Meg Whitman stratejisini açıkladı
Yeni ürünlerini tanıtan HP, teknolojiyi kurumlara daha verimli ve daha düşük maliyetli çözümler halinde sunuyor. Viyana’da gerçekleştirilen HP Discover 2011, dev şirketin önümüzdeki günlerde izleyeceği yol haritasını gözler önüne serdi. Konferansın yıldızı ise kuşkusuz 11 milyar dolara satın alınan yazılım şirketi Autonomy oldu.
Bu yıl Mark Hurd’ün şirkette yaşanan taciz skandalı nedeniyle ayrılmasının ardından göreve getirilen Leo Apotheker, radikal kararlarla şirketin yapısını değiştirmeye çalıştı. Değişim fikri hatalı görünmese de dev şirketin yaşadığı iletişim sorunları ve Apotheker’nin aceleci tavrı, şirket hisselerinin tepetaklak olmasına sebep oldu. Yaklaşık dokuz hafta önce görevine son verilen Apotheker’in yerine ise eski eBay Yöneticisi Meg Whitman getirildi.
Türkiye’den 25 iş ortağının yanı sıra 50 kadar da müşterinin de aralarında olduğu yaklaşık 5 bin kişi Whitman’ın yeni stratejisini dinledi. CEO değişikliğinin hem çalışanlar hem de müşteriler için zor bir süreç olduğunu belirten Whitman, son bir yıldır yaşananlar nedeniyle insanların HP’nin kim olduğunu sorgulamaya başladığını aktardı.
“Esas işimiz bilgi teknolojileri altyapısı sağlamak”
Artık başlıklarda HP’de yaşanan karışıklıkların görülmesini istemediğini belirten Whitman, ürün ve hizmetlerin başlıkları süslemesini arzu ettiğini dile getirdi. Şirketin yapısını yalnızca dokuz haftadır öğrenmeye çalıştığını aktaran Whitman, şirketin kimliğini yeniden tanımladı.
“HP, bireyler ve tüm boyuttaki şirketlere altyapı, yazılım, hizmet ve çözüm sağlayan dünyanın en büyük bilgi teknolojisi sağlayıcısıdır” tanımıyla şirketin kimliğini yeniden belirleyen Whitman her zaman önceliklerinin altyapı olduğunu belirtti. Sunucular, depolama araçları, ağ grubu ve yazıcı bölümünün esas işleri olduğunu sözlerine ekleyen Whitman, ikinci katmanda yazılım çözümlerinin bulunduğunu Vertica ve Autonomy’nin satın alınmasından bahsederek örnekledi.
Etkinliğe Autonomy damgasını vurdu
Basına özel olarak gerçekleştirilen toplantıda 11 milyar dolara satın alınan Autonomy’nin CEO’su Michael Lynch ise sorulara serinkanlılıkla cevaplar verdi. 40 yıldır bilgi teknolojilerine yön veren “sütun ve satır” sisteminden bilginin artık uzaklaşmaya başladığını belirten Lynch, şirketlerin dünyadaki bilginin sadece 15’i yapılandırılabildiği için kullanabildiğini dile getirdi. Çözümlerinin, geri kalan ve “human data” olarak adlandırılan tüm kullanıcı bilgilerini sistematik olarak, şirketlerin kullanabileceği anlamlı verilere dönüştürdüğünü ifade eden Lynch, “Yazılar, e-postalar, twitter mesajları ve video gibi yapılandırılmamış bilgiler, geleneksel bilgilere göre 3 kat daha hızlı artıyor. Önümüzdeki dönemde bu bilgilerin kullanılmasıyla stratejiler belirlenebilecek” dedi.
Birçok şirketin bulut çözümleri sağladığı düşünüldüğünde Autonomy ile yapılandırılmamış bilginin anlamlandırılması önemli bir fark yaratacaktır. Zira Web 3.0’ın getireceklerinden biri olması beklenen “anlamlandırılmış veri” kavramı Autonomy yazılımlarıyla gerçeğe dönüşüyor.
“Bulut bilişim Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde KOBİ’lerin önünü açacaktır”
Türkiye’yi yakından takip ettiğini sözlerinin başında vurgulayan HP EMEA Bulut Direktörü Xavier Poisson, “Gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin istedikleri çözümleri, çok daha büyük yatırımlarda bulunan şirketlerle aynı şekilde alabilmesi önemli bir fırsat sunacaktır” dedi. Türkiye özelinde bakıldığında zaten ulaştırma, telekom, enerji gibi önemli sektörlerdeki şirketlerin bulut çözümlerini kullandığını dile getiren Poisson, “Özellikle KOBİ’ler bulut çözümlerine uygun fiyatlar ve kiralama modeliyle sahip olarak rekabette önemli avantaj sağlayabilir. Bu sistemin en önemli özelliği tüm kurumların ihtiyaçlarına göre şekillenebilir olması” dedi. Toplantıda tanıtılan ve Alcatel Lucent ile geliştirilen yeni HP CloudSystem bütünleştirmesiyle bulut kaynaklarının yönetim ve ölçeklendirilmesinin otomatize edildiğini belirten Poisson, şirket olarak pragmatik yaklaşımlarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.