Sosyal medyayı ticaretle bütünleştiren çözüm
İş zekâsına yatırım yapan ilk şirketlerden biri olan ve faaliyetlerine 1995 yılında bu yana devam eden Obase, IDC İş Zekâsı Konferansı’nda çözümlerinin Türkiye’deki dağıtıcısı olduğu MicroStrategy ile beraber yer aldı. 1 Aralık’ta İstanbul’da düzenlenen etkinliğe katılan MicroStrategy, güncel iş zekâsı çözümlerinde sosyal medyanın önemi ve bu alandaki yeni çözümlerini tanıttı.
Obase’in iki uzmanlık alanı olduğunu belirten Obase Genel Müdürü Dr. Bülent Dal, iş zekâsıyla bütünleşen karar destek sistemleri ve perakendecilik sektörüne yönelik çözümler sunduklarını dile getirdi. 1997 yılından beri Türkiye’de çözümlerini sundukları Microstrategy’nin ilkleriyle iddialı olduğunu söyleyen Dal, şirketin iş zekâsı çözümleri konusunda ilk ‘doğal mobil iş zekâsı’ uygulamasını gerçekleştirdiğini ve iş zekâsı çözümlerini web üzerinden sunan ilk şirket olduğunu da belirtti ve ekledi: “Dünyadaki 800 milyon kullanıcının bilgisini elinde bulunduran Facebook’un verilerini iş süreçlerine dahil ediyoruz. Bunu yaparken iPad ve iPhone gibi iletişim kanallarını da etkin bir şekilde kullanıyoruz.”
Çözümlerin odağında müşteri var
Şirketler ikiye ayrıldığını, bir bölümünün Facebook ve Twitter hesapları açarak bir şeyler yapmaya çalıştığını ve çoğunun sonradan kaybolduğunu belirten MicroStrategy Sosyal Medya Programları Kıdemli Direktörü Goerg Arens, “Diğer kısmı ise sosyal medyayı bir pazarlama aracı olarak kullanıyor. Biz de tam burada devreye giriyoruz ve onlara sosyal platformlarda son kullanıcı bilgileri sağlıyoruz ve pazarlama süreçleriyle bu bilgileri bütünleştiriyor, faaliyetlerini bunun üzerinden yürütebilmelerini sağlıyoruz. İnsanların ne giydikleri, ne sevdikleri, ne yedikleri, hangi filmleri izledikleri, vb. bilgilerin tümü ticaret için çok önemli” dedi.
“Kişisel gizlilik hassas bir nokta”
Facebook gibi paylaşımın yoğun olduğu sosyal ağlarda kişisel bilgilerin güvenliğinin önemli bir nokta olduğuna değinen Arens, bu noktada kullanıcıların, sosyal ticaretin bilgi edinmeye dayalı bir faaliyet olduğunu açıkça bilmeleri ve bu farkındalıkla hareket etmeleri gerektiğini söyledi. “Sadece güvendikleri şirketlerden gelen uygulamaların kendi hesaplarına erişmesine izin vermeleri yapabilecekleri en iyi şey” diyen Arens, CRM’in geleceğinde sosyal medyadan daha fazla bilgi elde etmenin bulunduğunu, değişen tek şeyin ise bilgiye erişim yolları olduğunu vurguladı. Ayrıca Arens, MicroStrategy’nin Facebook’a odaklanmasının en büyük nedenini herkesin erişimine açık olan daha fazla bilgiyi barındırması ve buradan alınan verinin daha geniş bir kullanım alanı sunması olduğunu söyledi. Arens, Türkiye’nin Facebook kullanımında ilk 5 sırada yer almasının da bu çözümlere yönelen şirketler için büyük bir avantaj olduğunu sözlerine ekledi.