Gelecek bulutlu ve daha anlamlı görünüyor
İnternette bireylerin kullandığı hemen her uygulama artık bir bulut servisine dönüştü. Her gün kullandığımız e-posta hesaplarımız, sosyal ağlardaki varlığımız tamamen bulutta tutuluyor. Kurumların da kayıtlarını buluta aktararak verinin işlenmesine zemin hazırladığı, büyük verinin anlamlı bir veriye dönüştürülmeye başlandığı zamanları yaşıyoruz. İleride internet kullanımının artmasıyla karşımıza çıkacak veri kirliliğinin önüne geçilerek anlamlı zamanlara geleceğiz. Web 2.0’ın sosyal iletişime izin vermesiyle dünyada yaşanan değişim gözler önündeyken, anlamlandırılmış, kullanıcı isteklerine göre şekillenen web 3.0 kavramı hayatımıza girdiğinde belki de bilgi edinme hakkının eşitliğine inanabileceğiz.
Yakın gelecekte neler olacağına dair bilgiler veren DDN Ülke Müdürü Oğuzhan Bayburs, “Esnek Bulut Depolama Hizmet Platformları oluşacak. Çok-kullanıcılılık (multi-tenancy), geri-faturalama (bill-back), şifreleme (encryption) ve her bir kullanıcı raporlama gibi bulut depolama yönetim kabiliyetleri sağlanacak. Bulut kümesi, servis sağlayıcıların birden fazla kullanıcıya (tenant) yer sağlayabilmelerine, her bir kullanıcı için ayrı ayrı markalama yapabilmelerine, web adresleri verebilmelerine ve e-posta bildirimi yapabilmelerine olanak tanıyacak” dedi.
Özellikle tablet PC ve akıllı telefon kullanımının artmasına paralel olarak bulut bilişime olan talebin artacağını ifade eden Helyum Bilişim Ürün Müdürü Sinem Tirkeş, “Yakın gelecekte bulut üzerinden güvenlik hizmeti çeşitliliğinin artacağını öngörüyorum. Bu gelişmelere paralel olarakta ofis mimarisi farklılık kazanacaktır. Büyük alanlar yerine daha küçük taşınabilir cihazlara bağlı olarak küçük ofis alanları oluşturulacağını düşünüyorum” yorumunda bulundu.
Bulut bilişimin yaygınlaşması ile farklı iş modellerinin de gelişeceğini öngördüklerini aktaran HP Kurumsal Depolama, Sunucu ve Ağ Ürünleri Ülke Müdürü Zeynep Keskin, “Örneğin, HP olarak bugünden sağlayabildiğimiz ve esnekliği bir adım daha öteye taşıyan ‘Cloud bursting’ bunlardan biri. Bir bulut ortamında beklenmedik veya dönemsel kapasite ihtiyaçları oluştuğu durumda ek kapasitenin başka bir bulut ortamından karşılanabildiği bu çözüm değişik iş yapma şekillerini de beraberinde getirecek. Bulut hizmeti almak isteyen kurumların ihtiyaçları karşılamak için farklı bulut hizmetlerini veya bulut hizmet sağlayıcıları bir araya getirip bütünleştiren acentaları görmeye başlayacağız. Bir tatile çıkacağınızda nasıl bir seyahat acentası size en uygun saatlerdeki uçak biletini farklı havayollarının uçuşlarına bakarak ve doğru aktarmalar ile buluyor, otel, otel transferi, araba kiralama ve rehberlik hizmetlerini bir araya getirerek size özel paket oluşturuyorsa, bulut hizmeti acentalari da farkli bulut hizmetlerini bir araya getirecekler ve tek noktadan farkli ihtiyaçlarımızı çözecekler” örneğini verdi.
Sosyal kurum ve yeşil bulut kavramları öne çıkıyor
Bulut bilişim Türkiye’de çok fazla konuşulmaya başlandı ama dünyada şu anda daha fazla konuşulan konunun “Sosyal Kurum” kavramı olduğunu vurgulayan Inspark Profesyonel Hizmetler Direktörü Serdar Susuz, “Kurumların sosyal kurumlar haline dönüşmesi ve sosyal gücü kullanmak daha önemli bir konu olmuştur. Tabii bunu sağlayan da aslında bulut bilişimdir” diye konuştu.
