Yeniliklerle zenginleşen çözümler
Farklı sektörlere yönelik çözümler sunan Çizgi Mühendislik, bir tarafta tüm uygulamalarında büyüme beklerken, dış pazarlara açılmak için de doğru zamanı bekliyor.
Teknolojik yeniliklerle gelişen farklı ihtiyaçlara çözümler sunan Çizgi Mühendislik, hem kurumsal hem bireysel satışlarla farklı başlıklarda büyümeyi devam ettirmeyi hedefliyor. 1994 yılında mühendislik şirketi olarak kurulan, hem endüstriyel hem de bina otomasyonu alanında çalışmalar yapan, 2000’lere kadar birçok yabancı şirketin Türkiye mümessilliğini yapıp, bunlarla ilgili projeler geliştiren şirket, söz konusu dönemle katma değeri yüksek çözümlere yönelmiş. Kendi Ar-Ge ekipleri ile birtakım teknolojileri kendi kaynakları ile geliştirmek istediklerini belirten Çizgi Mühendislik Satış Pazarlama Bölüm Yöneticisi Mehmet Avni Berk, ‘Artech’ markasını tescillediklerini, zengin ürün yelpazelerinin oluştuğunu söyledi.
Endüstriyel bilgisayar farkı
“Karmaşık sistemleri barındıran, niş pazarları hedefleyen, daha az sayıda üretilen ürünlerde rekabet şansı yaratabileceğimizi düşündük ve stratejimiz başarılı oldu. Bina otomasyonu alanında çalışmalara bu sistemleri eklemeye başladık. Özellikle sağlık sektörüne, hastanelere odaklandık. Yeni ürün yelpazesi olarak endüstriyel bilgisayar çözümleri de tasarlayıp üretmeye başladık. Sadece otomasyon alanı için değil, BT sektöründe de kullanım için bunlara yönelik ihtiyaç sonucu BT sektörüne girip, endüstriyel panel bilgisayarlar üretmeye başladık. Endüstriyel bilgisayar pazarına girişimiz, kiosktan sayısal görüntüleme alanına kadar uzanan, profesyonel görüntü sistemlerini içeren başka kapıları da bize açtı.”
Farklı sektörlerde çözümler
BT pazarının, önlerinde farklı kanallar açmaya başladığını vurgulayan Berk, altyapılarının da buna uygun olduğunu söyledi. PTT’nin sayısal görüntüleme projesi, İstanbul Metrosu yolcu bilgilendirme sistemlerinin kurulumu ve yazılımı gibi çalışmaların arkasındaki tüm teknolojilerin kendilerine ait olduğunu vurgulayan Berk, “Yolcu bilgilendirme sisteminin belediye ve halk otobüslerinde kullanımı, akıllı duraklarla yolcu bilgilendirme sistemlerine uzanan çözümlerimizi sunduk. Antalya’da ulaştırma alanında benzer sistemi kurduk. Çeşitli bankalara sayısal bilgilendirme sistemleri yaptık” dedi. Bankalar, ulaşım sektörü, alışveriş merkezleri, hastaneler gibi birçok alan bu çözümleri yoğun olarak kullanıyor ve Berk, yakın dönemde süpermarketlerde, oto galerileri ve emlak satış ofislerinde de bu çözümlerin yerini alacağını söyledi. Bunları etkileşim sağlanan sistemler haline getirebildiklerini vurgulayan Berk, şöyle devam etti:
“Hedefimiz; Türkiye’yi bu çözümleri ihraç eder konuma getirmek. Kendimizi bir donanım şirketi olarak konumlandırıyoruz. Yazılım konusunda da Türkiye’nin büyük yazılım şirketleriyle çalışıyoruz. 2012 yılında sayısal bilgilendirme sistemleri, kiosk ve endüstriyel bilgisayar tarafında büyüme bekliyoruz.”
Akıllı evler daha da büyüyecek
Mehmet Avni Berk, yakında internetten satış yapabilecekleri bir e-ticaret sitesini hayata geçireceklerini belirtti. Böylece, kurumsal satışlar ve proje bazlı sunumların yanında, daha küçük ölçekli kullanıcılar, bireysel müşteriler için de satış kanalları oluşacak. Teknik servis gibi hizmetleri de internet üzerinden talep ve takip edilebilir hale getireceklerini vurgulayan Berk, bu kısa vadeli hedefin arkasından projelerini şöyle anlattı:
“Hızlı gelişen teknolojiyi ürünlerimizde uygulama projelerimiz var. Örneğin ‘multi touch display’ler, yani birçok noktadan dokunmayı aynı anda algılayan ekranlar. Sayısal görüntülemede etkileşimli ekranlar olacağı gibi, 3D teknolojinin uygulamalarının olduğu ürünlerimiz de olacak. Ar-Ge’mizde bu konularda tamamlanmış prototiplerimiz var. Akıllı ev tarafında da büyüme bekliyoruz. Levent’te Sapphire residans bölümünde her dairede yer alan akıllı ev panellerinin üretimini yaptık. Bunu 1-2 projede daha konumlandırdık ve bu Türkiye’de önemli bir ‘ilk’ oldu. Bu tarz binaların artması ile bu uygulamalar da artacak. ‘Akıllı ev’ başlığında 2012’de ürün yelpazesine ekleyeceğimiz ürünlerimiz olacak.”