Girişimciler, fırsatlarla buluşuyor
Türk girişimcileri yabancı sermaye kaynakları ile buluşturma hedefiyle bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘4iX Istanbul International Innovation Investor Xchange’ etkinliği, 15-16 Kasım’da İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde yapıldı. Etkinliğin organizatörü olan BootCamp Ventures partneri Edward Frank, kendisinin de bir girişimci olduğunu, hatta 11 yıl önce, içinde yayıncılık yapısını da barındıran Türkiye’nin önde gelen holdingi için çalışma yaptığını, geliştirdikleri sistemle holdingin o dönemde önemli oranda tasarruf etmesini sağladıklarını söyledi. “Küçük girişimler, büyük şirketlerin gerçekten ne aradığını bilmiyor” diyerek, tarafları biraraya getirebileceklerini fark ettiklerini söyleyen Frank, şöyle devam etti:
“Bunun için toplantılar oluşturduk. Küçük şirketlere büyüklerin ne aradığını anlatmaya başladık, onları büyüklerle toplantıya hazır hale getirmeye çalıştık. BootCamp fikri böyle oluştu. Bunu bir iş ortağı ile İsrail ve ABD’de hayata geçirdik. Sonra insanlar bunu neden Türkiye’de de yapmadığımı sordular, Türkiye’de çok girişimci olduğunu söylediler. Bundan dört yıl önce altı şirket ve az sayıda yatırımcı ile küçük bir grup oluşturduk. O zamandan beri her yıl bu etkinliği yapıyor, yabancı yatırımcıları bu etkinliğe çekiyoruz. Türk girişimciler, denizaşırı yatırımcılar için giderek çekici hale geliyor.”
Yatırımcı ile girişimci arasında net iletişim
Frank, 15 farklı ülkeden 25 tane uluslararası yatırımcıyı etkinlikte biraraya getirdiklerini, 100 şirket arasından da 20 girişimci seçtiklerini vurguladı. Bu girişimciler, belli bir süre içinde kendilerini ve projelerini risk sermayesi şirketlerine anlatma, kaynağa ulaşma fırsatı yakaladı.
Amaçlarını, ‘iki tarafın ilişki kurmasını kolaylaştırmak’ olarak özetleyen Frank, “Girişimci yatırımcı çekmek istiyor, ama yatırımcı kendisiyle ilgilenmediği zaman bunun net sebebini bilmiyor. Bizim etkinlikte yaptığımız bu yüzden farklı. Çünkü yatırımcıları girişimciye geri dönüşler yapmaları konusunda zorluyoruz. Her yatırımcı her girişimciyle ilgili yorumunu bildirmek zorunda. Böylece girişimciler konumlarını, eksiklerini, neleri değiştirmeleri gerektiğini biliyor” dedi. Frank şöyle devam etti:
“Girişimcinin hızlı ve esnek olması gerek. Büyümenin sırrı bu. Türkiye bu oyunda yeni ve girişimcilerin de rehberliğe ihtiyacı var. Türkiye’de fazla risk sermayesi şirketi yok. Örneğin girişimcilik ekosistemi İsrail’de çok gelişkindir ve bu konuda kaynağı kamu sektörü değil özel sektör sağlar. Türkiye çok daha büyük bir ülke, ama satmak istediğiniz bir hizmet varsa, bunu ülkedeki büyük bir gruba satar, denizaşırı düşünmezsiniz. Ama İsrail küçük bir ülke, çok sayıda girişim var ve bütünüyle diğer pazarlara odaklı çalışıyorlar. Türkiye’de de bu anlayış zamanla gelişecek.”
Başarı hikayeleri dünyaya açılıyor
ABD, İsrail, Almanya, Türkiye ve Liechtenstein’da düzenlenen bu toplantıları başka ülkelere de taşımak istediklerini söyleyen Edward Frank, yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere gelmesini hedeflediklerini vurguladı. Türkiye’dekiler gibi hikayesi olan şirketlere ulaşmanın önemli olduğunu, Romanya ve Polonya gibi ülkelerin de akıllarında olduğunu söyleyen Frank şöyle devam etti: “Türkiye’de diğer illerde de toplantılar düzenlemek kadar, en iyi Türk girişimcileri alıp ABD’ye götürmeyi, orada onları yatırımcılarla buluşturmayı, yurtdışındaki fırsatları göstermeyi de istiyoruz.”