Dijitalleşme önce bireyden başlamalı
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlenen Teknoloji Platformu kapsamında “Akıllı Teknolojiler ile Dönüşüm Yolculuğu” başlıklı bir panel de gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp’ın yaptığı panele konuşmacı olarak Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak, Logosoft SAP Business One Satış Müdürü Mert Onay, Minerva Yazılım, Ar-Ge ve Teknoloji Koordinatörü Alper Tandoğan, Otostech Genel Müdürü Özkan Sur ve PaperWork CTO’su Gürcan Yücel katıldı. Panelde, akıllı teknolojilerin dijital dönüşüm sürecindeki rolleri ile dijital dönüşüm sürecinin zorlukları değerlendirildi.
2019 yılında Bursa, Gaziantep, Kayseri, Konya, Denizli, İzmir, Ankara’da düzenlenen BTvizyon Toplantıları, Bursa’da düzenlenen Teknoloji Platformu ve İstanbul’da düzenlenen Bilişim Zirvesi’nde yer alan “Dijital Dönüşüm” panellerinde dijital dönüşüm algısı ve atılan ilk adımların değerlendirildiğini belirten Göker Sarp, “Bu sene dijital dönüşümdeki yeni adımlar ile akıllı teknolojilerin uygulanma öncelikleri ve uygulamadaki zorlukların değerlendirileceği bilgisini verdi.
İnsanın yeri yeniden konumlanıyor
“Bu yeni dönemde insanın yerini yeniden konumlandırıyoruz. Endüstri 3.0 da üretim otomasyonunu konuştuğumuzda mavi yakalılara, bu yeni sistemlerle beraber çalışacaksınız demiştik. Şimdi sıra beyaz yakalılarda” diyen Otostech Genel Müdürü Özkan Sur, şunları kaydetti:
“Gelecek hedeflerinize göre neye ihtiyacınızın olduğu seçiminizi de etkiliyor. 2019 yılında 420 bin adet robot satıldı bunun çok düşük bir miktarı Türkiye’ye düşerken çok büyük bir miktarı Çin’de gerçekleşti. Çin ‘MIC2025’ Made in China 2025 projesi ile Endüstri 4.0’a karşı durmak istiyor. Biz ise henüz tam anlamıyla otomasyon yapamıyoruz. Biz öncelikle faaliyet bazlı muhasebe ve maliyet sistemlerini uygulamalıyız. Henüz maliyetlerimizi takip edemiyoruz, bu nedenle nasıl bir yatırım yapacağımızın fizibilitesini oluşturamıyoruz.”
Her kurumun hafızası olmalı
Dijitalleşmek ve kurumsal hafızayı oluşturmanın kurumlar açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Logosoft SAP Business One Satış Müdürü Mert Onay ise panelde şu açıklamalarda bulundu.
“Ben küçükken, babam kendi şirketinde kara defter ile veya kafasından birim maliyeti yönetebiliyordu. Günümüzde bu çok mümkün değil. Artık bunun için ERP sistemleri var. ERP’ler kolay ulaşılabildiği için küçük firmalar tarafından da kullanılıyor. Günümüzde her şirketin bir BT şirketi gibi hareket etmesi ve bu konulara yatırım yapması gerekiyor. Şirketler it’ ye yaptığı yatırımlarla farklılaşabiliyor. Bizim çözümlerimiz sadece sanayi için değil her sektör için. Firmalar dijital teknolojileri kullandığında daha da verimli hale geliyor. Artık ERP’yi siparişten sevkiyata uzanan sürecinden çıkarmak ve günümüzdeki teknolojilerle birlikte kullanmak gerekiyor.”
Dijital dönüşümün omurgasında insan var
PaperWork CTO’su Gürcan Yücel de dijital dönüşümün omurgasında aslında insan olduğunun altını çizerek başladığı konuşmasında şu bilgileri verdi.