Bulut bilişimin ötesindeki en önemli kavramın “yeşil bulut bilişim” olacağını düşünen KoçSistem Sanallaştırma ve Bulut Bilişim Teknolojileri Satış Yöneticisi Alper Şahin, “Dünyamıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek, yeni nesillere yaşanılır bir dünya bırakmak için yeşil bulutlar oluşturmamız şart görünüyor. KoçSistem’in de kurucu şirketlerinden biri olduğu ‘Yeşil Bilgi Platformu’ sosyal sorumluluk projemiz ile, bulutların daha çevreci olması için çalışmaya devam edeceğiz” sözleriyle hedeflerini açıkladı.
Bilgi teknolojileri mimari ve çözümleri her on yılda bir gerçekleşen yeni bir akım ile değişmekte ve akım tüm dünyayı etkilediğini söyleyen Symantec Türkiye Kıdemli Teknoloji Danışmanı Eren Sönmez, “Artık hayatımızın olmazsa olmazı olarak düşündüğümüz teknolojileri bu kadar emek harcayarak ve yüksek maliyetler ile elde etmektense, bunu daha efektif ve nasıl fayda sağlayabileceğimizi tartışmaya başladık ki, bu yol bize buluta çıkaracak. Bu servisleri veren sağlayacılar, servisler geliştirirken bunları daha efektif kullanmaya yönelik çok geniş kütüphaneler de sağlayacaklar” dedi.
Gelecekte sadece kişiler ve onların ihtiyaçlarının sağlandığı bir ortam beklediklerini aktaran VMware Türkiye Satış Müdürü Yakup Börekçioğlu, “Bu ihtiyaçlar kişinin ihtiyaç kriterlerine göre kendi şirketlerinin bulut ortamından veya bulut sağlayıcısından veya her ikisinden aynı anda sağlanacak” öngörüsünde bulundu.
Bulut bilişim gerek iş ve gerekse özel yaşamımızda gittikçe daha fazla yer edineceğini aktaran Scalaris Küresel Satış ve Pazarlama Direktörü Philipp Sander, “Verilerimize istediğimiz yerden istediğimiz anda istediğimiz şekilde mobil erişimin nimetlerinden yararlanacağız.
Ek olarak genel bulut bilişim hizmetleri tamamen müşteri odaklı hale gelecek ve gerçekten kolaylıkla herhangi bir kullanıcı tarafından satın alınabilecektir” dedi.
Forrester Araştırma Şirketi’nin tahminlerine göre 2011 yılında 40.7 milyar dolar olan blut bilişim pazarının 2020 yılında 241 milyar doları bulacağını belirten Terremark Türkiye Satış Müdürü Hakan Kul, “Bu araştırma bulut bilişim kullanımının gelecekte ne kadar yaygınlaşacağının bir göstergesi. Akıllı mobil cihazların artması bulut bilişim kullanımını yaygınlaştıran önemli etkenlerden biri” dedi.
Kul, yakın gelecekte akıllı cihazların daha da fazla hayatımıza gireceği, hayatımızda daha fazla noktada internete bağlanabilen akıllı cihazları kullanacağımızı düşündüğümüzde bulut bilişimin geleceğin en önemli teknolojilerinden birisi olacağını ifade etti.
Bulut hizmetten kurumlar ve kişilerin bir şekilde faydalandığını ifade eden Ereteam Genel Müdürü Kutlay Erdal Şimşek, “Neticede hepimiz bir e-posta hesabı kullanıyoruz ya da internet üzerinde dosyalarımızı saklamak ya da paylaşmak için kullandığımız depolar var. Bunlar bile bulut hizmettir” dedi. Şimşek, kurumların henüz operasyonlarda, raporlamalarda ya da analizlerde bulut hizmetten yeterli seviyede faydalanmadığına dikkat çekti ve zaman içerisinde kullanılan bulut hizmetlerin artacağını aktardı.