Hem açık kaynak kodlu hem yerli
ARF Teknoloji, açık kaynak kodlu antivirüs yazılımı Virüs Avcısı'nı hayata geçiriyor.Ülkemizin ihtiyaç duyduğu açık kaynak kodlu ulusal antivirüs yazılımı Virüs Avcısı sahne almaya hazırlanıyor.
Artık ülkemizin de bir antivirüs yazılımı var. Kendilerine has teknolojileri kullanarak açık kaynak kodlu ulusal antivirüs projesi başlatan bir grup girişimci Türkiye’de de teknoloji geliştirilebileceğinin adeta cevabını veriyor. Bu sistemi geliştiren İskenderunlu şirket ARF Teknoloji’den Erkan Demirkan konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Neden böyle bir çalışmaya ihtiyaç var?
Ülkemizde tamamı Türk yazılımcılar tarafından geliştirilmiş bir antivirüs yazılımımız yok. Bundan dolayı böyle bir projeye başladık. İlk düşünüldüğünde herkes “buna ne gerek var?” diyebilir. Ancak konunun ayrıntılarına inildiğinde sorunun sadece antivirüs olmadığı görülecektir. Gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği sayısal ortam güvenlik ihtiyacından dolayı da bu gibi çalışmalara ihtiyaç var. Türkiye’de Microsoft Windows kullanan kamu kurumlarının, stratejik kurumların ve kuruluşların antivirüs yazılımları kullandıkları düşünüldüğünde sanırım kendi antivirüsümüze yani kendi sayısal güvenlik kalkanımıza ihtiyacımız olduğu daha kolay anlaşılacaktır.
Bu söylenenlerin bir ispatı var mı?
Elbette var. Biz Amerikalılar ya da Avrupalılar gibi önce hayallerini pazarlayan sonrada o hayalleri yıllarca beta sürümlerle geliştiren bir şirket değiliz. Biz önce yapıyoruz sonra konuşuyoruz. Biz Arf Teknoloji olarak Antikor UGS programımızda zaten kullandık. Kullanmaya da devam ediyoruz. Şunu da belirtmeliyim ki dünyada ki hiçbir virüs Antikor UGS den kaçamaz. Hiçbir veritabanı ve yanılgı payı da yoktur. Herhangi bir güvenlik yazılımına ihtiyaç duymadan kendini virüslere karşı koruyan ve kendine virüs bulaştırmayan teknolojiyi de biz ilk defa Antijen ve Antikor UGS uygulamalarımızda kullandık. Antikor UGS dünyada kendisine virüs giremeyen ilk ve tek programdır. Zararlı tespit motorumuza gelince onu da biz ilk olarak Antikor UGS programımızda kullandık, dünyanın en hızlı virüs tarama motorudur. Bilgisayarınızda bulunan dosyalara göre arama sonuçlandırma süresi 1,5-2 dakika ile en fazla 4 dakika arasında değişir.
Evet kolay bir iş değil. 90’lı yıllardan beri virüsler ve antivirüsler hayatımızda. Kolay bir iş olsaydı daha önceden ülkemizde buna benzer bir proje başlatılırdı. Biz güvenlik yazılımları alanında çalışıyoruz. Daha önce antivirüs yazmadık ama antivirüslerin aciz kaldığı durumlarda virüslere karşı yüzde 100 güvenlik sağlayan teknolojiler geliştirdik. Geliştirdiğimiz bu teknolojileri ve üzerinde çalıştığımız benzerlerinden çok daha gelişmiş zararlı tespit motorunu da yapacağımız antivirüste de kullanacağız. Bu zararlı tespit motoru şu anda virüsleri yüzde 100 oranında ve diğer bilgisayar zararlılarını yüzde 90 oranında doğrulukla tespit edebilmektedir.