Veri büyüdükçe çözümler de gelişecek
Tümleşik depolama çözümlerine ilgi verilerin büyümesiyle artıyor.EMC’ye göre, tümleşik depolama çözümlerine ilgi, farklı formatta verilerin büyümesi ve bulut bilişime yönelik ilgi ile devam edecek.
Tümleşik depolama çözümleri konusunda Türkiye’de önemli bir büyüme var. Bu çözümlerde genel olarak son çeyrekte Avrupa’nın ABD’den daha fazla büyüme sergilediğini belirten EMC Network Depolama Direktörü Paul Ross, Türkiye’nin de bu tabloda öne çıktığını, VNX çözümlerinin de bu yılki olumlu sonuçlarda payının büyük olduğunu ifade etti.
Ross’a göre, tümleşik depolamayı net tanımlamak gerek. Bunun; ‘yapıyı nasıl bağlayacağını, bunda nasıl depolama yapılacağını dert etmemek’ anlamını taşıdığını söyleyen Ross, böylece tüm verilerin tek bir yapıda tümleşik hale gelebildiğini belirtti.
Şirketlerin beklentileri değişiyor
Süreçlerde sadeleştirme sağlandığına işaret eden Ross, “Bir yapıdan veri alabilmek kişiler için daha kolay hale geliyor” dedi. Ross, “Artık sadece BT departmanının değil, diğer tüm şirket birimlerinin verilerini doğru biçimde saklama ihtiyacı var. BT bu noktada ikilem içinde. Çünkü hem çekirdek uygulamaları işletmek hem de birimlerin farklı BT depolama ihtiyaçlarını karşılamak zorunda. İhtiyacı olan uygulamayı tutmak isteyen şirketler, bunların depolanmasını başka noktalarda sağlıyor. Bu konuda hizmet veren bulut sunucular var. Temelde yaptıkları; kendi altyapınızı kurmadan verilerinizin depolanmasını sağlamak. Bunun için ek donanıma, sistem yönetimine gerek olmuyor. EMC çözümleri ise bunları bir bütün olarak sunuyor. Günümüzde mobil cihazlarla bilgiye erişebilmek önemli bir ihtiyaç. Bulut yapısı da bunun için gerekli.”
Ross’un verdiği bilgiye göre, bazı yapılar kendi müşterileri için bulut yapısını hayata geçirebiliyor. Ross’un buna verdiği örnek ise New York Borsası (NYSE). Borsanın EMC’nin tekilleştirilmiş depolama yapısını kullandığını, bu yapıyla bankalar ve yatırım şirketleri için kapsamlı bilgi desteği sunduğunu söyledi.
İhtiyaçlar ve öncelikler değişiyor
Paul Ross, “Sanallaştırma olmadan bulut olmayacağını biliyorduk” dedi. 2012 yılında da büyümeye ve pazardaki değişime liderlik etmeye devam etmeyi hedeflediklerini söyleyen Ross, şöyle devam etti:
“VMware ilk sanallaştırma sistemiydi ve bundan 5 yıl önce onun çözümlerini kullanan fazla şirket yoktu, ama bugün bu yapıya sahip olmayan şirket neredeyse kalmadı. Tüm yapıların daha kolay ve etkin işlemesini sağlayan bu sistem, kurumsal BT kültürünü de değiştiriyor.”