YAPAY ZEKA VE ENTEGRASYON ÖNE ÇIKACAK
Dijital dönüşüm esasında farkında olmadan kurumların ve kişilerin uzun zamandır içinde olduğu bir değişim. Önce mobilite, daha sonra bulut teknolojilerine geçiş ile başlayan, büyük veri ve yapay zeka ile devam eden hızlı, ama bir o kadar da zor bir süreç söz konusu. Bu süreç yeni etik, kültürel ve regülatif düzenlemeleri de beraberinde getiriyor. Bu gerçek karşısında Atos UCC Unify Satış Müdürü Müge Aydın, şu vurguyu yaptı: “Dijitalleşme serüvenine çıkacak kurumların stratejilerini belirlerken, kurum içi iş akışının getirdiği ihtiyaçlar, kurum çalışanlarının ihtiyaçları, hizmet verdikleri müşterilerinin beklentileri, etik ve regülatif kurallar olarak birçok konuyu masaya yatırararak, 360 derece bakış açısı ile tüm resmi çok iyi okuyabilmeleri gerek.” Her kuruma uyan ‘’tek bir çözüm veya tek bir yol haritası’’ tanımı vermek Müge Aydın’ın da belirttiği gibi, mümkün değil.
Bu nedenle son günlerde uzmanlığı sadece ‘Dijital Dönüşüm’ olan yeni bir bölüm ve yönetici kavramının kurumlarda yaygınlaştığını görebiliyoruz. Doğru dönüşüm yatırımları söz konusu olduğunda, Müge Aydın’a göre, başta iş akışlarındaki optimizasyon ve maliyet fayda dengesi ile artan rekabet gücü, çalışan ve müşteri memnuniyeti ile gelen sadakat gibi her ölçekte ve her sektördeki kurumların önceliği olan iyileştirme ve faydaları getirecek. “Örneğin; dünyanın dört bir yanından katılan teknoloji uzman ve liderlerinin, teknoloji trendlerini konuştuğu sosyal bir platform olan CIO Water Cooler ile 100 BT lideri ile gerçekleştirdiğimiz bir araştırmada, otomasyonun, iş yerindeki dijital dönüşümü güvence altına almanın anahtarı olacağını belirtiyorlar.
Makinelerin insan meslektaşlarının üzerinden tekrarlanan görevleri alarak, onlara yenilikçi ve katma değerli hizmetlere odaklanabilme zamanı yaratacaklarını düşünüyorlar” bilgisini veren Müge Aydın, 2020 yılı ve orta vadeli beklentilerini şöyle anlattı: “Dijital dönüşümün merkezinde kurumların, çalışanların ve hizmet verdikleri müşterilerinin güvenliği olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, dijital dönüşümün sadece doğru cevapları algılaması yanında, bunu yaparken etik anlayışını da kucaklaması gerek. Bugüne kadar dijital dönüşüm yolculuğuna çıkan müşterilerimize baktığımızda, şu ana kadar önceliklerinin merkezi yönetilen entegre yapılar, bulut teknolojisi ve mobilite olduğunu söyleyebilirim. Bir sonraki adımlarını yapay zekanın iş süreçlerine dahil edilmesi olarak planladıklarını görüyoruz. Unify olarak kurumsal haberleşme çözümlerimiz kapsamında aldığımız soruların başında çağrı merkezlerinde kullanılabilecek yapay zeka entegrasyonlarının olduğu chatbot yapısı oluyor.”
Altyapıda sadelikten şaşmayın!
Türkiye teknolojik gelişimleri ve bu gelişmelerin getirdiği faydaları benimseyen bir ülke. “Her kurumun kendi Dijital Dönüşüm haritasını çıkarması onları daha hızlı adaptasyona taşıyacaktır” hatırlatmasını yapan Müge Aydın, şirketlere başlangıç stratejileri için şu önerileri yaptı:
Yalınlaşın: Altyapınız ne kadar yalın? Karmaşık yapılar zaman ve para kaybı getirir. Altyapınız entegre ve merkezi mi? BT maliyetlerinizi azaltmak için bulut veya yönetilebilen hizmetlerden faydalanıyor musunuz?
Dijital dünya gerçeğini kabul ederek, mevcut yapınızı ve gelecek yapınızı iyi tanımlayın: Mevcut teknolojiniz dönüşüm stratejisinizi nasıl etkiliyor? Hibrit yapılar ile dijitalleşme imkanlarını iyi değerlendirin. Entegre olmayan çözümlerden kaçının.
Odaklanın: Yapmak istediğiniz dönüşümde kendinize öncelikler belirleyin ve odaklanın. Yapay zeka (AI), makine öğrenimi, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri planlarınızın neresinde?
Harekete geçin: Bunun uzun bir yolculuk olduğunu bilerek hızlıca harekete geçin.