Sobee Studios oyunun gücüne inanıyor
Sobee Studios, yeni projeleriyle ‘çocuklara’ oynuyor. İstanbul Kıyamet Vakti, I can Football, Kayıp Armağan gibi uzun süredir raflardaki yerini koruyan ve bunun yanında Süpercan gibi çocuklara yönelik olan içeriklere sahip olan oyunlarıyla dikkat çeken Sobee Studios, son dönemde oyun sektörünün Türkiye’deki gelişimini destekler nitelikte projelere imza atıyor. Son iki yıldır GameX fuarındaki etkinlikleriyle dikkat çeken şirket, özellikle yerel oyunların ve içeriklerin geliştirilmesi konusunda öncülük ediyor. 1983 yılından bu yana oyun sektörünün içinde yer alan Sobee Studios Genel Müdürü Mevlüt Dinç, uzun süre yaşadığı İngiltere’de öğrendiği programcılığı oyun merakıyla birleştirdiğini dile getirerek, “Programcılığı dergilerden öğrendim ve kendi kendimi mezun ettim. İlk oyunumu İngiliz telekom şirketine sattım” dedi. 2000 yılından sonra kurduğu Sobee Studios’un da bugün Türk Telekom Grubu çatısı altında 27 kişilik kadrosuyla çalışmalarını sürdürdüğünü hatırlatan Dinç, “5 yıl boyunca canlı kalan ve hâlâ büyük bir kitle tarafından oynanan oyunlara imza attık. Bunun yanında tüm dünyada gelişen ‘oyun tabanlı öğrenim’ modeline yönelik olarak ‘Süpercan’ kahramanını yaratarak küçük yaştaki çocuklar için hem yerel, hem de yararlı bir içerik sunduk” dedi ve ekledi: “Oyunlarımızın etkileşimden kaynaklanan bir derinliği var. Ayrıca kullanıcı deneyiminin önemini biliyoruz ve arayüze çok önem veriyoruz.”
Dinç, Süpercan’ın dünya pazarında da olduğu gibi çizgi film ve oyuncak gibi yan ürünleriyle daha da şekillenmesinin gündemde olduğunu belirterek, “Yerel kahramanımızı deprem ve trafik gibi eğitimin önemli olduğu konuları baz alan oyunların içinde göreceğiz. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
“TÜDOF bir gençlik federasyonu”
Aynı zamanda, yerel oyun pazarını büyütmek ve oyunun önemini artırmaya yönelik olarak bu yıl kurulan ‘Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun da (TÜDOF) başkanlığını yürüten Dinç, federasyonun sadece elektronik bir oyun çatısı olarak görülmemesi gerektiğini, bunun bir gençlik federasyonu olduğunu vurguladı: “TÜDOF’un, Türkiye’de sayısal oyunlar konusundaki düzenlemeleri yapmak ve yerel oyun pazarının gelişmesine katkıda bulunmak gibi büyük amaçları var. Kısıtlı bir konusu olmayan federasyon, gençleri bir araya toplayan ve onlara oyunun önemini aşılayan bir görev üstlenecek.”
Hedef geleneksel oyunlar
Sobee Studios’un geleceğinden bahseden Dinç, gündemde olan bir başka projeninse eğitici yönü ağır basan, çocuklar için yararlı ama unutulmaya yüz tutmuş oyunları güne uyarlamak olduğunu belirtti ve
sözlerini şöyle noktaladı: “Türk daması ve 9 taş gibi oyunlar geçmişte birçok nesli yetiştirmiş, zararsız ve geliştirici oyunlar. Üstelik hâlâ zevkle oynanabiliyor. Hedefimiz bu oyunları sayısal ortama taşıyarak genç nesillerle buluşturmak. Hem onları hem de gençlerimizi kazanmak istiyoruz ve bu konudaki çalışmalara devam ediyoruz.”