Mobilde bant genişledikçe herkes özgürleşiyor
Mobil çağda şirketlerin ve bireylerin tercihleri çok hızlı bir şekilde değişiyor. İşletmeler ve bireyler, ofiste olmadıkları zamanlarda da ofisteymiş gibi özgür bir şekilde işlerini yapmak, yer ve zamandan bağımsız, sürekli ve kesintisiz iletişim halinde olmak istiyor. Bunun sektörde; mobil iletişim hizmetlerinin, veri kullanım miktarlarının, tablet ve akıllı cihazlardaki çeşitliliğin, bunlarla gelen mobil uygulamaların sayısının ve tüm bunlara yönelik talebin artmasını sağladığını söyleyen Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği verilerine göre 2015 yılında mobil internet kullanıcı sayısının dünya nüfusunun en az yarısını bulmasının beklendiğini hatırlattı ve akıllı cihazların artışıyla masaüstü cihazlarda yapılan tüm işlemler artık cep telefonlarıyla da yapılmaya başlandığını vurguladı: “Bu rakamlar da tüketici ihtiyaçlarına karşı sektörün nasıl pozisyon aldığını, ihtiyaçlara nasıl cevap verdiğini gösteriyor.” İnternet ve birbirleri ile haberleşen cihazlarla evde, işyerinde, her yerde hayatı kolaylaştıracak çözümlerin 3G ile bizlere sağlandığını söyleyen Taşman, mobil çağda iş yapmak için ofiste bulunma şartının artık ortadan kalktığını, bu nedenle mobil çalışma kavramının duyacağımız bir kavram olmaya devam edeceğini işaret etti.
Ofise gitmek tarihe mi karışıyor?
Akıllı mobil cihazlarla ve geniş internet kapsama alanıyla birlikte ofislerin cebe girmeye başladığını dile getiren ACM Kurucu Ortağı ve İş Geliştirme Yöneticisi Mehmet Yitmen, bu e-postalarla başlayan sürecin, masaüstü bilgisayardaki uygulamaların hızla mobil ortama kaymasıyla devam ettiğini söyledi. Günümüzde hemen hemen herkesin yoğun çalışma temposu içerisinde e-postalarına cep telefonu aracılığıyla ulaşıp işlerini takip eder ve düzenler hale geldiğini hatırlatan Yitmen, bu değişimin sadece e-posta ile sınırlı kalmayarak, çok daha ötesinde, diğer şirket içi uygulamalara da yansıdığını ifade etti.
Artık birçok şirket çalışanı akıllı mobil cihazlar üzerinden önceden sadece ofis bilgisayarlarından ulaşabildikleri birçok uygulama ve bilgiye ulaşabilir hale geldi. Mesela sahadaki bir personel, ofise uğramadan hızlı bir şekilde müşteri bilgilerine, satış performanslarına, hedeflerine, ürün detaylarına vb. erişebiliyor. Yitmen bunun yeni bir iş düzenine doğru gittiğini şu sözlerle ifade etti: “Ofise gitmek tarihe mi karışıyor sorusu aklımıza gelebilir. Bu uzun vadeli bir konu ve kesin bir öngörüde bulunmak pek mümkün değil. Ancak, artan bir hızla şirket çalışanlarının ofislerinden daha bağımsız ve özgür bir çalışma şekline doğru gitmekte olduğunu söylemek mümkün.”
Cardtek Grup Genel Müdürü Murat Göksenin Güzel de ofis sınırlarını aşan çözümleri kullanan şirketlerin, artan rekabet ortamında müşterilerine daha iyi hizmet vermek adına yatırımlarını bu yönde gerçekleştirdiğine dikkat çekti ve şunları söyledi: “Şirketler zamanı daha iyi değerlendirebildikleri için mekândan bağımsız hareket eden çalışanlardan daha fazla verim alıyor. Türkiye’deki tüm şirketler artık ‘masaya bağlı kalmayan’ çalışanlar için sistem yatırımını gerçekleştiriyor. Bu kavramın daha sık karşımıza çıkacağına inanıyorum.”
İş yaşamıyla özel yaşam bütünleşiyor
Mobil iş kavramının getirdiği en büyük değişikliklerden biri de eğlence amaçlı kullanım ile iş amaçlı kullanımı cihaz bazında tekilleştirmesi. Artık pek kimse evde ayrı, işte ayrı cihaz kullanmak istemiyor. Bunları taşımak da istemiyor. İşin ve özel yaşamın uygulama bazında hâttâ bulut seviyesinde ayrışması bu anlamda kullanıcıların önünü açacak gibi görünüyor. VMware Türkiye Satış Müdürü Yakup Börekcioğlu da farklı alanlardaki yakınsamaların günümüzde artık gündelik gerçeğimiz haline gelmiş durumda olduğunu belirterek şunları söyledi: “BT ve mobil iletişim artık tek bir dünya haline geliyor ve özel hayat ile iş yaşamını, kişilerin bu iki yaşamdaki kimliklerini bir araya getiriyor.”
Bu noktada ortaya çıkan güvenlik ve yönetim sorunları ise farklı çözümler ile giderilmeye çalışılıyor. Börekcioğlu buna örnek olarak, VMware’in ‘Horizon Mobile’ çözümünün BT yöneticilerinin uygulamalarını ve kullanıcı gruplarını güvenli bir kutuda bütünleştirerek sanal iş telefonunu kullanıcıların kullandığı cihazdan bağımsız olarak yönetmelerine olanak verdiğini belirtti.
Mobil cihazlardaki teknolojilerin ve bu cihazların internete erişiminin gelişmesiyle, kurumların mobil uygulamaları daha çok tercih etmeye başladığnı belirten Bimsa Çözüm Yöneticisi Barış Büyüktanır, “Bilgi artık çok daha hızlı, kolay erişilebilir ve kullanılabilir olmak zorunda. Herkes gibi iş dünyası da taşınabilirliğe gittikçe daha fazla ihtiyaç duyuyor ve mobil çözümleri talep ediyor” dedi. Mobil uygulamalara yönelik ihtiyacın üç farklı boyutunun bulunduğunu belirten Büyüktanır; genel koşullar açısından bakıldığında müşteri beklentilerine hızlı cevap verebilmenin ve rekabet ortamında ayakta kalabilmenin önemli konular olduğunu, üçüncü boyutun ise iş hayatı açısından bilgiye her noktadan sürekli erişim ve mobil uygulamaların kullanılabileceği iş senaryolarındaki artışı olduğunu söyledi. Ülkemizde geliştirilen kurumsal uygulamalara en çok büyük ölçekli şirketlerin rağbet ettiğini hatırlatan Büyüktanır, “Bu uygulamalar henüz KOBİ’ler tarafından iş süreçlerinin bir parçası haline getirilmiş değil. Ancak önümüzdeki dönemde bu çözümlerin kullanımının ve bu uygulamalara yönelik ihtiyacın her sektör ve ölçekte artacağını söylemek mümkün” dedi.