Bulut bize neler getiriyor?
Yatırımların hızla arttığı bulut bilişim kavramının şirketlere ne gibi faydaları olduğunu doğrudan şirketlerin kendisinden dinlemek istedik. Kavramsal olarak herkesi etkileyen bulut bilişim için DDN Ülke Müdürü Oğuzhan Bayburs, kavramın doğrudan BT maliyetlerini düşürmekte, sonuç alma ve pazarlama sürelerini hızlandırmakta, rekabet avantajı sağlamakta ve hizmet kalitesini iyileştirmekte olduğunu ifade etti. Bayburs’a göre, bulut platformları küresel olarak dağınık kuruluşların işlemsel verimliliğini ve etkinliğini artırıyor.
Bayburs bu tezini şu şekilde örneklendirdi: “Coğrafik olarak dağıtık bir iş akışının çekirdeğinde yer alan bulut kümesi ile neredeyse gerçek-zamanlı işbirliği için kullanıcı dünyanın herhangi bir yerinden her zaman en yakın, en düşük gecikmeli içeriğe erişmektedir. Örneğin, herkesin projenin en son sürümüne anında her yerden erişebilmesi gibi.”
Aynı belge üzerinde aynı anda birden çok kişi düzenleme yapabiliyor
Bulut bilişimin en büyük avantajlarından biri, aynı belge üzerinde, aynı anda birden çok kişinin düzenleme yapabilmesi olduğunu aktaran Teknotel ve Telehouse İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Duru Komaz, örnek olarak Google Docs’un hesap tablosu uygulamasının aynı belge üzerinde aynı anda birden çok kişinin çalışmasına imkan vermesini gösterdi.
Bir yazılımın internet üzerinden kullanılabilmesinin öncelikle internete erişilebilen her yerden kullanılabileceği anlamına geldiğini belirten Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli, zaman ve mekandan bağımsız olma özelliği bu tür yazılımların erişilebilirlik değerini çok yüksek seviyeye çıkardığını aktardı. Güneyli bu durumun da iş sürekliliği ve verimlilik açısından büyük avantajlar sağladığını belirtti.
Bulut bilişimin kurumlara kullanmak istedikleri yazılımların/altyapının sağladıklarını, yazılımın/altyapının kendisine sahip olmadan ve hiçbir ilk yatırım maliyetini üstlenmeden, veri merkezleri sayesinde doğrudan alabilme olanağı sağlayan bir teknoloji olduğunu belirten TurkNet Sistem Birim Müdürü Onur Ertem, “Bulut bilişim, maddi kaynak tasarrufunun yanı sıra, iş süreçlerinde verimlilik ve ortalama olarak enerji tasarrufu da sağlıyor” dedi.
Yeni bir ihtiyacın uygulanabilmesi için eskiden olduğu gibi aylarca değil, günlerce hatta saatler içerisindeki çalışmanın yeterli olduğuna değinen Inspark Profesyonel Hizmetler Direktörü Serdar Susuz, “Bulut bilişimin en önemli özelliklerinden biri daha dinamik olması ve iş süreçleriyle ilgili yeni ihtiyaçların hızlı bir biçimde uyarlanabilmesidir” dedi.
Bulut bilişim sayesinde, kaynakların efektif olarak kullanımı ve kolaylıkla güncellenmesi içinde bulunduğumuz dinamik ve rekabetçi çalışma ortamında şirketlere esneklik ve iş sürekliliğinin sağlanabilmesi avantajlarını getirdiğini belirten Terremark Türkiye Satış Müdürü Hakan Kul, sözlerini “Teknoloji altyapısının 7/24/365 hizmet verir durumda olmasının sorumluluğu tamamen bulut bilişim hizmeti sağlayıcısına ait oluyor” diyerek tamamladı.
