Fish felsefesi
İş ortamında özellikle rutin işler mi yapıyorsunuz? Günler birbirinin aynısı mı? Motivasyonunuz mu eksik? Fish felsefesi sizin dertlerinize çare olabilir. Balıktan felsefe mi olur demeyin? Oluyormuş..
Dr. Stephen Lundin bir akşamüstü Seattle’da Pike Place balık pazarına gider. Bir grup kalabalığın, bir balıkçı tezgahının önünde toplandığını görür ve izlemeye başlar. Balıkçılar müthiş bir enerji ile hem işlerini yapıyor, hem de müşterileri ile çok neşeli bir iletişimde bulunuyorlarmış. Müşterilerini işin bir parçası haline getiren balıkçıkların, işlerinde bir fark yarattıklarını hemen fark etmiş. Biraz daha izlemeye karar vermiş.. Aradan günler geçtikten sonra tekrar geldiğinde yine aynı şekilde kalabalığı görmüş ve bu işi araştırmaya başlamış. Araştırmalarını dört temel noktada birleştirmiş.
Bir.. İşinizi yaparken eğlenin. Böylece iş, iş olmaktan çıkar ve size zevk verir. İşinizi özlersiniz. Dertlerinizi unutursunuz. İşi keyifli bir hale getirmenin en güzel yolu, çalışırken eğlenmektir. Diğer yandan sizinle çalışmak da diğer arkadaşlarınıza mutluluk verecektir.
İki.. Kendinizi ve çalışma arkadaşlarınızı mutlu edin. Küçük bir hoşluk veya unutulmaz bir katkı sağlayın. Arkadaşınızın işine yardımcı olun. İşiyle ilgilenin. İşinizin komik yanlarını keşfedin. Konuşun ve sosyalleşin.
Üç.. Kendinizi verin. Sahiplenin. Tüm gayretinizi gösterin. Vazgeçmeyin. Her gün yeni şeyler yapmasak bile yeni şeyler öğrenebiliriz. Öğrenme fırsatlarınızı kaybetmeyin ve onları ortaya çıkarmak için çabalayın.
Dört.. Tutumunuzu seçin. Hayatın cilveleri karşısında hazırlıklı ve güçlü olun. Başarıyı sürdürülebilir kılmak için tutum çok önemli. Tutumunuz sizin iş yerindeki kimliğiniz ve karakterinizdir.
Bu dört nokta bu felsefeye göre mutlu çalışanların olduğu bir kurum için olmazsa olmaz. Çalışanların kendi kendilerini motive edebilmeleri için kullanılabilecek bir yöntem olduğu için bu felsefe, Türkiye’de önemli bir konu aslında.. Kurumların çok dikkat etmediği bir konu ne de olsa..