Bakanlıklar ‘Hayat Eve Sığar’ dedi
Ülkemizde kamu kurum ve kuruluşları, koronavirüse (Kovid-19) karşı çeşitli tedbirler alırken 5000’den fazla hizmetin Dijital Türkiye/e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabileceği kaydedildi. Sisteme giriş ve bu hizmetlerden faydalanmak için tek noktanın; http://turkiye.gov.tr olduğu hatırlatıldı.
Sağlık Bakanlığı tüm dünyada etkili olan ve binlerce insanın ölümüne neden olan ‘Yeni Koronavirüs’ salgınına karşı tedbirleri artırıyor. Bakanlık, 15 dakika gibi kısa bir sürede sonuç alınabilecek tanı kitlerini uygulamaya başladı. Bakanlık, virüsün yayılımını önlemek amacıyla ‘Bilim Kurulu’nun önerisiyle test sayısını artırdı. Artık ‘Yeni Koronavirüs’ tanısında, 60-90 dakika içinde kapsamlı sonuç alınmasına olanak tanıyan yerli tanı kitinin yanı sıra 15 dakikada sonuç verebilen hızlı tanı kiti de kullanılacak. Koronovirüs testi yaptırmış olan vatandaşlar test sonuçlarına e-Nabız uygulamasından da ulaşabilmekte. “Vatandaşlarımızın hastalıkla ilgili tereddütlerini gidermek ve şikayet ortaya çıkması durumunda onları yönlendirmek ve gerektiğinde bazı hizmetleri de vermek üzere ‘184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) Korona Hattı’nı devreye soktuk” açıklamasını yapan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Uzman hekimlerimizin de görev aldığı bu rehberlik hizmetiyle bazı ön hizmetleri geniş kitleye vereceğiz” bilgisini aktardı. Koca, 23 Ocak tarihinde düzenlenen basın toplantısında, Çin’de olumlu sonuç veren, özel bir ilaç getirdikleri haberini paylaştı ve aşı geliştirme konusunda 6 üniversiteye çağrıya çıktıklarını kaydetti. Bakan Koca, “#HayatEveSığar” mesajını verdi.
Öğrenciler, TRT-EBA TV ve ‘eba.gov.tr’ üzerinden derslerini takip ediyor
Yüz yüze eğitime verilen 1 haftalık aranın ardından, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için TRT-EBA TV ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden yapılmak üzere tasarlanan ‘uzaktan eğitim’, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk‘un verdiği ilk dersle 23 Mart tarihinde başladı. Bakan Selçuk, ‘EBA Akademik Desteği’ni özel okul öğrencilerine de açtıklarını, EBA üzerinden yapılacak derslerdeki internet kullanımını ücretsiz 3GB’dan 8 GB’a çıkardıklarını anımsatarak öğrencilere şöyle seslendi: “Şimdi sizler gibi genç olsam bugünleri yazmak, tarihe not düşmek isterdim. Kim okur ki demeyin! Tiyatro, şiir ya da öykü haliyle bugünleri sizlerin kaleminden okumayı dört gözle bekliyorum. Lütfen yazın.”
‘Yeni Koronavirüs’ aşısına odaklandık
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 15 Mart tarihinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte ortak bir karar alarak ve Teknoparklar ile Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde çalışan personelin nisan ayı sonuna kadar evden çalışmasını mümkün hale getirdi. Bakanlık bu kez yeni bir düzenleme ile; teknoparklarda yer alan kuluçka firmalarıyla restoran ve kafe gibi ticari işletmelerden 2 ay boyunca kira alınmamasını kararlaştırdı. Ayrıca bu kampüslerdeki Ar-Ge ve tasarım firmalarının da 2 aylık kira ödemelerinin ertelenmesi ve ödeme planında kolaylık sağlanması da amaçlanıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, teknopark ekosisteminin katma değerli üretim için taşıdığı öneme değinerek, buralardaki kabiliyetlerin korunmasının en temel öncelikleri olduğunu kaydetti. Diğer yandan Bakan Varank, Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Kovid-19’a karşı geliştirilmesi planlanan aşı konusunda TÜBİTAK enstitüleri, ulusal araştırma merkezleri, araştırma altyapıları ve üniversitelerden bilim insanlarıyla ‘Aşı Çalışmaları Koordinasyon Toplantısı’nda bir araya