişim olarak sağlıyoruz” diye konuştu. Mizi için sloganlarının “İzle bizi Mizi“ olduğunu belirten Polat, mobil izleme için çok yönlü bir platform oluşturduklarını belirtti.
Mizi’nin aslında aile fertlerinin, evcil hayvanların, otomobillerin veya araç filolarının ya da değerli gönderilerin, tam olarak nerede olduklarını, küresel konumlandırma (GPS) ve GSM teknolojileri yardımıyla, görmeye ve izlemeye olanak tanıyan bir sistem sunduğunu ifade eden Polat, sistemin çalışma prensibini de ‘Mizi, uydu (GPS) ile haberleşir ve küresel konumunuzu (enlem ve boylam) öğrenir.Konum bilgileriniz periyodik olarak, GSM ağı üzerinden, internetteki sunucumuza aktarılır. Şifreniz ile internetteki sunucumuza bağlanıp, konum bilgilerinizi görüntülersiniz” diyerek özetledi.
Farklı kullanım alanları için farklı modeller
Mizi’yi bir mobil izleme platformu olarak gelen talepler ve farklı yerlerdeki kullanım alanları ve ihtiyaçlarına göre çeşitlendirdiklerini ve farklı versiyonlarını pazara sunduklarını ifade eden Polat, şöyle konuştu: “Telefon uygulamamız Mobil Mizi. iPhone ve Android telefonlara ücretsiz olarak indiriyorsunuz. Günde 70-80 kişi ortalama olarak uygulamamızı indiriyor. Web tarafında da uygulama mevcut. Bir şifre ile giriyorsunuz. Örneğin işletme sahibi herkesin nerede olduğunu görebiliyor. Aynı işletmedeki diğer kullanıcılar için profile göre belirlenen kullanım yetkileri tanımlanıypor. Alarmlar tanımlanabiliyor. Araç takip sistemlerinde olduğu gibi şu kadar hızın üzerine çıktığınızda uyarı verdirebiliyorsunuz. Biz Mizi’ye cep telefonu formuyla başladık ama farklı ihtiyaçları adresleyen modellerini de yarattık. Küçük çoçuklar, alzheimer hastası yaşlılar ya da evcil hayvanların takibi için kullanılabilen küçük bir kutudan ibaret olan Pico Mizi, araç takibi için Oto Mizi, yüzlerce araçlık filo yönetimi kullanılabilecek Filo Mizi gibi modellerimiz var. Özellikle Pico Mizi alzheimer hastası yaşlılar ve afet kurtarma çalışmalarında yer alan eğitilmiş köpeklerin izlenmesi gibi konularda çok önemli bir misyon üstleniyor.”
Opsiyonlu kullanım olanağı
Mobil Mizi’de ücretsiz indirilen yeni versiyonların ihtiyaçlara göre şekillenen yeni olanaklar eklendiğini de belirten Polat, “Son olarak yeni versiyonda sanal sınırlar getirme gibi özellikler eklendi. Harita üzerinde işaretliyorsunuz. Bu sanal sınırlardan çıktığında uyarı kısa mesajı geliyor. Gelen mesajda da konum bilgisi Google haritası linki ile bilikte geliyor” diye konuştu. Sistemde kullanıcıların konum bilgilerini sunucuya gönderme sıklığına da kendilerinin karar verebildiğini belirten Polat, platformun kullanımındaki olanakları da şöyle sıraladı: “Normalde yürürken 10 saniyede bir konum bilgisi sunucuya gidiyor veya yüz metrede bir. Bisiklette otuz saniye veya beşyüz metrede bir. Araçta iken beşyüz metrede bir gibi bir düzen var. Ancak siz bu konuda kendi tercihleriniz, profiliniz ile oluşturabiliyorsunuz. GPS’i kullandıkça cihazlar çabuk pil tüketebiliyor bu nedenle pilim daha uzun süre gitsin daha uzun aralıklarla konum bilgisi gönderilsin diyebiliyorsunuz. Süreyi eğer isterseniz iki saniyeye kadar da düşürebiliyorsunuz” diye konuştu.
Diğer taraftan elde edilen ve sunucuda toplanan verileri, şahıslar kendileri silinmesini istemedikleri takdirde iki yıl tutmayı garantilediklerini belirten Polat, “insanların istemleri dışında takip edilmesi gibi bir durumun da sözkonusu olmadığını sistemin başlayabilmesi için mutlaka telefona indirilmesinin ardından başlat komutunu verilmesi gerektiğini dile getirdi.