IoT, mobil uygulamalar ile ilişkimizi daha da geliştirecek
Eskiden internet ile ilk olarak bilgisayarlarımızdaki tarayıcılar ile tanışırdık. Fakat artık akıllı telefonlar yüksek oranda ilk erişim noktamız. Bankada işlem yapacaksak, bir şey araştırıyorsak genellikle akıllı telefonlarımızı kullanıyoruz. Bunun temel sebebi olarak mobilitenin tüm süreçlerinde yerini almasını gösteren Ankaref CEO’su Erhan Binici’nin verdiği bilgilere göre, iş sürekliliğinde de mobilite; hızlılık, verimlilik ve üretkenliği artırmak açısından bir yere sahip. Erhan Binici, konuyla ilgili şunları kaydetti:
“Günümüzde internet trafiği yüzde 70’lerin üzerinde ve şirketlerin iş sürekliliğini mobiliteye uyarlamaları artık kaçınılmaz bir noktada. Pazar genelinde şirketlerin yüzde 40’ı uzaktan çalışmaya uyumlu mobil uygulamaların sağlanması konusunda farkındalığı bulunmakta. Büyük ölçekli firmaların ise yüzde 80’i mobilite konusuna önem vermekte. Yani firma ölçeği büyüdükçe, çalışanların mobilite konusunda desteklenme oranı artmaktadır. Biz mobilitenin daha fazla yaygınlaşmasının gerektiğini düşünüyoruz. Özellikle KOBİ’lerde bu farkındalığı artırmak gerektiğinin inancındayız.
Bu yatırımların temel etkeni alışkanlıklar. En güzel örnekleri bankacılık ve e-devlet uygulamalarında görebiliyoruz. Son kullanıcıya hizmet veren kurumlar daha hızlı geçiş yaparken kurum içi uygulamalarda farklı sebeplerle biraz daha geç kalınıyor diyebiliriz. Tabi ki veri güvenliği, bulut yaklaşımı, yeni BT yatırım ihtiyaçları bu geçişleri etkileyecektir. Ama belki 2020 yılında olmasa da 2021 ve 2022 yıllarında en çok bu yatırımları konuşacağız. Bir çok kurumsal uygulama bulut tabanlı ve mobil uygulamalarla yürütülmeye başlanacak. Tabi ki IoT bunu hızlandıran en önemli teknolojilerden bir tanesi. IoT hayatımıza girmeye başladıkça mobil uygulamalar ile ilişkimiz daha da gelişecek. 2025 yılı dünyada bu pazarın en önemli yılı olarak gösteriliyor. Dünya pazarında yerimizi almamız için Türkiye’ de de hazırlıkları mobile uygun olarak yapmamız gerekiyor.”