Mobil genişbant başarısı: Akıllı telefonlar
TURGUT ERKUL
Mobil Genişbant Direktörü
Ericsson Türkiye
Günümüzde, akıllı telefon dediğimizde, dokunmatik ekrana sahip ve uygulama yükleyebildiğimiz cep telefonlarını kastediyoruz. Bu özelliklere sahip olmayan cep telefonları ise normal telefon olarak adlandırıyoruz. Akıllı telefon kullanıcıları için internet, sosyal ağ, e-posta ve yüzbinlerce uygulamaya her an, her yerden ulaşmak artık temel ihtiyaç haline gelmiştir. Hayatı kolaylaştıran uygulamalara olan talebin ve akıllı telefon kullanıcılarının artması mobil genişbant gelirlerinin hızla büyümesini sağlarken, şebeke kalitesi ve performans beklentilerini de artırmaktadır. Özellikle, her yerden hızlı erişimi sağlayabilmek için operatörlerin kapsama ve kapasite ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır.
Pazar dinamikleri
2011 yılı mobil genişbant tüketimi açısından en başarılı yıl olmuştur. Mobil internet kullanımı sayesinde dünya çapında operatörlerin data gelirleri önemli derecede artmaktadır. Avrupa ve ABD’de veri kullanımında çift haneli artışlar gözlenirken, gelişmekte olan ülkelerde data kullanımı yüzde 100 ile 200 arasında artış göstermektedir. Bunun sebebi, gelişmekte olan ülkelerde sabit hatların yaygın olmaması ve dolayısıyla telsiz iletişimin büyük kitleleri internete bağlayabilen tek seçenek olmasıdır. Akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar data kullanımındaki artışı sağlayan en büyük etkenlerdir ve önümüzdeki yıllarda da bu alana yön vermeye devam edeceklerdir.
Yılda iki kez güncellenen Ericsson stratejik tahminlerine (EST) göre, 2010, 2016 yılları arasında akıllı telefon satışları yüzde 45 CAGR*ile büyüyecek ve 1.7 milyar cihaza ulaşacaktır. Bunun yanında aynı dönemde data hattı kullanan bilgisayarların ise yüzde 26 CAGR ile büyüyeceği tahmin edilmektedir. Dolayısıyla akıllı telefon sayısının üç kat daha fazla olması beklenmektedir. Bilgisayar ve akıllı telefon kullanıcıları arasında tercih edilen uygulamalar, günlük erişim sayısı ve data tüketim miktarlarında önemli farklılıklar vardır.
Operatörlere etkileri
Akıllı telefon kullanıcı davranışları normal telefon sahiplerine göre çok farklılık göstermektedir. İnternet erişimine olan ihtiyaç, akıllı telefon kullanıcılarının, normal telefon kullanıcılarına göre operatörlere daha fazla değer üretmelerini sağlamaktadır. Amerika’nın lider operatörlerinden biri, akıllı telefonların potansiyelini iyi anlayıp, yatırımlarını pazar performans artışına dönüştürmüştür. 3G akıllı telefon sayısını ilk yıl yüzde 79 artırmak, data gelirlerinin yüzde 30 artmasına sebep olmuştur. Daha detaylı inceleme sonucu, akıllı telefonların aylık gelirlerinin normal telefonlara göre yüzde 80 daha fazla olduğu görülmektedir. Akıllı telefonların kullandığı uygulamaların sağlıklı ve güvenilir şekilde çalışabilmesi için şebeke kapasitesi ve kapsama alanı büyük önem taşımaktadır. Daha iyi kullanıcı deneyimi yaratmak için bazı önemli konularda yapılacak şebeke optimizasyon çalışmaları, operatörlerin yatırımlarında aşırı artış olmaksızın mobil genişbant ihtiyacını karşılayabilir:
Baz istasyonu hücresi başına düşen eş zamanlı aktif kullanıcı sayısı:
Akıllı telefonların artışı, her hücredeki sürekli internete bağlı kullanıcıların sayısını artırmaktadır. Baz istasyonları, bu kullanıcılardan kaynaklı trafik ihtiyacını en etkin bir şekilde karşılayabilmelidir.Radyo erişim şebekesinin sinyal işleme kapasitesinin boyutlandırılması ve optimize edilmesi: Akıllı telefonlar ve üzerinde çalışan uygulamaların etkileşimli yapısı önemli derecede ek sinyalizasyon yükü getirmektedir. İyi ayarlanmış bir radyo erişim şebekesi artan sinyalizasyon yükünü ne kadar yüksek olursa olsun karşılayabilecek yetenektedir.
Mobil cihazların pil ömrü:
Şebeke parametrelerinin ayarlanması ve akıllı telefon kullanımını optimize eden yazılımların şebekeye eklenmesi sayesinde, mobil cihazların enerji tüketim değerleri minimuma inip, son kullanıcı memnuniyeti artar.
Uçtan uca hızlı veri akışı sağlamak:
İnternete hızlı erişim sağlayabilmek, şebeke kaynaklarını uçtan uca gözden geçirmeyi gerektirir. Transmisyon ve paket data işlemcilerinin kapasitesi de optimize edilmesi gereken bölümlerdir. Bu sayede hız olabildiğince yüksek, geçirme ise olabildiğince az olur.
Bir referans örneği:
Japonya’nın lider operatörü SoftBank, akıllı telefon kullanıcılarına daha iyi veri hizmeti sunabilmek için Ericsson RBS6000 serisi ekipmanları ile Ericsson’u iş ortağı seçip, HSPA teknolojisini güncelleme yatırımı yapıyor. Bu güncelleme, akıllı telefon ve tablet kullanıcılarının artan veri haberleşme ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayıp, müşteri memnuniyetini artırmaktadır.
*CAGR: Compound Annual Growth Rate (Yıllık Bileşik Büyüme Oranı)
turgut.t.erkul@ericsson.com