geldi. Aşı geliştirme alanında Türkiye’de yürütülen faaliyetlerin ele alındığı toplantıda, ilerleyen dönemde atılacak adımlar değerlendirildi. Toplantıya Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ercüment Karasulu katıldı. Varank, şunları kaydetti: “Aşı ve tanı kiti geliştirme konusundaki ilk toplantımızı 31 Ocak tarihinde, yani bu virüs sadece Çin sınırları içindeyken yapmıştık. O günden bu yana üniversitelerimiz ve araştırma altyapılarımız aşı geliştirme ve bu virüsle mücadele alanında daha odaklı, yoğun bir mesainin içine girdi. Bakanlığımız da bu araştırma geliştirme projelerini TÜBİTAK aracılığıyla fonluyor ve koordine ediyor. Daha önce TÜBİTAK Araştırma Programlarıyla, Biyoteknolojik İlaç ve Aşı konusunda 98 projeyi hayata geçirdik. Üniversitelerimiz, kamu kurumlarımız ve özel sektör, sağladığımız kaynaklardan faydalandı. Yine Teknoloji Yenilik ve Destek Programları vasıtasıyla Biyoteknolojik İlaç ve Aşıyla ilgili 13 firmanın 24 farklı projesini destekledik. Enstitülerimiz ve Araştırma Altyapılarımız gece gündüz demeksizin çalışıyorlar. Türkiye’de çok yetkin bilim insanlarımız var. Biz de Bakanlık olarak araştırmacılarımızın yanındayız. Bugünkü toplantıyı, ilk toplantı sonrası gelişen fikirlerin ve çalışmaların takibiyle koordinasyonu için yapıyoruz. Spesifik olarak aşıya odaklandık. Buradaki yenilikçi fikirlerden netice alacağımız konusunda ümitliyiz.”
‘Evde Kal Türkiye’ çağrısına destek olmak için çalışıyoruz
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Kovid-19 salgını nedeniyle başlatılan ‘Evde Kal Türkiye’ çağrısına destek olmak amacıyla bakanlığına bağlı hizmetlerin internet ve telefon üzerinden sunulması için talimat verdiklerini kaydetti.
Kamu hizmetlerini vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileriyle etkin ve verimli bir şekilde ulaştırmak amacıyla e-Devlet Kapısı’nın hizmete alındığını ifade eden Turhan, bu kapsamda bugün itibarıyla yaklaşık 46 milyon kayıtlı kullanıcıya 649 kurum ve kuruluşun 5 bin 23 hizmet verdiğini, 2 bin 524 hizmetin ise mobil olarak sunulduğunu aktardı. Kovid-19 salgınının önlenmesi çalışmaları kapsamında bir kısım hizmetlerin e-Devlet üzerinden bir kısım hizmetlerin ise telefonla verilmeye başlandığını anlatan Turhan, “‘Kovid-19’un yayılmasının yavaşlatılması için bakanlığıma bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ile kuruluşlarca internet üzerinden ve telefon aracılığıyla verilen hizmetlere yenilerini de ekledik. Bu yeni hizmetler de e-Devlet Kapısı üzerinden veriliyor. Bazı hizmetlerimiz de internet sitelerinden çevrimiçi olarak yapılmakta” dedi.
Yakınlarımızı Dijital Türkiye/e-Devlet Kapısı hizmetleri hakkında bilgilendirelim
Türkiye’nin milli pazar yeri platformu ‘www.epttavm.com’ adresinden her türlü ihtiyacın çevrimiçi olarak alınabileceğini anlatan Bakan Turhan, şunları kaydetti: “Gıda, temizlik, kozmetik-sağlık ürünleri başta olmak üzere her türlü ürüne kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde çevrimiçi ulaşma imkânı sunuyoruz. Kovid-19’a karşı sitemizde her türlü güvenlik ve temizlik önlemleri alınarak, hijyenik ortamda hazırlanan ürünler vatandaşlarımıza ulaştırılıyor.”
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç da sosyal medya hesaplarından; “5000’den fazla hizmete evinizden ulaşın. Evden çıkmadan e-Devlet Kapısı/ http://turkiye.gov.tr üzerinden ‘SGK Tescil ve Hizmet Dökümü’ ile 4a/4b/4c tescil belgenizi, aylık bilginizi ve hizmet dökümünüzü barkodlu belge olarak alabilirsiniz. Askerlik işlemlerinizi e-Devlet Kapısı’ndan dijital ortamda yapabilirsiniz. #ÖnceOnaSor etiketini paylaşalım, yakınlarımızı e-Devlet Kapısı hizmetleri hakkında bilgilendirelim” çağrısında bulundu.