BTvizyon ile yeni bir bakış
BTvizyon toplantıları, 20 Aralık’ta kamu ve sektörün yoğun ilgisi ile Ankara’da gerçekleşen etkinlikle onuncu yılını doldurdu. İnterpromedya tarafından gerçekleştirilen ve on yıldır Türkiye vizyonundaki konuları masaya yatıran, şirketlerin ve kamu kurumlarının deneyimlerini bir araya getiren BTvizyon Toplantıları’nın bu yılki ayağında veri depolama, bulut bilişim, iş zekâsı, çağrı merkezi, kurumsal güvenlik, video konferans çözümleri ve tümleşik iletişim konuları ele alındı.
“e-Devlet Uygulamaları ve Siber Güvenlik”
Etkinlik çerçevesinde gerçekleştirilen “e-Devlet Uygulamaları ve Siber Güvenlik Paneli” ise katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Teknolojinin insanları her geçen gün şaşırtmaya devam ettiğini belirten Oturum Başkanı Ramazan Altınok, teknolojinin getirdiği risklerinde göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Altınok, bazen bu risklerin ve bilgi güvenliğinin kamu tarafından bilgi teknolojilerine yönelik direnç olarak kullanıldığına da dikkat çekti. Türkiye’de bilgi güvenliği ve siber güvenlik konularında oturmuş bir mevzuat olmadığını ifade eden BTK Bilişim Başuzmanı K. Sacid Sarıkaya, BTK ve TÜBİTAK gibi kurumların genelgeler ve eylem planlarıyla iyi niyetli çalışmaları olduğunu belirtti. TÜBİTAK Bilişim Sistemleri Güvenliği Ankara Ekip Lideri Bilge Karabacak, 2011 yılı başında gerçekleştirilen Siber Güvenlik Tatbikatı’na ilişkin bilgiler aktardı. Karabacak, kamu kurum ve kuruluşlarının tatbikatta geçer not alamadığını söyledi ve yönetimden en alt kademeye doğru bir koordinasyon zafiyeti görüldüğünü vurguladı.
Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uzmanı İlteriş Mirzaoğlu ise konuşmasında siber güvenlik konusunda dünyada yaşanan gelişmeler konusunda bilgi verdi. Siber saldırıların bilgi hırsızlığı, terörizm, çıkar ve kazanç için yapılabileceğini belirten Mirzaoğlu aynı zamanda ülkelerin istihbarat ve çıkar örgütleri tarafından da bu saldırıların gerçekleştirilebileceğine dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerin hepsinin bir siber güvenlik strateji belgesi olduğunu aktaran Mirzaoğlu, Türkiye’de hiçbir kurumun siber güvenlik konusunda yetkilendirilmediğini hatırlattı.
Milli olmayan hiçbir çözüm veya ürünün güvenli olabileceğinin söylenemeyeceğine vurgu yapan Aselsan Kripto ve Bilgi Güvenliği Müdürü Ali Yazıcı, Aselsan’ın bugüne kadar sağladığı ürün ve çözümlerden bahsetti. Yazıcı, ağ destekli yeteneğin savaş ortamında askeri bilgi talebine dayalı bir yetenek olarak tanımlandığını sivil tarafta ise anayurt güvenliği dediğimiz ortak bir resmin oluşturulması ve acil olaylara müdahalede tüm birimlerin bilgiyi etkin olarak kısa sürede etkileşimini kapsadığını söyledi. Havelsan Bilişim ve Güvenlik Teknolojileri İş Geliştirme Müdürü Bülent Soydal siber güvenlik konusunun gelişmiş ülkelerde ortaokul seviyesinde verildiğini Türkiye’de ise ancak üniversitede bu konuda farkındalık oluşturulduğunu söyledi.
Etkinlikte iş çözümleri ve ürünleriyle ilgili sunumlar
n Akfa Teknoloji “Uçtan Uca Sesli ve Görüntülü İletişim”
n Turkcell Global Bilgi “Kamu Çağrı Merkezi Çözümleri”
n Siemens/Elkotek “Yeni Nesil Haberleşme Platformları”
n Bordotek “Kurumsal Bilgi Güvenliği”
n DataDirect Networks “DDN Farkı ile Bir BIG&FAST Data Öyküsü”
n Fujitsu “Bulut Bilişim ‘View Resource Orchestration 3.0’ ve Elektronik İhale”