HP ve Microsoft’un Ankara öngürüleri
Geçtiğimiz yıl 250 milyon dolarlık ortak yatırım açıklaması yapan Microsoft ve Hewlett-Packard (HP) yeni çözümlerini geçtiğimiz Kasım ayında Ankara’da tanıtmıştı. Microsoft ve HP’nin yetkili ağızlarından Ankara’daki eğilimleri ve kamuda gözlemledikleri değişimi konuştuk.
Bundan 10 sene öncesinin düşünüldüğünde kamu sektörü projelerinin özel sektörü geriden takip ettiğini belirten HP Sunucular Satış Müdürü Merden Kahvecioğlu, artık bu imajın ortadan kalktığını ve kamu tarafından öncü projelerin olduğunu söyledi.
Kahvecioğlu, Ankara’nın artık donanımdan ziyade çözüm satın almaya başladığını ve daha fazla çözüm konuşulduğuna dikkat çekti ve sanallaştırma ve bulut bilişim gibi konularda öncülük yaptığını dile getirdi.
Veri büyüyor
Teknolojiyi sadece getirmenin artık kamu için yeterli olmadığını ifade eden Microsoft Kamu Satış Direktörü Erhan Yalçın ise mimarinin kurulması, oluşturulması, bundan fayda elde etmek için, bunu kamu kurallarına uygun şekilde yapılması için ayrı bir perspektifi gerektiğini söyledi.
Kamuda verinin gittikçe artan değerine dikkat çeken Yalçın, “Kamu kurumlarının birçok veri kaynağı var. Özellikle vatandaşın e-devlet uygulamalarına talebinin artmasıyla daha da artacak veri. Kamu kurumlarının birbiriyle etkileşimiyle yeni veriler açığa çıkacak. Bunların yönetilmesi daha doğrusu bu verilerden bilgiye doğru gitme etkin kararlara doğru gitme konusunda teknoloji kullanılması gerekiyor. Veri konusunda müthiş bir artış var. Bu verilerin karar süreçlerine destek olacak bilgi olması anlamında gelişme alanı çok büyük” dedi.
Kahvecioğlu “Bu kadar veri başa bela”
21. yüzyılın temel göstergesinin veri olacağını ifade eden Kahvecioğlu ise “Her yerden veri topluyoruz, bu kadar veri başa bela. Bunu işlemeniz gerekli buradan anlamlar çıkarmanız gerekiyor. Büyüyen veriyle birlikte bu raporları çıkartma süreciniz de gittikçe uzuyor” şeklinde konuştu.
Kahvecioğlu, “Sabah 8’de aldığınız verinin 10’a kadar işlenmesi gerekiyor. Belli bir saatten sonra verinin anlamı dahi kalmıyor. Veriyi büyütüyorum ama çok daha hızlı tepki göstermem gerekiyor. O yüzden teknolojiye hiç olmadığı kadar fazla ihtiyaç var” dedi.
Yalçın, sanallaştırmanın Türkiye’de yüzde 20’lere geldiğinin varsayılması durumunda Avrupa’da bunun yüzde 30-40’lara ulaştığını söyledi. Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kamuya baktığımız zaman kamunun hızlandığını bu anlamda dünyada da bazı konularda liderlik yaptığını görüyoruz. Kamuya faydayı gösterdiğiniz zaman, kamu özel sektöre göre daha hızlı tepki gösterebiliyor. Kamunun kar düşüncesi olmadığı için hizmet sektöründe olduğu için daha fazla hizmeti verebilmek için daha fazla yatırım yapabiliyor.”
Kahvecioğlu ise şunları ekledi: “Özellikle vatandaşa değen uygulamalarda bunu gözlemliyoruz. Vatandaşa hizmeti artırma yönünde kamu kurumları çalışıyorlar. Kamudan gelen taleplere baktığımızda özellikle sanallaştırma tarafında bulut bilişim tarafında talep olduğunu görüyoruz.”