Piyango gibi ödül
İngiltere Hükümeti, bütün dünya uluslarına ve vatandaşlarına açık bir Mühendislik İnovasyon Ödülü yarattı. Mühendisliğin her hangi bir dalında, her hangi bir kişi veya en fazla üç kişilik bir takım, bu ödüle başvurabilecek. Nobel türü bu ödülü İngiliz ve Hint özel sektörü destekliyor. İngiltere’den BAE, BP, GlaxoSmithKline, Jaguar, Shell, Siemens ve Sony gibi şirketler var. Hindistan’ı Tata Grubu iki şirketle temsil ediyor. İki yılda bir verilecek ödülün miktarı 1 milyon Sterlin (yaklaşık 3 milyon TL).
Bir tam yıl sonra Aralık 2012’de finalistler belli olacak. Ödül 2013 Bahar aylarında verilecek.
Avrupa’nın ekonomik durgunluk ve finansal dar boğazda olduğu bir sırada İngiltere’den, Ar-Ge ve inovasyona destek bununla sınırlı değil. Maliye Bakanı George Osborne, hükümetin, bilim ve teknolojide Ar-Ge için 400 milyon Sterline yakın (1.2 milyar Lira) fon ayırdığını açıkladı. Geçen yıl, ekonomik krizin daha yoğun yaşandığı sırada hükümet, bilim ve teknoloji Ar-Ge’si için kısıntıya gittiyse de şimdi yeniden artırmış oluyor.
Sanayi Devrimi’ni yaşamış ulusların kültürel DNA’sında Ar-Ge ve inovasyonun “önemini anlamak” diye bir gen var her halde? İngiltere gibi bu işlere ilk başlayan bir ülkede hele… Sadece tek bir örnek vermek için şu tarihi notu ekliyorum: 2012 yılı, elektrik motorunu “bulan” Michael Faraday’in dizi deneylerinin 180. yıldönümü. Faraday, 1831’de elektromanyetik indüksiyonu ispatlamıştı. 32’de motor (prototip olarak) geldi. Bu büyük dehanın Londra’nın ortasında bir bodrum katındaki laboratuvarını turistler merak ve saygıyla geziyorlar. Bizde ise 2.Mahmut dönemiydi: Sırp-Yunan-Mısır İsyanı, Rusya’yla iki ayrı savaş derken İngiltere’ye 1838’de çok geniş ekonomik haklar vererek iflas yoluna çıkmıştık.