DEĞER BÜTÜNÜ ARTIK BÜTÜNLEŞİK MİMARİDE YÜKSELİYOR!
Hiper bütünleşik altyapı içinde yönetilecek altyapı ve uygulamaların sanal ortama kurulabiliyor olması önemli. Teknolojide değişim hızını göz önüne alarak, bu altyapı içinde kullanılacak sistemlerin kurulum ve entegrasyon tasarımlarının ileriye dönük planlanması ve bu şekilde hayata geçirilmesi de kritik. Güvenlik, esneklik ve kesintisiz iletişim gibi süreçlerin doğru tanımlanıp yapılandırılması ve bu altyapı içinde kullanılacak bütün sistemlerin merkezi bir yönetim anlayışı ile hizmet verecek biçimde kurulması şart. Bu gereklilikleri paylaşan Unify Kanal Satış Müdürü Peryan Aydaş Arslan’a göre, hiper bütünleşik altyapının getirdiği güvenli ortam, yönetim kolaylığı, zamandan tasarruf, donanımsal yükten kurtulma gibi özellikler sayesinde özellikle büyük ölçekli kurumsal firmalarda bu konuda önemli çalışmaların yapıldığı görülüyor. “Orta ve küçük ölçekli kurumsal firmalarda ise bu tarz çalışmalar daha yavaş ilerliyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri ekonomideki yavaşlık” detayını paylaşan Peryan Aydaş, Arslan, bu yapıyı kurgulamak için atılması gereken adımları şöyle anlattı:
“Bu altyapıyı kurgulamak için var olan veri merkezi mimarisi yerine yenisi de inşa edilebilir ya da var olan yapı üzerinde de bu mimari kurgulanabilir. Var olan veri merkezi ileriye dönük olarak kurulmuşsa, bu yapı üzerinde gerekli geliştirme ve iyileştirmeler yapılarak devam edilebilir ya da eski mimarinin yetersizlikleri var ise yeni bir veri merkezi kurulumu yapılabilir. Bu altyapıyı kurarken, şimdi ve gelecekte çalıştırılması planlanan uygulamaların isteklerini karşılayabilecek bir donanım tercihi yapılması önemli. Sağlanacak bu donanımlar güvenilir, basit, yönetim kolaylığı, yüksek performans, esneklik ve verimlilik gibi kriterlere sahip olmalı, ayrıca global olarak 7×24 servis hizmeti alınabilen bir donanım markası seçilmeli. Diğer yandan, veri merkezi yatırımı yerine kiralama modeli de ayrı bir seçenek. Ülkemizde bu konuda hizmet veren birçok yapı var. Biz de Atos olarak müşterilerimize veri merkezi hizmeti sunuyoruz. Böylece müşterilerimiz, veri merkezi yatırım ve güncellemelerini takip etmek yerine asıl işlerine öncelik verebiliyor.”
2020 yılında hiper bütünleşik altyapının nasıl bir gelişim sergileyeceği, ekonominin şirketlere ne şekilde yön vereceği ile de alakalı. Her kurumsal firma bu gibi yeniliklere hızlı bir şekilde adapte olmak ister. Ama Peryan Aydaş Arslan’ın belirttiği gibi, dünyadaki ve ülkemizdeki gelişmeler sebebi ile yatırımların ertelenmesi gibi durumların yaşandığı bir dönemdeyiz. “2020’nin ilk iki çeyreğinde bu altyapı çalışmaların daha yavaş ilerleyeceği, son iki çeyrekte ise bu çalışmaların biraz daha hızlanacağı yönünde öngörülerimiz bulunmakta” beklentisine dikkat çeken Peryan Aydaş Arslan, kurumsal öncelikleri şöyle anlattı:
“Birçok CIO ve BT yöneticisinin ajandasındaki birinci trend; otomasyonun verimliliği arttıracağı gerçeği. Yapay zeka, bulut, büyük veri gibi birçok platformun altyapısını oluşturan hiper bütünleşik altyapıların önemini buradan da açıkça görebiliyoruz. Fayda ve hizmet açısından baktığımızda, BT şirketleri arasında işbirliği zaten var. Bazı şirketler belirli ürünlerinde eksik kalan noktaları, farklı sektörlerden oyuncuların ürün ve hizmetleriyle kapatmayı tercih edebiliyor. Atos olarak, farklı BT şirketleri ile uluslararası anlaşmalarımız kapsamında çalışıyor ve müşterilerimize tek bir noktadan tüm farklı ürün ve uygulamaların hizmetlerini tek çatı altından verebiliyoruz.”