Sağlıklı bilgiye ulaşma
İstanbul – Ankara arasını sıkça uçakla gidiyorum. Uçaklar çoğu kez gecikiyor. Olabilir. Çâresi gecikmeyen havayolu ile uçmak. Bunu bir kenara bırakın. Geçen hafta, kış koşulları ile baş etmede, havaalanında gösterilen beceriksizlik nedeniyle, 2 saat uçak içinde kalkış bekledik. Çâresi eğitimli insan gücü. Bunu da bir kenara bırakın. Dönüşte, bulunduğum yerden havaalanına gitmek en çok 35 dakika, 15 dakika da uçağa binmek için, 50 dakika kala ilgili web sitesine baktım, uçuş vaktinde. İşim bitmemiş olmasına karşılık yola çıktım. Alana geldim, uçak gene vaktinde görünüyor. Üst-baş aramasından geçerken, uçak birden 1 saat gecikmeli oluverdi. Körüğe gidip baktım, daha ortada uçak yok. Havaalanı, sonradan 2 saate çıkan gecikmeyi, kalkışa 20 dakika kala ve eksik duyurdu!
Bir uçağın alçalmasına izin verilmesinden sonra inmesi, yolcularını boşaltması, sonraki uçuşa hazırlanması, yolcu alması ve kalkması en az 1 saat 20 dakika sürüyor. Alçalmaya izin veren havaalanının, gecikecek bir uçuşu bu kadar süre öncesinden duyurabilmesi gerek. Çoğu yolcu, 3G cep telefonlarından ilgili web sitelerine bakarak uçuş bilgilerini görebiliyor. İşlerini de duruma göre düzenleyebilirler. Uçağa binecek 100 kişiyi, 2 saat “kapı”da bekletirseniz, iş kaybı 200 saat = bir kişinin bir aylık emeği. Ülke ekonomisinin de, uçak yolcularının da bunu hak ettiğini düşünmüyorum.
Güncel ve sağlıklı bilgiye ulaşma, günümüz yaşamının temeli. Ulaştırma Bakanlığı, bir taraftan telekomünikasyon alanı kendi kapsamında olduğu için bunu önemsiyor, diğer yandan Devlet Hava Meydanları İşletmesi eliyle de eksik veya bayat bilgi vererek bunun tam tersini, yolculara reva görüyor. Uçuş bilgilerinin doğru ve anında verilmesi, bir bilişim eylemi. Bunu adam gibi yapacak filo yönetim ve bilgilendirme yazılımı elde yoksa, yerli olarak tasarlayıp kuracak onlarca firmamız var.
Eğer sorun yazılım değilse, bir işletme ya da kafa yapısı sorunu ise bunu bilişim yardımıyla da düzeltemeyiz. O zaman, ört ki ölem!