Veriler katlanarak artıyor
Gerçek bulut teknolojisini Türkiye’ye getirerek, 72 güçlü sunucuyla çalışmalara başladıklarının altını çizen Cloudturk Genel Müdürü Mustafa Yazıcı, “Türkiye’de IaaS kullanımının hızla kabul göreceğini ve yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Ayrıca, Türkiye’deki şirketler kiralama modeline genel anlamda sıcak bakıyor. Güvenlik standartlarını uygulayan ve bu doğrultuda hizmet seviyesi anlaşması düzenleyen IaaS sağlayıcılarının oluşmasıyla, şirketler yeni yatırımlarını IaaS üzerine yapmaya başlayacak. Bu durum IaaS’in hızla büyümesine imkân tanıyacaktır diye düşünüyoruz” dedi.
DDN Türkiye Genel Müdürü Oğuzhan Bayburs’a göre birden fazla veri merkezi arasında hızlı ve etkin bir şekilde paylaşılması gereken, günümüzün veri kümeleri, katlanarak büyümekte, hızlı bir şekilde milyarlarca dosya haline gelmekte ve petabayt ölçeklerde kapasite tüketmekte. Büyük veri kavramının nereye doğru gittiğini ve bu gidişatla ilgili bizim neler yapabileceğimiz konusunun en güzel cevabı olarak Watson’ı veren IBM Türk Teknoloji Lideri Kıvanç Uslu, “ABD’de Jeopardy Bilgi Yarışması’nda insan yarışmacıları yenen ve 1 milyon dolar ödül kazanan Watson, IBM bilim insanlarının muhtemel olanı hayal edip onu icat etme geleneklerinin en son örneği. Aynı zamanda büyük veri alanında sunduğu yazılım ve hizmetleriyle IBM sektörlere özgü sorunları da ele almak açısından çeşitli fırsatlar tanıyan IBM’in bir başarı hikâyesidir. Aslında bu optimize edilmiş IBM POWER işlemcili Watson süper bilgisayarda, Infosphere BigInsights, IBM Content Analytics yazılım ürünleri ve DeepQA araştırma yazılımı bulunmaktadır” dedi.
Intellica Çözüm Mimarı Yavuz Gökırmak, “Son birkaç yıldır kullanılmasına rağmen, Hadoop çevresinde olgunlaşan büyük veri çözümleri Google ve Facebook gibi şirketlerin artan veri depolama/analizi gereksinimlerini karşılayabilmelerini sağladılar. Dünyanın en büyük yazılım şirketleri olmalarına rağmen bu şirketler lisanslı depolama kullanmak yerine, Hadoop benzeri dağıtık sistemler kullanarak maliyetlerini düşürmüşlerdir. Bu sayede kullanıcılarına, önemli servisleri parasız sunabilme olanağı kazanmışlardır” şeklinde konuştu.
Teknotel ve Telehouse İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Duru Komaz ise, “Büyük verinin analizine dair araçlara erişim kolaylaşıyor. Yakın bir gelecekte büyük veri, her ölçekte şirketin erişebileceği, faydalandığı ve operasyonlarını şekillendirmek, kurumsal çevikliğini artırmak, yeni hedef ve vizyonlar belirlemekte kullanacağı bir kaynak haline gelecek.”
Büyük verinin geleceği parlak bir kavram olduğunu belirten Likya Teknoloji Yönetici Ortak Hakan Sarıbıyık, “Fakat bundan on yıl önce veri madenciliği konusunda yapıldığı üzere tüketici gözü ile ele alındığında kaçırılmış bir tren olmaya aday bir konu aynı zamanda. Örneğin, ülkemizde şu anda metin işleme ile ilgili yapılan akademik çalışmalarda dahi, Türkçe bir kelimenin diğer Türkçe kelimeler ile olan ilişkisini belirlemek için yabancı arama motorları kullanılıyor” dedi.
Bu teknolojilerin büyüyen yapısal ve yapısal olmayan veri hacimleri ile paralel olarak kullanımının artacağına ve yaygınlaşacağına inandıklarını belirten Microsoft İş Platformu Ürün Yöneticisi Gökben Utkun, “Bu doğrultuda Microsoft ailesi olarak biz 2011 Ekim ayının ikinci haftasında ABD’de gerçekleşen SQL PASS Summit’de Apache Hadoop ile “Büyük Veri” desteğimizi ve uçtan uca bütün resmi kapsayan yol haritamızı paylaşmıştık. Buna göre: SQL Server ve SQL Server Parallel Data Warehouse için Hadoop konektörü Windows Server ve Windows Azure için Hadoop tabanlı dağıtık servisler. Böylece kurumlar hem kurumlarında, hem de bulutta barındırdıkları Melez BT altyapılarında da Hadoop tabanlı analitik çözümleri kullanabilecekler. Microsoft iş zekâsı çözümleri ile Hadoop’u bütünleştirmek, böylece kullanıcıların tanıdık arayüzlerden kopmadan yeni teknolojilerden, etkileşimli bir biçimde faydalanmalarını sağlamak. Hortonworks ile stratejik iş birliği. Hadoop topluluğu ile yakından çalışarak teknolojinin gelişimine katkıda bulunmak” şeklinde konuştu.
Symantec Güneydoğu Avrupa ve Türkiye Bölge Teknoloji Müdürü A. Burak Sadıç konu hakkında şöyle konuştu: “Büyük veri kavramı ile beraber geleneksel veri işleme, sınıflandırma, saklama ve paylaşım yöntemleri yavaş yavaş yetersiz kalmaya başlıyor. Her dört alanda da önemli gelişmeler yaşanmaya devam edeceğini ve bazı teknolojilerin tarihe karışıp yerlerini yenilerinin alacağını çok rahat söyleyebilirim.”