Güvenlikte gündem olan konular değişti
2020 yılında siber güvenliğin önemi daha da artacak. Çünkü saldırılar artık boyut değiştirdi. Siber atakların sayısı inanılmaz bir boyuta ulaştı. Saldırı noktaları ve vektörler çoğaldı. Bu nedenle odaklandığımız ve gündem olan konularımız da değişti. Zyxel Satış Mühendisi Kerem Kırkıç’ın verdiği bilgilere göre, yapay zekâ, 5G ve kuantum şifreleme, nesnelerin interneti (IoT), IPv6, siber-fiziksel sistemler, hareket eden nesnelerin güvenliği, cep telefonlarının güvenliği, bulut uygulamaları güvenliği, kişisel verilerin güvenliği, ulusal veri güvenliği ve fidye yazılımlar bilişim sektörünün ana gündem maddeleri olarak sıralanıyor.
2020 yılı için hazırlanan Dünya Siber Güvenlik Tahmini Raporu verilerine göre ülkemizi etkileyen konuların başında kimlik saldırıları bulunuyor. “2020’de derin kimlik saldırıları artacak; sentetik kimlikler, bir sonraki kimlik sahtekârlığı dalgasını oluşturacak gibi görünüyor” diyen Kerem Kırkıç, şu bilgileri verdi:
“Derin öğrenme algoritmaları; sahte ancak görünüşte gerçekçi görüntüler ve videolar üretebilir hale gelecek. Kuantum bilgisayarlar tahmin edilenden çok daha hızlı ilerleyeceği ve işletmelerin kuantum bilgisayarlara karşı güvenli olmaları için çabalarının artacağını tahmin ediyoruz. 2020’de 75 milyar nesnelerin interneti cihazı kullanımda olacak ve işletmelere yönelik sanal saldırıların dörtte biri nesnelerin interneti aygıtlarını içerecek.
Nesnelerin interneti ve 5G’de devam eden gelişmeler hem kurumlar hem de bireyler için gizliliği sağlamada zorluklar oluşturacak beraberinde de yeni güvenlik saldırıları oluşacak. Tüketiciler, artan mobil sülük ataklarından daha çok zarar görecekler.
Google, Facebook ve Amazon gibi reklam verenler, tüketicileri hedeflemek için daha fazla çevrimdışı veri kullanmaya başlayacak. Görüntü güvenliği ve gizliliği, en büyük siber güvenlik endişesi haline gelecek.
Homomorfik şifreleme gibi ‘gizlilik tabanlı geliştirilmiş teknolojiler’ kullanarak, hassas verilerle ilgili bilgileri paylaşmak, kişisel bilgileri veya diğer hassas verileri ifşa etmeden hassas verileri sorgulamak artık mümkün olacak.”