Dennis Ritchie…
C programlama dilini duymayan yoktur. Programlama dillerinin atası sayılır. Yazılıma başlayan öğrencilere genellikle ilk olarak C anlatılır. İlk “Hello World” yazıları C dilinde hayat bulur. Peki bu kadar çok yaygın olan bir dili kim akıl etmiş olabilir? Dennis Ritchie.. 12 Ekim 2011 Çarşamba günü hayata gözlerini yuman Amarikalı bilgisayar dahisi..
1941 yılının Eylül ayında New York’ta doğdu. Harward fizik ve matematik bölümlerinden mezun olduktan sonra 26 yaşında Bell laboratuvarlarında Bilgisayar Bilimleri merkezinde çalışmaya başladı. Bugünün en çok kullanılan C++, C# ve Java gibi dillerin temeli olan C programlama dilini Ken Thompsan ile birlikte çalışarak yazdı. Bununla yetinmeyip, aynı dille Unix işletim sisteminin geliştirmesinde de görev aldı. Linux işletim sistemi de yine bu dille yazıldı ve ücretsiz açık kaynak olarak milyonlarla paylaşıldı.
Başarılarının ardından 1983 yılında Turing Ödülünü, 1999 yılında ise Amerika Başkanı Bill Clinton’un elinden Ulusal Teknoloji Madalyası’nı aldı.
Ama nedense gidişi çok sessiz oldu. Steve Jobs’un gidişi prime time da haber kanallarında duyurulurken, bu gidiş unutuldu. Oysa Steve Jobs’un kazandırdıkları kadar bilişim dünyasına yeni ufuklar kazandırmıştı. Yazılım dünyasının kadir kıymet bilen yazılımcıları dışında sohbetlere de konu olmadı… Halbuki geliştirdiği dil sayesinde bilgisayar yazılımları bir çağdan başka bir çağa girmişti.
Yazımızı bir söyleşisindeki soruya verdiği cevapla sonlandıralım. Spikerin “C’yi yaratıp Unix üzerinde çalışmaya başladığınızda bunun Bilgisayar Bilimlerinin ‘GELECEĞİ’ olacağını umuyor muydunuz? sorusuna şöyle cevap veriyordu : “Bütün Unix ve C ya da C++ topluluğu anlamlı olmasına karşın, bilgisayar bilimi ve teknolojisi ve gerçek ürünler çok daha geniş bir alan. Bu, hem programlama dilleri çalışmalarının akademik yönü hem de yazılım dünyasının çok-paralı yönü için geçerli.”
Sözün özü, daha yapılmayan çok şey, gidilmeyen çok yol var…