Mühendislere hümanizm?
Yeni YÖK Başkanı’nın, hangi konuda ne düşündüğüne dair ipuçları arayan basın, onun şu cümlelerini buldu çıkarttı:
“Mükemmel mühendislik eğitimi nasıl olmalıdır? Sıkı teknik eğitim gerekli ama artık yeterli değil. Dünyada mühendislik öğrencisinin iletişim, etik, bağımsız düşünme gibi birçok özelliğe sahip olması istenmekte.”
Mühendislik eğitimindeki “hümanizm eksikliği”ni yeni YÖK Başkanı’nın söylemesi önemli. Demek ki bu konularda düşünen bir kişi?
“Hümanizm” denilen şey, Türkçede “beşeri bilimler” gibi toplumsal karşılığı olmayan bir sözcükle karşılanmaya çalışılır. Mühendislik eğitiminde bu konunun eksikliğine ilk dikkat çeken kişi Prof.Dr. Nüket Yetiş’ti. Belki başkaları da bu konuda konuşmuş veya girişimde bulunmuştu? Ama, Nüket Yetiş, mühendislik eğitimine beşeri bilimler katmak gerektiğini taa 1999’da düşündü ve uyguladı.
Hareket noktası, Drexel Üniversitesi’nin liderliğinde ABD’de başlatılan “Mühendisler İçin Beşeri Bilimler” (Humanities for the Engineering Curriculum) uygulamasıydı. Bu programın yazarı Prof.Dr. Valarie Arms’ı İstanbul’a davet etti. Görüşlerinden, bütün üniversitenin yararlanmasını sağladı.
Bu çerçevede, Marmara Bilgisayar Mühendislik’e kaydolan yüksek puanlı ama sosyal becerileri düşük Anadolulu gençlerin “kendilerini ifade etme ve iletişimde beceri kazanmaları” amacıyla ek ders koydu. Fen bilgisi güçlü ama iki lafı bir araya getirip konuşamayan, yazamayan gençler bu ders sayesinde 6 ay içinde topluluk karşısında sunum yapacak kadar özgüven kazandılar. Beşeri bilimler ve iletişim, çünkü sadece “sosyal”cilere, basın-yayıncılara değil, mühendislere, işletmecilere, doktorlara yani “fen kafalı” yetiştirilmiş gençlere de lazımdı. Hem de daha çok…
Acaba Nüket Hanım dekanlıktan ayrıldıktan sonra ne oldu? ABD’de fencilere beşeri bilimler dersleri devam ediyor. Sadece teknolojiyi değil, insanı da anlasınlar, anlatabilsinler diye.