Kurumsal ve bireysel kullanıcıların satın almak yerine kullandığı kadar ödeme imkanına kavuştuğunu belirten Netsis Başkan Yardımcısı Yalçın Tarkan, bulut bilişimin kullanıcılarının ihtiyaçları doğrultusunda farklı uygulamaların bir araya getirilerek şekillendirilen bir ortam olma özelliği taşıdığından, ihtiyaçlara yönelik hizmet alma avantajı bulut bilişim kullanıcıları için de geçerliliğini koruduğunu ifade etti. Tarkan, “İş dünyasında sıkça kullanılmaya başlayan bu çözüm ile uzaktan çalışma, telekonferans ve elektronik ticaret gibi işlemler artıyor ve üretim, nakliye ve bilgi alışverişi kolaylaşıyor” dedi.
Bulut bilişimi sunucular, işletim sistemi ve uygulamalardan oluşan kaynakları kullanıcılara bir “hizmet olarak” sunan, yüksek erişilebilirliğe sahip esnek bir bilişim sistemi veya sistemleri olarak tanımlayan DorukNet Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şenol Doyranlı, şirketinin verdiği hizmetler üzerinden örnekler verdi. Doyranlı, “Sunmuş olduğumuz bulut sunucu paketlerini satın alan bir şirket, sunucularını çevrimiçi olarak yaratabiliyor, anlık CPU, bellek ve disk alanı ihtiyaçlarını tek bir tuşla saniyeler içinde karşılayabiliyor. Uzaktan yönetim sayesinde ofis dışında olduğunuz zamanda bile web tabanlı kontrol paneli aracılığıyla sisteme erişerek güncel durumunuzu öğrenebilirken sunucularını yönetebiliyor” dedi.
Şirketlerin bulut kullanarak yüksek ilk yatırım maliyetine, elektrik, soğutma, yönetim gibi aylık giderlere katlanmadığından söz eden Doyranlı, tüm kurumsal şirketlerin e-posta iletişim ihtiyacının karşılanması, mobil çalışanlar için bir çözümün sağlanması ve iletişimin güvence altına alınması sağlandığının altını çizdi.
Ürün ve hizmetlerini pazara en hızlı ve ilk olarak sunan şirketlerin kazandığı günümüz rekabetçi iş dünyasında bilgiişlemin şirketin her kararında öncelikle dikkat edildiğini belirten VMware Türkiye Satış Müdürü Yakup Börekçioğlu, günümüz iş dünyasının hız ve dinamizminde BT altyapılarının her geçen gün daha karmaşık ve kırılgan bir hal aldığını vurguladı ve ekledi: “Bulut bilişim, bilgiişlem bölümlerinin artan iş ihtiyaçlarını karşılamaları için çok daha verimli, esnek ve düşük maliyetli bir yol olarak BT’yi hizmet olarak (IT as a Service) sunuyor. Bulut bilişimin kullanıcılara sağladığı en önemli avantajlar; esneklik, hızlılık ve gereksiz maliyetlerin önlenmesidir.”
Günümüzde gerçek hayatın paralelinde olan bir sayısal ve sanal dünya olduğundan söz eden HP Kurumsal Depolama, Sunucu ve Ağ Ürünleri Ülke Müdürü Zeynep Keskin, “Bu dünyada herkes her an internete ve yerel ağlara bağlı. Bu dünyada değişen pazar şartları, ekonomik dalgalanmalar, yeni tüketim eğilimleri gibi dinamik faktörleri göz önüne alarak rekabet gücünü korumak ve artırmak kurumlar için çok önemli” dedi. Yazılım ve donanımın hem iç kullanıcı hem de dış kullanıcılarda BT hizmetlerinin gerisinde kaldığını aktaran Keskin, “İnsanların istedikleri bilgiye ve hizmete her an her yerden erişmeyi talep ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Bu durumda bulut stratejilerinin de kurumlara esneklik, çeviklik ve ölçeklenebilirlik sağlaması çok önemli. Bu ortamda yazılım uygulamalarına dayalı BT hizmetlerini geliştirmek ve sanallaştırma ile BT altyapısını kolay ölçekleyebilmek gerekiyor” dedi.