Kitapsız yazar kalmasın
Büyük bir fotokopi makinesine benzeyen bir şey. Yaptığı iş: Bellekten aktardığı yazıyı kağıda basmak. Ve bu kağıtları bir araya getirerek cilt yapmak. 15 dakikada tamam.
Yenilikçi yanı: Herhangi bir kitabı -eğer sayısal kaydı varsa- bu cihazda “kitap” olarak basmak mümkün. Bu cihaz bir yayınevinde değil. Bir kitapçıda olabilir. Ofiste olabilir. Bu nedenle adı, “Talep Üzerine Baskı” (Print-on-demand). Daha sempatik adıyla “Espresso.” Çünkü her sefer tek bir kitap basabilir. Ve ciltler. Eğer kapağı için özel tasarımınız varsa, onu da basabilir. 300 sayfalık bir kitabın baskı ve cilt maliyeti 3 dolar.
**
Baskısı ve mevcudu tükenmiş kitapların eğer sayısal kopyası varsa, bu cihazla bunları basmak mümkün. Veya, kıyıda köşede kalmış bir kitabın, eğer sayısal kopyası varsa, onu da basmak mümkün.
Bu şekilde, çok eski kitapları da… Ya da, kendi yazdığınız herhangi bir uzun yazıyı (Roman? Anı? Rapor?) yine bu sistemle “kitap” haline getirebiliyorsunuz.
ABD’de St.Louis kentinde Jeff Marsh’ın bu icadını yayıncılık deneyimi olan Jason Epstein, Xerox’un teknik desteğiyle ticari bir cihaza dönüştürdü. 2006’da ilk cihaz Washington’da Dünya Bankası kitapçısında kullanılmaya başlandı. İkinci cihaz -sıkı durun!- Mısır’da İskenderiye’deki ünlü kütüphanede hizmete girdi. Halen orada bunlardan üç tane var. Sadece tek kopyası kalmış eski kitaplardan “yeni” baskı yapıyorlar- talep üzerine.
Şimdilik ABD’de bazı üniversitelerde 24 tane, Kanada’da 10, İngiltere’de 2 tane kullanılıyor. Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Japonya, Avustralya’da da bir kaç tane var.
**
Cihazın bir başka özelliği, belleğinde 400 bine yakın kitabı saklayabilmesi. Bunlar, mevcudu kalmamış kitaplarsa, isteyen müşteri, basar bir tuşa ve basar bu mevcudu kalmamış kitabı. Orada eline alır, gider kasaya öder.
Demek ki artık bundan böyle, “mevcudu kalmadı” diye bir söz duymayacak tüketici. Maalesef efendim, bitti demeye gerek duymayacak satıcı. Bilgi toplumunda koşulsuz müşteri memnuniyeti.
Elinde metni olan, ama bastıracak yayınevi bulamayanlar için de bir nimet. Koy “kitabını” bir flash disc’e, git alete tanıt, bassın. İşte sen de kitaplı yazar ol.
**
Türevleri, Washington’da Smithsonian, New York’ta Metropolitan ve Museum of Modern Art, Londra’da National Gallery gibi büyük müzelerde var. Buralardaki tabloların reprodüksiyonlarını hemen oracıkta ince ayar hızlı baskı bir cihazla alıveriyorsunuz.
Hatta isterseniz, kendi fotoğraf ve çizimlerinizden, hemen oracıkta yılbaşı kartı bastırabilirsiniz.