Kurumsal başarının yolu güvenlikten geçiyor
İçinde bulunduğumuz yeni dönemde artık kurumsal teknolojilerin şekillendirdiği yeni bir dijital dönüşüm sürecine girmiş bulunmaktayız. Bu dönemde yapay zeka ve hibrit bulut çözümleri ile güçlendirilmiş iş akışlarının, son tüketicinin talep ve beklentilerine yanıt verdiği, endüstrileri şekillendirdiğini görüyoruz. “Teknoloji alanında gerçekleştirdiğimiz her adımın güvenlik çözümleri ile güçlendirilmesi önem arz ediyor. Artık hem kurumsal hem de bireysel müşterilerin siber güvenlik konusunda daha dikkatli olduğunu gözlemliyoruz” diyen IBM Türkiye Güvenlik Ülke Lideri Engin Özbay, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Güven ise bunun en önemli unsurunu oluşturuyor. IBM’in iki yılda bir yaptığı ve bu yıl 20’incisi açıklanan ‘Güven Avantajınızı Oluşturun’ adlı Üst Düzey Yönetici Araştırması’nın sonuçları da bu tabloyu açıkça gözler önüne seriyor. Türkiye’den üst düzey sektör temsilcilerinin katıldığı bu çalışmaya göre, şirketlere çoğunlukla pazar liderliği getiren en temel unsur, bir kuruluşun müşterilerinden, kendi iş süreçlerinden ve iş ortağı ekosisteminden gelen verilere ilişkin yüksek düzeyde güven oluşturması.”
Yapay zeka temelli uygulamaların her geçen gün arttığının altını çizen Engin Özbay, şunları kaydetti:
“Akıllı televizyonlardan kamera sistemlerine, buzdolaplarından arabalara; internete bağlı olan her şeyin siber saldırıya maruz kalabileceği bir dönemde yaşıyoruz. IBV raporuna göre, dakikada 4.800 yeni cihaz birbiri ile bağlanıyor. Bu rakam 2025 yılında 150 bine yükselecek. Ülkemizde siber güvenliğe verilen önem son yıllarda hızla artsa dahi bölgemizdeki ve dünyadaki güvenlik pazarıyla ve yapılan yatırımlarla karşılaştırdığımızda hala yapacak çok işimiz olduğunu düşünüyorum.
Kurumların siber güvenlik için yapmaları gereken birçok şey bulunuyor. Bunların başında da güçlü bir siber bağışıklık sistemlerinin olması gerekiyor. Kurumlar da kendi siber bağışıklık sistemlerini yaratıp farklı güvenlik ve siber istihbarat çözümlerini birbirine entegre ederek, tehditlere karşı daha efektif karşı koyabilirler.
Siber güvenlik, teknoloji, insan ve süreç faktörlerinin birlikte düşünülmesini zorunlu kılıyor. Bu da kurumlarda siber olaylara karşı müdahale planlarının olması gerekliliğini beraberinde getiriyor. Bu planlar ise önleme, tespit ve müdahale süreçlerini içermek zorunda.”