İş zekâsı çığ gibi büyüyor
Exalytics Oracle’ın exa serisiyle yaptığı mühendislik sistemi dalgasının üçüncü adımı. Şirket sırayla önce Exadata, sonra Exalogic arkasından da Exalytics çözümlerini müşterilerinin hizmetine sundu. Exalytics’in iş zekâsını etkileyen dört ana eğilimden bir tanesi olduğunu belirten Oracle BI ve EPM Çözümleri Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölge Direktörü Cenk Kıral, “Bu birkaç eğilimin sonucu olarak Exalytics doğdu. Bunun dışında iş zekâsına daha fazla kurumsal yapı içerisinde çok daha yaygın bir kullanıma geçmesi de oldu. Eskiden bir azınlığın yaptığı raporlama artık çok daha yaygın düzeyde bir kullanıma gelmiş oldu” dedi.
Şirketlerde veriye bağlı karar alma geleneğinin yavaş yavaş yerleşmeye başladığının altını çizen Kıral, “Bunun en önemli sebebi veri boyutlarının artmaya başlaması. Big data yani büyük veri ile görüyoruz ki üretilen veri arttı. Bir de bunun dışında şu ana kadar hiç bahsi geçmeyen veriler devreye alınmaya başladı. Yani yapılandırılmamış veri dediğimiz sosyal medya verilerinin yapılandırılma ihtiyacı doğdu. Baktığınız zaman bugünkü akıllı sensör cihazlarla yola çıktığımızdan tutun, basit bir dağıtım şirketi kestiği faturalara bakarken dağıtım kamyonlarının her bir geçtiği noktadaki RFID ve uydu bağlantılı teknolojilerle ürettiği sinyal bile kaynak oluyor. Bugün herhangi bir nakliye şirketi de bu konuya kafa yormaya başladı. Verinin hacmi ve boyutu bu kadar arttığı zaman zaten buna bağlı olarak da bunu işlemeye yönelik, bunu kullanmaya yönelik bir iş yapış tarzı da bir araya geliyor” şeklinde konuştu.
Mobile dikkat
Önemli bir konunun da mobil dünya ve tabletler olduğunu ifade eden Kıral, “Akıllı cihazlar, iPad başta olmak üzere son derece önemli. Bu pazar söylenen tahminlere göre 2013’te bütün kurumsal şirketlerin ciddi bir varlığı olacak. Biz müşterilere gittiğimizde soruyoruz. Üst düzey yönetim kadrosunda iPad kullanan var mı diye. Bazı şirketler evet çok yaygın, bazı şirketlerde Ahmet bey bakıyor çok ilgisini çekti diyor. Söylenen o ki 2013 yılında fantezi olarak değil bu mecburi bir yapı olarak işin bir parçası olacak. Elini veriye ve analize bulaştırmayan yönetici kalmayacak” dedi.
Finans modernizasyonunun da çok önemli bir konu olduğuna değinen Cenk Kıral, sözlerini şöyle bitirdi:
“Bu öyle bir konu ki planlama doğrudan finansçıları ilgilendirse de altında kullanılan teknolojiye, yapıya baktığınızda bütün şirketi ilgilendiriyor. Bu kişiler planlamadan vazgeçemeyeceklerine
göre o zaman planlamayı daha etkin ve yaygın nasıl yapabiliriz sorusuna cevap arıyoruz. Bir bankayı ele alacak olursak bankanın şubeleri excelle bir veri girerlerdi oradan bölge müdürlüklerine gelirdi. Bölge müdürlüklerinden itibaren planlama uygulamasının girişi olurdu eğer varsa öyle bir uygulama. 600 kişi kullanacakken topu topu 80-90 kişinin sisteme girdiği bir ortam yaratılıyordu. Şimdi o süreçler öyle bir hale geldi ki 600-1000 kişi bütün bunların bir planlama sistemine doğrudan bağlı olacağı bir yapı oluştu.”