Gençler, ‘Güvenli İnternet Elçisi’ olacak
‘Güvenli İnternet Günü’, 11 Şubat tarihinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlendi. Törende, üniversite ve lise öğrencilerine yönelik düzenlenen kısa film ve kamu spotu yarışmasının kazananları da ödüllerini aldı.
Törene; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, öğrenciler ve sektör temsilcisileri katıldı. Sayan, bilginin doğruluğunun, nerede ve nasıl kullanılması gerektiğinin daha önemli olduğunu vurgulayarak “Bakanlık öncülüğünde, kullanıcıların interneti bilinçli, güvenli ve etkin olarak kullanmalarını sağlamak ve bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla bilinçlendirme amaçlı çalışmalara ağırlık verdik. Türkiye’de yapılan bilinçlendirme faaliyetlerini, yurt dışı örneklerini de inceleyerek yürütüyoruz” şeklinde konuştu. Sayan, güvenli internet profilinde çocuk profilinin ‘beyaz liste’ yöntemiyle çalıştığını, güvenli olduğu onaylanan internet sitelerine erişim sağlandığını, aile profilinin ‘siyah liste’ yöntemiyle çalıştığını, zararlı içeriğe sahip internet sitelerine erişimin olmadığını kaydetti. Sosyal medya platformlarından paylaşılan kişisel fotoğrafların izlenmesi noktasında uyarıda bulunan Sayan, paylaşılan fotoğraflarla kötü niyetli kişilere yol gösterildiğini ifade etti. İnternetin bilinçli ve güvenli kullanılması konusundaki farkındalık faaliyetleri için STK’lar başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlar ile internet aktörlerine görev düştüğünü dile getiren Sayan, “Bizler ne kadar çalışırsak çalışalım iş sizde bitiyor. Siz kendinizi korumazsanız dıştan koruma bir yere kadar” ifadesini kullandı. Sayan, gençlerin ‘Güvenli İnternet Elçisi’ olmalarını beklediklerini belirterek konuşmasını noktaladı.
Güvenli İnternet Merkezi ve Güvenli İnternet Tırı çalışmalarını sürdürüyor
Karagözoğlu da 2011’den bu yana ücretsiz olarak sunulan ‘Güvenli İnternet Hizmeti’nin bugün 7 milyona yaklaşan kullanıcı tarafından tercih edildiğini ifade ederek, “Gün geçtikçe Güvenli İnternet Hizmeti kapsamında sunulan aile ve çocuk profillerini öğrenen ve kullanan vatandaşımızın sayısı artmakta ancak BTK olarak bu artışı yeterli bulmuyor, bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz” açıklamasını yaptı. Geçen yıl 37 bin 260 öğrenciye internetin güvenli ve bilinçli kullanımı eğitimi verildiğini vurgulayan Karagözoğlu, eğitimler esnasında ve münferit olarak 96 bini aşkın broşür gibi eğitim materyalinin son kullanıcıya ulaştırıldığını belirtti. Karagözoğlu, BTK olarak gerek Güvenli İnternet Merkezi bünyesinde gerekse Güvenli İnternet Tırı ile yürütülen çalışmalara 2020 yılı içinde de hız kesmeden devam edeceklerine işaret ederek “Çocuklarımızın ve gençlerimizin, internetin yasa dışı ve zararlı içeriklerinden korunması adına yapılan çalışmaları çok önemli buluyor ve bu alanda çalışan sivil toplum kuruluşlarının da artmasını temenni ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından BTK, Erişim Sağlayıcıları Birliği ve Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneğinin desteğiyle düzenlenen ‘Kısa Film ve Kamu Spotu Yarışması’nda kazananlara ödülleri verildi. Daha sonra Google ve Facebook, ortaokul öğrencileri için güvenli internet atölye eğitim çalışması düzenledi.