“Eğitim olarak donanımlı bir topluluk ile ancak dijital dönüşüm sürecimizi olgunlaştırabiliriz. Şirketlerde zaman içinde ihtiyaca binaen ERP, CRM veya BPM gibi en az bir yazılım, kurumsallaşmış bir şirkette ise birden çok yazılım kullanılıyor olabilir. Bu tür yapılarda ERP, CRM veya başka bir yazılım duruma göre dijital dönüşümün göbeğine oturabilir. Bu durumda bu yazılımların birbirleriyle entegre olarak süreci uçtan uca yönetmesi için bir orkestra şefine ihtiyaçları olacaktır. BPM bu tür yapılarda süreçleri entegre olarak yönetmemizi ve izleyip, ölçebilmemizi sağlar. Ben dijital dönüşüm için tek bir yaklaşımın başarı olacağını düşünmüyorum. Bu uzun bir yolculuk. Meselâ, süreçlerimizi ölçtükten sonra optimize etmemiz de gerekiyor. BPM yazılımları ilk olarak Amerika’da görülen Machine – Flow (Makine Takip) yazılımlarının evrimleşmesi sonucu ortaya çıkmıştır. İnsan ve süreçler de dahil olduktan sonra bugünkü BPM yazılımları haline gelmiştir. Süreci izlerken ve yönetirken uçtan uca düşünmemiz gerekir. Tek bir platformda yönettiğimiz süreç, sürecin tamamını kapsamayacaktır. Paperwork’te size uçtan uca süreç yönetimi sağlıyoruz.”
Yapay zekanın olmadığı çözümler dijital dönüşüme katkı sağlamaz
“Dijital dönüşümde hedef sürekli olarak yükseltiliyor. O nedenle tek bir hedef yok. Yakın zamanda uygulamalara yapay zekânın da dahil olması ile insan hataları azalacak” diyen Konzek Teknoloji Genel Müdürü Yunus Altunbıçak, paneldeki konuşmasında şunları kaydetti:
“Üretimde veri toplamak ve kalite verileri ile analiz yapmak aslında MES çözümleri açısından başlangıç seviyesidir. Bizim de temel üretim ve kalite verilerini toplayan ve ERP’ye aktaran yapay zekâ destekli MES çözümümüz var. Çünkü biz yapay zekânın olmadığı bir çözümün Endüstri 4.0 sürecinde firmalara katkı vereceğini düşünmüyoruz.”
Paneldeki konuşmacılar arasında yer alan Minerva Yazılım Ar-Ge & Teknoloji Koordinatörü Alper Tandoğan da dijitalleşme sürecinin insandan başladığını vurguladığı konuşmasında şu bilgileri verdi:
“Günlük hayatımızda alışveriş için internet kullanımımız gittikçe artıyor, artık çoğunlukla yemek sepeti gibi siteler üzerinden alışveriş yapıyoruz, sipariş veriyoruz ancak kaç kişi bir alışveriş listesi oluşturarak alışveriş yapıyor? Çok az…
Eğer siz bütçenizi analiz edip yönetebilirseniz, bunu yaptığınız işe de yansıtabilirsiniz. 1900’ler de dünya nüfusu 1 milyar iken 2020’de yaklaşık 7.8 milyar oldu. Yaklaşık 7 kat artmış. Kişi başına kullanılan IoT cihazı sayısı 2003 yılında 0.08 iken 2020 yılında 6.8 oldu. Bu da yaklaşık 85 kat artmış. İşlerimizi otomatikleştirsek bile yönetilemeyecek kadar kompleks hâle gelecek gibi görülüyor. Dijitalleşmeye, öncelikle işlerimizi basit ve yalın şekilde yaparak başlamalıyız.”
Tercih edilen uygulamalar
Panelde yer alan konuşmalar sırasında ayrıca izleyicilere yönelik online olarak bir anket de düzenlendi. Ankette katılımcıların dijital dönüşüm projelerinde yer alan yazılım ve teknolojilerin uygulanma öncelikleri konusundaki düşünceleri soruldu. İzleyicilerden gelen yanıtlara göre yazılım ve teknolojiler için en çok tercih edilen uygulama önceliklendirmesi; ERP (Kurumsal Kaynak Planlama), MES (Üretim Yürütme Sistemleri), BI (İş Zekâsı) ve BPM (Kurumsal Süreç Yönetimi) şeklinde oldu.