Araç takip sistemleri araç takibinin ötesine geçiyor
Türkiye’de araç takip pazarında faaliyetlerini sürdüren Mobiliz, araç takip sistemlerine yönelik sistem ve yazılım geliştiriyor. Türkiye’ye ilk defa “Mobil Takip Operatörü” kavramını getiren FiloTürk ise, Mobiliz Araç Takip ve Filo Yönetim Sistemi ürün ve hizmetlerinin satış ve satış sonrası destek hizmetlerini veriyor. Her iki kardeş şirketin genel müdürleriyle araç takip pazarını, sektördeki son gelişmeleri ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Mobiliz Genel Müdürü Levent Aydoğan, araç takip sistemleri kavramının gelişen teknoloji ve Ar-Ge yatırımları ile sadece bir aracın takip edilmesinin çok ötesine geçtiğine değindi. Aydoğan, “Aslında sadece araç takibi diyoruz ama hizmetler oldukça farklılaşabiliyor. Araç takip işin artık sembolü haline geliyor. Araç takip sistemlerinde aracın takibinin yanı sıra araç kullanıcı bilgileri, trafik ihlalleri, aracın durumu, araçta taşınan yükün sıcaklığı, araç güzergah bilgileri gibi sektörel taleplere göre şekillenebilen katma değerli birçok hizmetten ve raporlardan bahsediyoruz” şeklinde konuştu.
Aracın nerede olduğunun bilgisinin alınması araç takip sistemlerinin ilk evresi olduğunu belirten Aydoğan, “Araç çalışıyor mu, araç rölantide mi, araç hangi hızda gidiyor gibi bilgileri alabiliyoruz. İkinci evrede ise gelen verilerin toplandığını görüyoruz ancak asıl katma değer bu verilerin toplandığı ve arkada çalışan sunucular. Tüm bu veriler sunucularda işleniyor ve bu bilgiler gerekli durumlarda SMS ya da e-posta ile gönderilebiliyor” şeklinde konuştu.
Aydoğan, “Günde 15 milyon veri gerçek zamanlı işleniyor”
Araç takip sistemlerinde kullanılan donanımların dayanıklılığının ve güvenilirliğinin önemine değinen Aydoğan aynı zamanda buzdağının arkasında çalışan çok güçlü veri merkezlerine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Günde 15 milyon veriyi gerçek zamanlı olarak işlediklerini kaydeden Aydoğan, “Aracım nerede dendiğinde buna o anda süratle ve doğru bir cevap vermeniz gerekiyor. Bunu dünyada başarabilen çok az sayıda şirketten birisiyiz ve bu bilgi birikimine dönüşüyor” dedi.
Araç takip sistemlerini de içine alan Telematik sektörünün dünyayı değiştirecek 10 teknoloji arasında yer aldığını ifade eden Aydoğan, AB’de bugün 2 milyona yakın araçta bu sistemlerin kurulu olduğunu 2015 yılında ise bu rakamın 5 milyona ulaşmasının beklendiğini söyledi.
Aydoğan Türkiye’de ise 300 bin aracın araç takip sistemi olduğunu 2015 öngörüsünde Türkiye’de bu araç sayısının 900 bine ulaşmasının beklendiğini dile getirdi.
Akkaya, “100 binin üzerinde kullanıcıya ulaşıyoruz”
FiloTürk Genel Müdürü Tunca Akkaya, mobil takip operatörlüğünün telekomünikasyon sektöründe olduğu gibi müşterilerle benzer bir ilişki içerisinde olduklarını belirtti. Müşterilerin kesintisiz ve ihtiyaçların doğru bir biçimde karşıladığı bir yapıya ihtiyacı olduğuna değinen Akkaya, FiloTürk’ün 100 binin üzerinde kullanıcıya ve 8 binin üzerinde müşteriye ulaştığını açıkladı.
Dijital takograf
Mobiliz tarafından geliştirilen ve FiloTürk tarafından sunulan dijital takograf bütünleştirmesi hakkında bilgi veren Akkaya şunları aktardı: “Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR) hükümleri gereğince ticari araçlara dijital takograf cihazı takılması ve bu kapsamda taşıma yapan sürücülerin dijital takograf cihazı kartı kullanması zorunlu hale getirildi.”
Mevzuat gereğince en geç 28 günde bir kez sürücü en geç 2 ayda bir defa da araç bilgilerinin elde edilmesi gerekliliği bulunduğunu ifade eden Akkaya, “Bu kapsamda TOBB ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) tarafından geliştirilen Türkiye Online Sürücü Kayıt Sistemi ile araç ve sürücüler ile ilgili elde edilen dijital takograf verileri tek bir merkezde toplanacak ve bu bilgiler Türkiye’deki ve yurtdışındaki ticareti kolaylaştıracak” dedi.