Doğru tahminle planlama başarı getiriyor
Natica, iş yönetim çözümleri konusunda danışmanlık faaliyeti gösteren, 2007 yılında kurulmuş ve bugün 25 çalışanıyla yoluna devam eden bir şirket. Önceleri önemli ERP projelerinde yer alan ve sistem bütünleştirme, süreç danışmanlığı konusunda uzmanlaşan, müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik en uygun çözümlere kavuşmalarını sağlayan Natica, perakende sektörü ve talep tahminleme konularına odaklı çalışmalar yürütüyor. Henüz Türkiye’de oldukça yeni bir çözüm olan talep tahminleme konusunda Oracle’ın Demantra ürününü çözüme dönüştüren Natica, kurumlara, ürün ve hizmetlerine gelecek talebi doğru tahmin edebilme ve planlamalarını buna göre yapabilme şansı veriyor. Aynı zamanda Natica bu çözümü sunan ilk şirketlerden biri olma özelliğini taşıyor.
2005 yılından sonra geçmişe bakarak geleceğe yön vermenin zorlaşmaya başladığına değinen Natica Yöneticisi Levent Ortaköylüoğlu, “2010 yılından itibaren ERP projelerinin yanına farklı hizmetler getirdik. Talep tahminleme ve perakendecilik konularına girmeye başladık” dedi. Satın almadan satışa giden sürecin her safhasında bu çözümün etkin rol oynadığını belirten Ortaköylüoğlu, hangi mağazada hangi ürünün bulunması gerektiğinden fiyatlandırmaya, alan kullanımından ürün farklılaşmasına ve ürün grubu başına kârlılığın hesaplanmasına kadar tüm süreçlerin ele alındığını belirtti.
Yurtdışından yurtiçine gelen referans
Türkiye’deki pazarı, referansı önemseyen müşterilerin oluşturduğuna dikkat çeken Ortaköylüoğlu, bu sebeple Natica’nın yurtdışında kendini göstererek iç pazara buradan referansla girdiğini belirtti. Ortaköylüoğlu, “Bu konularda bilgi yatırımı yaptık ve eforumuzu referanslarımızı artırmak için yurtdışına sakladık. Suudi Arabistan’da bir perakende mağazasına proje gerçekleştirdik ve sonra Türkiye’de Teknosa ile ürün dağıtım planlama, ürün gamı planlama ve alan yönetimi konularında çalışmaya başladık” dedi. Ortaköylüoğlu Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirdikleri projenin dışında Ülker ve Ora gibi şirketlerle çalıştıklarına dikkat çekti.
“Her şey talebi doğru tahmin etmeye bağlı”
Şirketlerin, arzı, sonradan ortaya çıkacak talep doğrultusunda yaratmaya çalıştıklarını dile getiren Ortaköylüoğlu, aradaki farkın kazanç kaybına neden olduğunu vurguladı ve şirketlerin bu kaybı yanlış yerlerde aradıklarını kaydetti. “Şirketlerin en büyük eksiği, arz ettikleri ürüne oluşacak talebi doğru tahmin edememeleri. Veriye dayanan bir analiz ile yapılacak gerçekçi bir tahminleme ile; ne zaman, nerede, hangi ürünün ne fiyattan satılacağını bilirseniz, doğru tüm süreçlerinizi doğru planlama şansına kavuşur, kayıplarınızı en aza indirebilirsiniz” dedi.