Çerezlerin akademik gündemi!
Doritos Akademi, Fritos cipsi için hayata geçirdiği kampanyasıyla 360 derece sosyal medya kullanımı gerçekleştiriyor, hocaların eğitimleri (!) tıklanma rekoru kırıyor.
Son dönemde sosyal medyada reklam filmleri ile en çok konuşulan markalardan biri, Doritos Akademi. Fritos cipsi için tanıtım yapma fikri ile yola çıktıklarını, ardından bunun iletişim platformunun nasıl olması gerektiğine odaklandıklarını belirten FritoLay Gençlik Kategorisi ve Dijital Pazarlama Müdürü Pınar Şengün, “Mısır cipsini ülke olarak çok seviyoruz, ama bu kampanyada cips markası olmakla yetinmek istemedik. Biraz da eğlence platformu olarak konumlanmak istedik” dedi. Böylece yeni cipsin tanıtımını fırsat bilerek, benzerlerine benzemeyen bir okul yapmak istediklerini söyleyen Şengün, bunun sebeplerini şöyle anlattı:
“Çünkü çekirdek hedef kitlemiz 15-25 yaş grubu ve okul hayatlarında önemli bir yere sahip. Hepsi okulun biraz daha eğlenceli olmasını isterken, bu kitlenin hayatları da sosyal medyada, sayısal ortamda geçiyor. İşte bu fikri ürün temamızla birleştirdik ve ‘benzerlerine benzemeyen’ bir okul açmak istedik. Bunun en önemli alanının sosyal mecra olacağı da belli oldu. Öncekilerden farklı bir kampanya süreci izledik. Normalde kampanyanın reklam filmi vardır, diğer mecralar da bundan türer. Ama hedef kitlemiz bazında düşündüğümüzde, bunun yerinin TV, yani tek taraflı iletişim alanı olmayacağı belliydi. İki yönlü iletişim kurmak, yorumları hemen alıp projenin kendini geliştirmesini sağlamak istedik. Böylece sosyal medya ön plana çıktı. Tanıtım başlamadan 1 ay önce hocalarımızın Twitter hesapları vardı ve gençler bu hesapları takip etmeye başladılar. Böylece ilk adım atıldı. Ürünün çıkmasıyla da bu bütünleşik platformun Facebook sayfası, mikro sitemiz, diğer Twitter hesapları netlik kazandı.”
Twitter’da hoca takibi
Bu çalışmada FritoLay, Medina Turgul DDB ile çalışıyor. Şirket bünyesindeki Tribal DDB sayısal ajansı ile bütünleşik bir çalışma yaptıklarını söyleyen Şengün, böylece yaratıcı ekiplerin birbirini beslediğini vurguladı. Kampanyanın çok iyi bir seyir izlediğini ifade eden Şengün, “Hedef belirlemek zor ve süreç içinde biz de öğreniyoruz” diyerek şu yorumu yaptı:
“Etkileşim, iletişim, içeriğin beğenilmesini istiyorduk. Kampanyanın başladığı 2 ayda Facebook’ta 240 bin hayranımız oldu. Günde ortalama yaklaşık 40-45 bin kişi, yani beşte birlik bölüm de içeriğe yorum yapıyor, arkadaşına gönderiyor. Bu zor ulaşılabilen bir rakam ve bize göre büyük bir başarı. Twitter’da ise hocalarımızın toplam yaklaşık 60 bin takipçisi var. Sınavlarımızı da Twitter’da yapıyoruz. Bir sınav yaklaşık 1 saat sürüyor. 10 bine yakın Tweet alıyoruz. Katılımcılar sınavlarda hocalarla birebir iletişim kurabiliyorlar. Video bu işin can damarı ve video izleme, bunları paylaşma oranı yüksek bir ülkeyiz. Pek çok video paylaşım sitesinde derslerimiz yer alıyor ve toplamda tüm video sitelerinde tekil kullanıcı olarak yaklaşık 2 milyon video izlenme oranına sahibiz.”
Yeni sürprizler olacak
Kampanyanın ekibinin seçilmesi, en keyifli ve yaratıcı süreç olmuş. “Her hocada bir tema var” bilgisini veren Şengün, yönetmen Ozan Açıktan ve oyuncularla karakterleri şekillendirdiklerini söyledi. Kampanyanın ağırlıklı olarak sosyal medyada işlenecek olması da formatın bu şekilde ilerlemesini sağladı. Yeni çerez tanıtımında sosyal medyaya yatırım ağırlığının yüksek olduğunu vurgulayan Şengün, şöyle devam etti:
“Sosyal mecrada hiç durmuyor, birkaç videoyu yapıya koyup beklemeye geçmiyoruz. İçerik olarak hazırız, planlarımız var, ama yönlendirilmeye de açığız. Sosyal medyanın zaten en önemli noktası bu. Aslında riskli bir nokta bu, ama bunu avantaja çevirebileceğimizi düşündüğümüz için bu konuda rahatız. Videolar, yeni ders ve sınavlar, sürprizler, hocaların enteresan uygulamaları sosyal medya platformunda sürekli yerini alacak.”